Sanem Zorlutuna

Sanem Zorlutuna


SÖZ BÜYÜDÜR

05 Ekim 2017 - 04:10 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Okuduğum bir yazı beni çok etkiledi ve sizlerle paylaşmak istedim. Her gün hoyratça kullandığımız sözcüklerimizin ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Binlerce yıl önce Meksika’nın güneyinde, bilginin kadınları ve erkekleri olarak anılan ve kendilerine “Toltek”adını veren kızılderililer yaşardı. Onlar yaşam sanatını uyguluyorlardı. Bilgelik kitaplarında ise; insanın, dünyada cennet gibi bir ortam yaratabilmesi için kendisiyle yapması gereken dört anlaşmadan söz ediyorlardı. Bu anlaşmanın ilki ve en önemlisi “Sözcüklerinizi Özenle Seçin” başlığı taşıyordu.

Çünkü Toltek Kızılderilileri olumsuz sözcüklerin insan yaşamı üzerinde “kara büyü” etkisi yaratabileceğine inanıyorlardı. “Dört Anlaşma” isimli kitabın yazarı Don Miguel Ruiz, bu konuyla ilgili olarak şöyle bir anısını anlatıyor:

“Küçük kız annesinin ruh halinden habersiz, kendi dünyasında, kendi rüyasında mutlu ve enerjikti. Kendisini çok iyi hissediyor, neşeyle avazı çıktığı kadar bağırarak şarkı söylüyor ve koltukların üzerinde hoplayıp duruyordu. Küçük kızın gittikçe yükselen tonda söylediği şarkı ve hareketliliği annesinin baş ağrısını iyice artırmıştı. Bir an geldi ve anne kontrolünü kaybetti.

Kızgınlıkla küçük kızına bağırdı.
“O çirkin sesini kes. Sus ve otur”.

Gerçekte annesinin o anda herhangi bir sese karşı toleransı sıfırdı. Gerçek, küçük kızın sesinin çirkin olması değildi. Ama küçük kız annesinin sözüne inandı. Ve o anda kendisiyle bir anlaşma yaptı. Küçük kız, o andan itibaren bir daha şarkı söylemedi. Çünkü sesinin çirkin olduğuna inanmıştı. Sesiyle insanlara rahatsızlık vermemeliydi. Okulda da içine kapanık, utangaç bir çocuk haline geldi. Derslerinde bile şarkılara katılmıyordu. Hatta başkalarıyla konuşmakta bile zorlanıyordu. Yaptığı bir anlaşma ile küçük kız için her şey değişmişti.

O artık sevgi ve kabul görmek için duygularını bastırması gerektiğine inanıyordu. Tek bir söz, onun hayatını derinden etkiledi. Bu etki onu çok seven biri yani annesi tarafından yapıldı. Farkında bile olmadan.

“Söz büyüdür. İnsan sözü kullanma yetisine sahip bir büyücüdür. Sözün gücünü yanlış şekilde kullanarak sürekli kara büyü yaptığımız söylenebilir. Sözün büyü olduğunun farkında bile olmaksızın…”

Dört Anlaşma / Don Miguel Ruiz

Her zaman inandığım bir şey var; söz kalpten gelmeli ki güzellikler getiren büyü olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum