Kadir Sergen

Kadir Sergen


Cfe – Cyclıng Frıendly Employer - Bisiklet dostu işveren

15 Ocak 2021 - 22:11

CFE Sertifikasyonu Nedir?
CFE – Cycle Friendly Employer, Bisiklet Dostu İşveren sertifika programı bir Avrupa Birliği akıllı enerji projesidir. ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından Bike2Work konsorsiyumu tarafından 2014 yılında başlatılmıştır. Avrupa genelinde işverenlerin, bisiklet dostu olmak için daha fazla odaklanmalarına özel bir teşvik olarak uygulanmaktadır. CFE sertifikasının ana hedefi, motorlu ulaşımdan motorsuz çevre dostu bisikletli ulaşıma ciddi bir dönüşüm sağlamak, kurum kültürünün bu yönde gelişmesini desteklemektir. İki aşamalı bir yaklaşım kullanılarak çalışanların davranış değişikliğini Bike2Work kampanyaları yoluyla sağlayabilmek ve işveren kurumları daha bisiklet dostu hale getirerek bisikletçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya teşvik etmeyi hedeflemektedir.

CFE Sertifikasyon Faydaları Nedir?
1. İyi Bir İmaj
Bisiklet dostu işverenler, çalışanlar için daha cazip gelecektir. Bisiklet dostu işveren olması çalışanların sağlıklı olmasına ve ekip ruhunu geliştirmesine destek olmaktadır.

2. Sağlık Dostu
Bisiklet dostu önlemler, bisiklet ile işe gelen çalışan sayısını artırarak fiziksel aktiviteyi teşvik eder. İşe bisikletle gelen çalışanların hasta oldukları gün sayısı üçte bir oranında azalmaktadır. Çalışanlar daha mutlu, daha dengeli ve daha üretkendirler.

3. Çevre Dostu
Bisiklet kullanmak sürdürülebilirdir. Bisiklet dostu önlemler çevrenin korunmasına katkıda bulunur ve sürdürülebilir hareketlilik yönetiminin önemli bir parçasıdır. Çevreye verilen zararın ve gürültünün azaltılması ve iklim koruma politikalarına katkı sağlar.

4. Bütçe Dostu
Bisiklet dostu işverenler paradan tasarruf etmektedir. Bisiklet park tesisleri, araç park alanlarından daha az yer kaplar. Bisiklet park yerleri inşa etmenin maliyeti otomobil park yeri maliyetinden çok daha düşüktür. Yeterli bir bisiklet altyapısı için tüm harcamalar hesaba katılsa bile altyapı maliyetleri daha düşüktür.

CFE Sertifikasyonu İçin 3 Adım

İlk adım
İşveren tarafından kurumsal bisiklet dostu çalışmalara yön verebilecek, diğer çalışanları B2W için motive edebilecek, sertifikasyon sürecini ve ilgili projeleri takip edebilecek istekli bir çalışanın bisiklet koordinatörü olarak görevlendirilmesidir. Bisiklet koordinatöründen haftalık ortalama 2 iş saatini ayırması beklenmektedir. Bisiklet koordinatörünün olması, bisiklet dostu işveren standart sertifikası için tek şarttır.

İkinci adım
Binaya yakın kaliteli, nitelikli bir bisiklet park yeri oluşturulmasıdır. Bisikletin çalışma günü boyunca güvenli bir şekilde park edilmesi, bisikletin kullanımını teşvik etmek için çok önemlidir. Binanın ana girişine yakın, bisikleti park etmek ve almak için yeterli alana sahip, iyi aydınlatılmış, engelsiz erişilebilirliği sağlayan rampalarla donatılmış bir bisiklet park yeri olması önemlidir.

Üçüncü adım
Kurumunuzun olumlu bir denetim için yeterli puanı olup olmadığını çevrimiçi olarak kontrol ederek öz değerlendirme yapılmasıdır. Öz değerlendirmenizi ücretsiz olarak CFE sertifikasyon web sitesinden yapabilirsiniz. Öz değerlendirme sonucu, sertifikalı olmanın mantıklı olduğunu gösteriyorsa saha denetimi için kaydolun. İşverenlerin uygulayabileceği bisiklet dostu önlemler 6 faaliyet alanına (AF-Action Field) ayrılmıştır. 6 faaliyet alanı içinde kurum kültürünüze en uygun olana bağlı olarak kendi bisiklet dostu etkinlik paketinizi bir araya getirin. Bir CFE denetçisi, bisiklet dostu işveren önlemlerinizi yerinde kontrol edecek ve bir rapor hazırlayarak Ulusal koordinatöre bildirecektir.

Sertifikasyon
Saha denetiminizin olumlu sonuçlanması durumunda raporunuzdaki puana göre, bronz, gümüş ya da altın seviyesinde 3 yıl geçerliği olan Bisiklet Dostu İşveren sertifikasına sahip olacaksınız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum