Aytekin Manici

Aytekin Manici


TURİZM SEZONU YAKLAŞIYOR DA, ALANYA SEZONA YAKLAŞABİLİYOR MU?

16 Nisan 2018 - 00:32 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

"Zor sorular basit yaklaşımlar ile çözülür" şeklinde bir anahtarımız var ve bu anahtar bir çok konunun çözümü için kullanılabilir. 2018 Turizm sezonunun sorunsuz geçmesi için Alanya da yapılması gerekenler nelerdir yada yapılması gerekenler yapılıyor mu? Acentesinden otelcisine, kuyumcusundan safaricisine, bölge halkına kadar şehri yönlendiren Turizmin Bileşenleri acaba 2018 yaz sezonuna hazır mı?

Alanya havaalanı ile deniz yolu ve limanları ile karayolları ve otogarı ile transfer otobüsleri ve transfer elemanları ile jeep safari araçları ve sürücüleri ile bot tur yapan gemileri ve mürettebatı ile dalış okulları ve dalış öğretmenleri ile yeni sezona hazır mı?

Alanya trafiğinin daha düzenli ve akıcı olması için 2017 ile 2018 arasında herhangi bir düzenleme yapıldı mı, bilen var mı? Ya park sorununun çözümü için, yollarda ki çukurlar konusunda, pat diye önünüze çıkan standart dışı kasisler ve uyarı levhasının artırılması yönünde bir çalışma yapıldı mı? Yoksa “sezon başlasın, nasıl olsa göç yolda düzelir” diye mi bakıyoruz olaylara hala?

Taksiciler, taksiciler derneği tarafından sezon öncesi bir eğitime tabi tutuluyor mu? Yoksa taksiciler ışık ve kural ihlali yapmaya, Atatürk Caddesi'nde 55 km kanuni hız limiti ile seyir eden araçların üzerine, saatte 100 km hızla çıkmaya, arkadan selektör ile taciz etmeye, sinyal kullanmadan araç kullanmaya, otobüs duraklarından kişi başı 3 TL'ye yolcu almaya devam mı edecekler? Yoksa Alanya kendi UBER'ini icat etmek zorunda mı kalacak?

Belediye Otobüs sürücüleri, çocuk arabalı anneleri çok yer kaplıyor diye araçlarına almamaya, çok mazot yakar diye sıcakta klima açmayan otobüsler mobil hamam, sauna gibi gidip, gelmeye, otobüs Türk’e 3 TL, Alman'a1 Euro, Rus’a 1,5 dolara hizmet vermeye devam mı edecek?

Esnaflar kaldırım üzerine kurmuş oldukları masa sandalyelerinde oturmaya, gelene, geçene bakmaya devam edecekler mi?

Ticaret Odası ve Esnaf odaları toplamış oldukları aidatları yurt dışı gezilerde kullanmak yerine, esnafa Turizm ve Kent Kültürü konusunda eğitim vermeye harcıyorlar mı? Karakola düşen turistlere bu sezon da gram yabancı dil bilmeyen polisler mi hizmet verecekler?

Aşırı doluluk yaşanması muhtemel olan 2 dini bayramda oluşacak trafiğe, park yerlerimiz, yollarımız, otellerimiz, plajlarımız hazır mı? Plaj demişken Mart ayının sonuna, Nisan ayının başına geldiğimiz ve turistlerin plajlarda görünmeye başladığı şu günlerde plajda yine traktör çalıştırmaya, her sezon başı turistin plajda yattığı yerde burnunun dibinden plaja bastığımız o pis, boyalı suları plaja vermeye devam mı edeceğiz?

Artan içki fiyatları karşısında ucuz, sahte ve hatta kaçak içkiler servis edilmeye devam mı edilecek turist sofralarına?

Taklit, imitasyon ürünler, sudan parfümler tezgahlarda pahalı fiyatlardan alıcı bulmaya, turistler kandırılmaya devam mı edecek?

20-30 yaşında ki jeeplerde kapasitesinin üzerinde, ayakta turistler, su tabancaları ile cirit atmaya, motorlu pizza servisleri yaya kaldırımdan, yada geçidinden önümüze atlamaya devam edecekler mi?

Kaldırımda cep telefonuna bakıp yürürken arkadan, karşıdan gelen motorlar sanki kaldırım kendi kaldırımı imişçesine anlamsız suratımıza bakmaya, yoldan çekilsene demeye devam mı edecekler?



Yaya geçitlerine, engelli yollarına park eden araçlar, yayaların bildirimi olmaksızın, zabıta yada polis marifeti ile otomatik olarak cezalandırılabilecek mi ? Ülkesinde yaya geçidine adım attığı andan itibaren yolun kendisine ait olduğu bilgisi ve kültürü ile yaşamaya alışmış turiste yol veren araçlar, arkadaki araçların protesto kornaları ile karşılaşmaya devam mı edecekler?

Dükkanının önünden geçerken vitrine ilgi duymayan turiste farklı dillerde hakarette bulunulmaya, yemek yiyen turiste masaj yapılmaya, 30.000 euro’luk evler turistlere 100.000 Euro’ya satılmaya devam mı edecek?

Uzarda gider,

Turizmin her bileşeni sezon öncesi üzerine düşeni, geçtiğimiz sezonun öz eleştirisini yapmalı, hatalarından ders çıkarmalı, çalışanlarını bilinçlendirip, eğitmeli...

Kent tüm kurum, kuruluş ve yaşayanları ile Kent ve Turizm Kültürüne adapte olmalı, yoksa ne mi olur? Alanya Belek, Kundu, Evrenseki, Side, Manavgat, Kemer’den daha ucuza ve daha sonra dolan bir turizm bölgesi olmaya devam eder.

Kaygılarımla !

YORUMLAR

  • 0 Yorum