Maryam Mamdouh

Maryam Mamdouh


SUDOKU NEDİR?

12 Eylül 2018 - 01:29 - Güncelleme: 04 Mart 2021 - 12:59

Sudoku, her yaştan insanın temel mantıksal akıl yürütmelerle kolayca öğrenebileceği bir bulmaca oyunudur. Japonya'dan çıktığı bilinen oyun, japonca "Suuji wa dokushin ni kagiru" kelimelerinin birleşiminden "SUDOKU" tabirini almıştır.

Oyunu tarif etmek için ise "rakam yerleştirme" demek yerinde olacaktır.

Sudoku bulmacaları, büyüklüğüne ve çesidine göre isimlendirilmiştir. En meşhur olan resimde gördüğümüz 9x9 boyutlarındaki Klasik Sudoku çeşididir. Klasik sudoku, 9x9 boyutlarında, 9'ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşmaktadır. 1'den 9 kadar olan rakamlar bu 81 kareye belirlenmiş kurallara göre yerleştirilerek oynanır.

Bir sudoku bulmacasında resimdeki gibi bazı rakamlar sudoku içine yerleştirilmiş olarak verilir. Geriye kalan rakamlar ise altta belirtilen kurallar çerçevesinde yerleştirilmesi istenir.

Tüm sudoku çeşitleri için geçerli olan üç temel kural vardır.

* Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her bölgede tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

Sudoku Çeşitleri
50 ye yakın sudoku çeşidi bulunmaktadır. Sürekli yeni türleri üretilmektedir.Bunlardan bazıları; Klasik Sudoku, Bölgesel Sudoku, Ardışık Sudoku, Ardışıksız Sudoku, Multi Sudoku, Köşegen Sudoku, Toplamlı Sudoku, Zincir Sudoku vb. 

Boyutuna Göre Sudokular

Sudoku oyunu 4x4, 6x6, 9x9 gibi bir çok boyutta oynanabilirler.

4x4 sudoku, 4'er karelik 4 bölgedeki 16 kareden oluşmakta, 1'den 4'e kadar olan rakamlar bu üç temel kurala göre yerleştirilmelidirler.

6x6 sudoku, 6'şar karelik 6 bölgedeki 36 kareden oluşmakta, 1'den 6'ya kadar olan rakamlar bu üç temel kurala göre yerleştirilmelidirler.

9x9 sudoku, 9'ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşmakta, 1'den 9'a kadar olan rakamlar bu üç temel kurala göre yerleştirilmelidirler.

'Klasik sudoku'

Sudokunun ilkel halidir. Yani içinde sadece temel oynama kuralları haricinde kural ve şart içermeyen sudokudur. 

Resimdeki klasik sudokuda, 9 bölge vardır. 1'den 9'a kadar olan rakamlar sudoku içine öyle yerleştirilmelidir ki; her bölgede 1'den 9'a kadar olan rakamlar birer defa, her satırda 1'den 9'a kadar olan rakamlar birer defa ve her sütunda 1'den 9'a kadar olan rakamlar birer defa yer almalıdır.

Klasik sudokudan farklı olarak diğer sudoku çeşitlerinde bu 3 ana kurala ek olarak bazı küçük şartlar eklenmiştir. Diğer sudoku çeşitlerini görmek için alttaki linki inceleyiniz.

Sudoku Nasıl Oynanır
Toplamda 9×9=81 kare olan kümelere 1′den 9′a kadar rakamlar yerleştirilir. Her bir rakam, her bir satırda ve her bir sütunda sadece bir kez kullanılabilir. Her bir rakam, 3×3=9 kareden oluşan bloklarda da sadece bir kez kullanılabilir. Bulmacayı tamamlamak için tabloyu öyle bir şekilde doldurmalısınız ki dokuz kareden oluşan her satır, her sütun ve her blok 1′den 9′a kadar bütün rakamları içersin, hiçbir rakam tekrarlanmasın ve eksik kalmasın. Bazı rakamlar bulmacaya zaten yerleştirilmiş olacaktır. Bu rakamlar ne kadar artarsa bulmaca o kadar kolaylaşır. Bir sudoku bulmacanın çözümü zorluk derecesine göre 20 dakika ile 2 saat arasında değişebilir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum