Aytekin Manici

Aytekin Manici


MÜDÜR, MÜDÜR MÜDÜR ?

01 Ocak 2017 - 01:06 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Kayıp şeklinde geçen bir yaz sezonunun ardından, otel yöneticisi arkadaşlarımızdan o kadar çok “Klasik İşten Ayrılma” mesajları gelmeye başladı ki, hiç eskimeyen “Müdür, müdür mü dür ?” başlıklı yazımı 3. kez, bir kez daha yayınlamak zorunda kaldım.
MÜDÜR, MÜDÜR MÜ DÜR ?

Kayıp şeklinde geçen bir yaz sezonunun ardından, otel yöneticisi arkadaşlarımızdan o kadar çok “Klasik İşten Ayrılma” mesajları gelmeye başladı ki, hiç eskimeyen “Müdür, müdür ?” başlıklı yazımı 3. kez, bir kez daha yayınlamak zorunda kaldım.


2011'den beri çalışmakta olduğum ……... otelden, 10 Ekim 2016 tarihi itibarı ile ayrılmış bulunmaktayım, desteklerini esirgemeyen acenteci dostlarıma ve değerli patronuma teşekkür eder, bla,bla,blaaaaaaa…….

Otel sahibi, kendi yaptığı hatalara bakmaksızın hemen faturayı Otel müdürüne keser ve ilk çıkışı verilecek olan kişi olarak Otel müdürü belirlenir.

Oysa otelin fiyat politikasını belirleyen de, aksiyonu veren yada vermeyen de, satın alma politikasını belirleyen de, alım, satımı yapan , yaptıran da, personeli alan, çıkartan da Patronun kendisidir. Otel dolmadı ise asıl sorumlusu, sezonu iyi koklayamayan ve hatalı fiyat ve aksiyonlar veren, Patrondur.

Otel para kazanmadı ise de sorumlusu Patrondur. Tüm nihai kararları Patronun kendisi verir, ama sonunda başarısızlık, nedense hep Müdüre aittir.

Bazı oteller var, her yıl 2-3 Müdür değiştirmiş. 10 yılda 20 Müdür değiştirmiş olan otel var ama PATRON hep aynı. Bir kez daha soralım bakalım MÜDÜR, MÜDÜR MÜ’ DÜR?

Turizm; Bacasız Sanayi... Ülkede üretilen yiyecek, içecek, tekstil, ilaç, hediyelik eşya ve aklımıza gelmeyen daha bir çok ürün, Ülkemizi ziyarete gelen Turistlerce yerinde tüketiliyor. Nakliye, ihracat, gümrük gibi bürokrasilerle de uğraşmanıza gerek yok.

Tüketici uçağa kendi parası ile biniyor, üretim alanına geliyor ve yerinde tüketerek ülkesine dönüyor. Ülkemiz Turizmden milyarlarca dolar kazanıyor. Ülkemizi ziyarete gelen Turiste, konaklama hizmeti veren tesislerde yüzlerce kap yemek, binlerce bardak içecek hijyenik olarak sunuluyor. Turistin sağlıklı bir tatil yapması ve sağ salim ülkesine dönmesi de, profesyonel otel yöneticilerinin, daha da doğrusu Otel Müdürlerinin ellerinde.

Peki milyarlarca dövizin ülkemize akmasını sağlayan,otelleri yöneten müdürler ne kadar yetkili, yetkili ise ne kadar etkili?

Bir Eczane açmak için Eczacı Diplomasını, salatalık yetiştirmek için Ziraat Mühendisliği Belgesini, turisti tura götürmek için Kokartlı Rehber Belgesini, Seyahat Acentesi açmak için Enformasyon Memuru Belgesini şart koşan Devlet, konaklama sektörünü yeterince önemli görmediği için mi Otellerde Profesyonel Otel Yöneticisi Diplomasını şart koşmuyor?

