Maryam Mamdouh

Maryam Mamdouh


CİNSİYET SEMBOLLERİ

10 Nisan 2019 - 01:21 - Güncelleme: 04 Mart 2021 - 13:04

Bu semboller pek çok alanda karşımıza çıkabilirler ancak ana çıkış yerleri Orta Çağ, Roma mitolojisidir.

Orta Çağ Astrologları

Orta Çağ'da yaşamlarını sürdürmüş olan astrologlar yaptıkları araştırmalarla ilgili notları tutarken gezegenleri bazı sembollerle kaydediyorlardı. Mesela Mars'ı günümüzün erkek sembolü, Venüs'ü de günümüzün kadın sembolüyle belirtiyorlardı. Aynı zamanda Romalıların savaş tanrısı Mars ve aşk tanrıçası da Venüs'tü. Bu nedenle, zamanla erkek ve kadın sembolleriyle bir çağrışım ve ilişkilendirme söz konusu oldu.

Venüs ve Mars Sembolleri Venüs Sembolü Kadını simgeleyen cinsiyet simgesidir Merkür'ün astrolojik simgesi, geleneksel olarak cinsiyet değiştiren kişilerin sembolü olarak kabul edilir. Yunan mitolojisinde Hermes (Roma mitolojisindeki Merkür'ün karşılığı) ve Afrodit, Hermafroditus adını verdikleri bir çocuk sahibi olurlar. Bu çocuk, hem erkek hem kadın organlarına sahiptir. (Hermafrodit terimi de buradan gelir) Simgede, üstteki hilâl erkeği, alttaki artı işareti kadını, halka ise her iki yanında birbirini dengeleyen birer cinsiyetin bulunduğu bireyi temsil eder.Bu sembolde tin'i, sonsuzluğu (daire) maddeyi veya maddi koşulları temsil eden sembol olan haçın üstünde görüyoruz. Bu durumda madde daha önemsiz bir konumda bulunuyor. Ancak bunu Venüs'ün fonksiyonunun bütün bedensel arzuları ve maddi çekicilikleri bir kenara atmak şeklinde düşünmemeliyiz. Bu sembolü alıcı, feminen, kendine doğru çeken olarak kabul edebiliriz. Venüs bir şeyi beğendiğinde, o şeyi gidip alan Mars'tır.

Biyoloji ve tıpta Venüs sembolü, feminen'in sembolüdür. Bu sembolün tanrıça Venüs'le ilişkilendirilen "kibir ve gösterişin aynası"nı temsil ettiği söylenmektedir. Ayna daire, aşağıdaki haç da aynanın sapıdır. Ayrıca Mısırlıların Ankh'ı olduğu iddia ediilmektedir.Mars Sembolü Mars sembolü (Unicode: ♂), Mars gezegeninin , Roma tanrısı Mars ve Yunan tanrısı Ares'in, ve biyolojide erkek cinsiyetinin simgesidir. Simyada ise demirin simgesi olup erkekliğin karşılığıdır. Sembol, tanrı Ares ve Mars'tan esinlenilerek ok ve kalkan şekillerinde yapılmıştır. Bu sembolde bir daireden 45o açıyla sağa doğru çıkan bir ok görüyoruz. Eskiden Mars'ın sembolü Venüs sembolünün tam tersiydi. Madde (haç) tin'in, sonsuzluğun (daire) üstünde duruyordu. Şimdiki sembolün grafik olarak Yunan savaş tanrısı Ares'in kalkanını ve mızrağını tariflediği söylenmektedir. Kendini ortaya koyan, maskülen Mars sembolünün ereksiyon halindeki erkek cinsel organını simgelediğini söylemek de olasıdır. Bu fallus simgesine eskiden yaygın biçimde doğada üretken gücün sembolü olarak tapılmaktaydı. Şimdi de tıpta ve biyolojide maskülen prensibi göstermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu glif hem kadında hem erkekte bulunan ifadenin fiziksel ve duyusal fonksiyonunu sembolize etmektedir

YORUMLAR

  • 0 Yorum