Teoman Eriş

Teoman Eriş


Bu da 'saksı' engeli!

25 Nisan 2024 - 15:27

Alanya’daki çarpık yapılaşmanın beraberinde getirdiği en büyük sorunlardan biri olan trafik sorun olmaktan çıktı ve adeta kâbus haline geldi.

Trafik yoğunluğu, otopark, kural ihlali ve maganda sorunu sadece Alanya’nın değil, tüm Türkiye’nin ortak sorunu ancak asıl endişe veren konu; yaşadığımız ilçede bu sorunların olağan ve normal bir durum haline getirilmiş ve sorumlularının vurdumduymaz oluşudur.

Artık günlük yaşantımızda karşımıza çıkan olaylar öyle bir hal aldı ki, normal insanların akıl tutulması yaşamaması işten bile değil! Hani geçtiğimiz aylarda dile getirmeye çalıştığım ‘şu sözde’ bisiklet yolları vardı ya! Bisikletle ilerlemenin mümkün olmadığı, adım başı bir aracın park ettiği, trafik ekiplerinin denetlemediği, denetlese bile yaptırım uygulamadığı ‘bisiklet yolları!!!’ Bu mavi boyalı sözde bisiklet yolunda karşımıza otomobil, tır, bir işyerine ait ‘park yapılmaz’ yazılı dubası gibi ilginç şeyler çıkmıştı ancak geçtiğimiz günlerde bir çiçek saksısı ile karşılaşınca kendimi ‘pes artık’ demekten alıkoyamadım. Hadsizlik öyle bir hale gelmiş ki, bisiklet yoluna araç park etmesin diye vatandaş kendince saksılı önlem alabiliyor! Belediyeler bir sokağı trafiğe kapatmak için saksı koyar da benim kurnaz vatandaşım bisiklet yoluna saksı koyamaz mı yani!!!  Hadi böylesine aymaz ve yüzsüz insanlar var ve bu kepazeliği pervasızca sergileyebiliyor ama bu şehrin trafikten sorumlu kolluk kuvvetleri, belediyelerin trafik zabıtaları bu arada ne iş yapıyor? Merak ediyorum açıkçası!

İlçenin en işlek bölgelerinden Stad Caddesi ve hal üst kavşağındaki trafik yumağının içine girmeyen hemen hemen hiçbir sürücü yoktur. Bu kavşağa uzun süredir bir çözüm getirilmemesi nedeniyle daha önce de bir yazı yazmıştım. Tabi biz kendimiz söylüyor, kendimiz dinliyoruz da, ey yetkililer! o kavşağa bir trafik lambası koymayı ne zaman düşünüyorsunuz? Daha kaç tane kaza yaşanması gerekir o kavşağa bir çözüm bulmanız için? Siz ‘Hindistan trafiğini’ aratmayan o görüntülerden pek rahatsızlık duymuyor olabilirsiniz ama ilçemizde yaşayan yabancı uyruklu misafirlerimiz o görüntüleri sosyal medya ve basına taşırsa Alanya’nın imajı için pek de iyi olmaz diye düşünüyorum. Benden söylemesi.

Alanya genelinde yıllardır çözülemeyen ve hatta her geçen yıl içinden çıkılmaz bir hal alan trafik, park ve denetleme gibi sorunların mevcut sistemle ve aynı kişilerle çözülemeyeceği anlaşıldı. Türkiye’nin İstanbul ile birlikte en pahalı konutlarında oturan, en pahalı restoranlarında yemek yiyen, en pahalı marketlerinden alışveriş yapan, en pahalı taksisine, otobüsüne binen ilçe sakinlerinin Hindistan’ı aratmayan trafik sorunlarının içerisinde yaşamaya mahkûm edilmemesi gerekir. Buradan yola çıkarak Alanya Belediyesi’nin ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir profesyonel şirketten destek alarak geniş kapsamlı bir trafik planlaması yapması gerekir.

Bilinçsiz sürücü, kötü planlanmış yol, son derece yetersiz denetim ve caydırıcı olmayan cezalarla bu sorunun üstesinden gelmek hayli zor olacak.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum