Teoman Eriş

Teoman Eriş


SOSYAL MEDYA VE TARAFTAR!

24 Aralık 2018 - 23:46 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:28

Merhaba sevgili Alanya Time okurları…

Bu ayki yazımda içinde her zaman olduğu gibi ‘Alanyaspor’ olan ancak saha sonuçlarından çok çağımızın güçlü iletişim aracı ‘sosyal medya’ ve ‘taraftar’ ilişkisini ele almak istedim. Tabii ki burada sosyal medyanın önemini sizlere anlatmaya kalkacak değilim, ancak yaşadığımız ilçede Süper Lig’de temsil edilen Alanyasporumuzun bu alanda ne kadar yanında olduğumuzun masaya yatırılmasını ve değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm.


Sosyal medya, insanların yüz yüze söylemeyi çekindiği birçok konuyu çok rahat bir şekilde ifade edebildiği en uygun ortamların başında geliyor. Söz konusu futbol olduğunda ise sosyal medyadaki bu etkileşim daha hararetli bir hal alıyor. Öte yandan taraftarların sosyal medya üzerinden başlattığı etkileşim, kulüpler üzerinde olumlu veya olumsuz bir etki de oluşturabiliyor. Buna çok sayıda örnek verebiliriz. Galatasaray’ın Alanyaspor’dan Emre Akbaba’yı transfer etmesi gibi… Sarı kırmızılı taraftarların bu transferin gerçekleşmesi için sosyal medya üzerinde oluşturdukları ortam, yönetim kurulu üzerinde oluşturduğu baskı sonuç getirdi ve maddi kriz yaşayan Galatasaray yönetimi Emre Akbaba’yı sponsor bularak transfer etmek zorunda kaldı. Tıpkı Konyasporlu taraftarların sosyal medya üzerinde başlattıkları etkileşimin teknik direktör Rıza Çalımbay ile yolların ayrılması noktasına gelinmesi gibi. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Peki Alanyaspor’da durum nasıl? Sosyal medya üzerinde taraftar ne kadar etkin? Benim şahsi fikrim, Alanya’da taraftarların sosyal medya konusunda yeterli olmadığı yönünde… Bunu kulübümüzün sosyal medya hesaplarını takip edenlerin sayısına ve etkileşimine baktığımızda rahatlıkla görebiliyoruz. Örneğin X bir kulüp taraftarının, Alanyaspor’un resmi hesabından yapılan bir paylaşımının altına olumsuz bir yorumda bulunduğunda, yine Alanyasporlu taraftarlardan çok o X kulüp taraftarlarının etkileşimde bulunduğunu görüyoruz. Yapılan bir paylaşımın altına pozitif yaklaşmak yerine olumsuz yorum yapmayı tercih edenler de yok değil!

Sosyal medya alanında etkin olmayan bir taraftar gurubunun, statta, deplasmanda veya diğer alanlarda etkin olması ve kulübüne katkı sağlaması da çok zor… Bundan dolayı ki öncelikle Alanya’da taraftar gruplarımızın kulübün resmi hesaplarına sahip çıkması ve burada etkileşimde bulunması gerekir. Ancak bu sayede insanlar bir araya gelip, taraftar motivasyonu yükselir ve tek ses olunabilir. Bana göre etkin olmanın en önemli yolu da birlikte hareket etmektir.

Aytemiz Alanyasporumuzun Süper Lig’deki 3’üncü yılında, kalan haftalarda daha çok taraftar önünde maçlara çıkması ve sosyal medya üzerinde kulübü lehine daha motive olmuş etkin bir takipçi topluluğu oluşması ümidiyle…

Hoşçakalın!

YORUMLAR

  • 0 Yorum