Teoman Eriş

Teoman Eriş


Spor, medya ve itibar!

26 Temmuz 2022 - 11:31


Hayatının büyük bir bölümünü yeşil sahalarda antrenman ve maç takip ederek geçiren eski bir spor muhabiri ve spor yazarı olarak bu üç kelimeyi gönül rahatlığıyla olumlu bir cümle içerisinde kullanmayı elbette çok isterdim.

Son yıllarda medya etiğinin en fazla ihlal edildiği alanların başında gelen spor basını, maalesef güvenilirliğini iyice kaybetti. Görevi halka tarafsız haber vermek olan spor gazetecisi, takip ettiği kulübün basın sözcüsü gibi hareket ettiği ve kaynak belirtmeden transfer haberi yaptığı sürece tarafsız bir medya mensubuolmak yerine ancak takip ettiği veya tuttuğu takımın amigosu olmaktan öteye geçemiyor.

Tabii sosyal medya da durumu iyice kötüleştiriyor. Her transfer sezonunda yapılan asılsız transfer haberleri ve dedikodular, spor basınını daha da itibarsızlaştırıyor.

Eskiden kaynak belirtemediğimiz durumlarda aldığımız bir bilgiyi haberleştirebilmek için biz de birçok kez ‘iddia edildi’, ‘öğrenildi’, ‘belirtildi’ gibi kaçamak kelimelerle haberler yaptık. Ancak günümüzde olay öyle bir hale geldi ki, insanlar artık bırakın kaynak kullanmayı veya bilgiyi iddiaya dayandırmayı, bir transfer söylentisini sanki kulübün transfer komitesi başkanıymış gibi, kesin bir ifadeyle, ‘şu futbolcu şu kulüpte’ diye haber yapıp yayabiliyor. Haberi okuyunca içinde ne bir kaynak, ne de bir açıklama var. Bir televizyon kanalı sunucusu ise sanki Süper Lig’in sahibiymiş gibi, lige yeni yükselen bir takımın başkanı ve teknik direktörüne ‘Süper Lig’e hoş geldiniz’ diyebiliyor. Bunları gördükçe insanın spor haberi okuyası gelmiyor.

Spor basını tekrar eski itibarını geri kazanmak istiyorsa ilk olarak işe muhabir ve yorumcularının tarafsız olmaları için gerekli ortamı hazırlaması gerekiyor. Spor muhabiri ve yorumcuların da tuttukları veya takip ettikleri takımın taraftarlarına şirin görünüp, onlardan güç almayı değil, tarafsız, objektif, doğru haber ve yorum yaparak okuyucunun ve izleyicinin gözüne girmeye çalışmalılar. Çünkü okur güveni sadece güncel haber yapan siyaset, asayiş veya ekonomi muhabirine değil, spor basını için de gerekli. Bu konuda en önemli görev de bana göre okuyucuya düşüyor. Spor basınının işlevini yerine getirebilmesi için okuyucunun güvenini kazanması ne kadar gerekliyse, spor basınının tarafsız olması için de okuyucunun, taraflı ve basın sözcüsü gibi hareket eden spor gazetecilerine pirim vermemesi o kadar gerekli. Okuyucu, tarafsız olmayan, dedikodu haberi yapan spor gazetecilerini sosyal medyadan dahi takip etmemeli.

Alanında uzmanlaşmış, birikim sahibi, objektif gazetecilerden oluşan bir spor medyası hepimiz için gerekli diye düşünüyorum.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum