Sanem Zorlutuna

Sanem Zorlutuna


HAYAT DEVAM EDECEK

13 Eylül 2019 - 04:01 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:28

Kaç kere öldünüz hayatınızda? Kaç kere doğdunuz küllerinizden? Kaç siz var sizden içeri?

Yaşam yolunda bir çok acı, tatlı deneyimlerle dönüştük, dönüşmeye devam edeceğiz de. Fakat bu noktalarda önemli olan neydi? Neyle evrildik? Neyle devrildik? Neyle dirildik? Bizi yaşamda tutan ne oldu?

Her gün her yerde felaket söylemleri okuyor, duyuyor, kaygıya, korkuya, endişeye kapılıyoruz. Peki gerçekten böyle mi? Bu konuda yapabileceklerimiz neler? Korkuyu büyüterek ne elde edebiliriz, karanlıktan başka. Önemli olan ne yaşadığımız mı yoksa o olaya yüklediğimiz anlam mı? Bir dostum çok güzel bir yazı yazmış, sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım başka bir pencere olur bakış açılarımıza.



Gökyüzüne olan ilgim son dönemlerde giderek artıyor. Fakat bu ayaklarımın yerden kesilip, dünya gerçeklerine bir perde çektiğim anlamına da gelmiyor. Önümüzde bir güneş tutulması var, dolar almış başını gitmiş. Etrafta herkes ya küfür ediyor ya da kafayı kırmış bir şekilde alay ediyor. Farkındayım ağlanacak halimize gülüyoruz ama biraz abartmıyor muyuz?

Son 3 yıldır ekonomistler bangır bangır öngörülerde bulunuyor. Ekonomistlere ve dünya ekonomisine ilginiz olmadığını varsayalım; işiniz, alım gücünüz ve market rafları dahi binlerce şey anlatıyor. Ortada çok açık bir tablo varken, bugün neden şok yaşadık biz?

Tüm bu göstergeler olumsuz bir ivme izlerken, biraz aklı selim davranmamak konusunda insan önce kendine ayna tutmalı bence. Sürekli birilerini, dünyayı, kaderi şunu bunu suçlayarak çözüm bulmak imkansız. Benim ne dolarım ne de yatırırımım var. Anlayacağınız kafam bir hayli rahat. Etrafımda dolarını oradan oraya yatıran, sürekli kar etmeye çalışan, maaşını dolardan hesaplayıp halay çeken bunca insan varken büyük resim beni hiç mutsuz etmiyor.

Savaş ve kıtlık dönemlerine olan ilgimden dünyanın yakın geçmişini sıkı takip ediyorum. Olumsuz günler gelebilir, yıkıcı etkileri de olabilir. Kimi krizler gerçekten emekleri zirveye taşırken, kimi krizler büyük batışlara sebebiyet verebilir. Şimdi sakince bu gelen olumsuz dalganın sizi nereye götürdüğünü görme zamanı. Sakin kalmak, 24 saat düşünmeden karar vermemek ve sadece durmak lazım. Aç kalacaksak krize gerek olmadan da aç kalırız. Dibe inmeden yukarı çıkılmıyor, bu inişin elbet birde çıkışı olacak. Dünyada büyük savaşlar olup, insanlar cephede çarpışırken toprağında kalan binlerce insan hayatına devam etmiş. Balolar hala düzenlenmiş, doğum günleri gene de kutlanmış. İnsanlar evlenmiş, tarlasını ekmiş, kısacası hayat devam etmiş.

Hayat devam edecek. Eğer görecek günümüz, yiyecek ekmeğimiz ve gezecek hayallerimiz var ise hepsi olacak. Bu ani enerji dalgalanmalarının verdiği mesajı iyi analiz etmek, hayatımıza aktarmak ve yolumuza devam etmek lazım.

2023 yılına kadar dünya düzeni ve ekonomik göstergeler konusunda pek iç açıcı bir tablo görmediğini söylüyor uzmanlar. Peki siz bu durum için ne planlıyorsunuz? Hedefiniz ne? Nereye gidecek bu yolun sonu? Bu krizin sizin için sunduğu fırsatı görmeye hazır mısınız?

Madem kriz var, o zaman daha çok çalışıp, daha iyi işler yapmak için ortam daha uygun olabilir. Çürük elmalar temizlenirken, sizin ışığınız neden parlamasın?

Nezaket Tomur

YORUMLAR

  • 0 Yorum