Şimdi diyeceksiniz ki, İş yeri açmak için bu belge zaten sorulmaya başlandı. Peki bu ne kadar yeterli? Hıyar yetiştirmek için çiftçiye Ziraat Mühendisi zorunluluğu getiren Devletimiz, turizmi ve verilen hizmeti hıyardan daha mı az değerli buluyor? Oysaki söz konusu hıyarı ve binlerce kalem gıdayı turiste yediren, içiren, konaklama sektörü değil mi? Sunulan sakıncalı bir yiyecek veya içeceği tüketip, elektriğe çarpılıp, havuzda, denizde boğulup, balkondan düşüp ölen, legionella,gıda zehirlenmesi, ishal gibi hastalıklara maruz kalarak, tatili zehir olan turistin hayatı tarlada yetiştirilen hıyardan daha mı değersiz ki, Otellerde profesyonel Yönetici bulundurma zorunluluğu getirilmiyor?

Birçok konuda yetkisi olmayan, şirket yönetim kurullarında söz hakkı bulunmayan, oteli işleten şirkette imza yetkisi bulunmayan Otel Müdürleri göstermelik yetkilerle donatılmışlardır. Yetkili gibi gözüken müdürler, yetkili gibidirler ama etkili değildirler, sorumluluk tamamen kendilerindedir ama sorumlu oldukları konularda kesinlikle söz sahibi değillerdir.



Peki nedir sorumlulukları?

1. Otelleri doldurur, para kazandırırlar. Tahsil ettikleri milyonlarca dolar için ödüllendirilmezler, fakat batan acentelerden tahsil edemedikleri paralardan direkt sorumlu tutulurlar.

2. Otelleri doldurur, shorta düşürürler, doldurdukları odalar için kimse madalya takmaz onlara ama otel bir hafta boş kalsa işlerinden olurlar.

3. Herhangi bir sebeple otel içinde veya plajında bir turist veya personel ölse, otelin ETKİSİZİ iken,bir anda otelin YETKİLİSİ ilan edilir, mahkemelerde yargılanır, gerektiğinde hapis yatarlar.

4. İçki, et, vergi ve elektriğin kaçağıyla, aldıkları eğitim gereği işleri olmazken,böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda, bu işi yapanlarla SORUNLUYKEN bir anda SORUMLU ilan edilir, mahkemelerde onlar adına yargılanırlar, gerektiğinde hapis yatarlar.

5. Yeni Çevre Yasası ile ağırlaştırılan Çevre Cezalarında maddi, cezai anlamda direkt sorumludurlar, yargılanır, gerektiğinde hapis yatarlar.

6. Yüzlerce işçiyi işe alır, işten çıkarırlar. Ama bir bahçıvan kadar değerleri yoktur, kış gelince İşverenin 3 kuruş kazanma hesabıyla ilk işten çıkartılan yine onlardır.

7. En ağır çalışanıdırlar otelin, hem bedenleri hem beyinleri yorulur, ama Sigortaları ya ödenmez yada asgarisinden ödenir, yapabilecekleri bir şey yoktur.

UZATMAYALIM...

Eczacılar üç ilaç ezberler, okunması zor reçeteleri okur, hazır ilaçları satarlar, ilaç hazırlama zorunlulukları yoktur, çalışmasalar da Diplomalarını kullandırırlar, Belgesi paradır, oturduğu yerden paralarını alırlar.
Enformasyon memuru olmak 2-3 sınava bakar, alırsın belgeyi verirsin acenteye, çalışmasan da belgen paradır.
Belgesi para eden daha bir çok Meslek dalı daha var, tek,tek saymaya gerek yok, otel müdürleri Üniversite okurlar, stajı otelde yapar, her yaz çalışırlar, her şeyleri gerçektir. Otelin her departmanında ayrı,ayrı çalışır, dirsek çürütürler, helaldir emekleri, bulundukları yere torpille gelemezler, söke,söke, kriz atlata,atlata, bomba yiye,yiye gelirler ama maalesef kaderleri iki dudak arasındadır.

Böyle olunca sormadan edemiyor insan; MÜDÜR, MÜDÜR MÜ -DÜR?
SİZCE MÜDÜR, MÜDÜR MÜ-DÜR? Kalın Sağlıcakla !

YORUMLAR

  • 0 Yorum