Teoman Eriş

Teoman Eriş


Denetim yok, cezalar yetersiz!

18 Ocak 2024 - 17:09

İnsanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen o kadar çok konu var ki, elim bir türlü spor yazmaya gitmiyor.

Geçtiğimiz birkaç sayıda dile getirdiğim gibi ilk başta şehrin trafik sorununun, bir çoğumuzun ortak kanayan yarası olduğunu düşünüyorum. Evinden çıkıp işine giderken ister otomobille, ister motosikletle, ister bisikletle, hiç fark etmez, hangimiz bir kaza atlatmıyor veya kural tanımayan bir trafik magandası ile karşılaşmıyoruz ki?

Bu ay ‘ne yazayım’ diye düşünürken aklıma bir anda futbolcu Melih Demiral kardeşimizin attığı bir tweet geldi. Demiral’ın paylaşımındaki “Türkiye’de günlük yaşam kalitesini etkileyen güvenlik sorunlarını, trafik kavgalarını, insanların çocuklarını kaybetmesine sebep olan en önemli şey cezaların caydırıcı olmayışıdır. İnsanca, güvenli ve huzurlu yaşamak her Türk vatandaşının hakkıdır. Bu hak caydırıcı, ibret verici cezalarla korunmalıdır!” Sözleri tam da yazmayı düşündüğüm bu yazının konusuydu.

Maalesef tam da Demiral’ın dediği gibi; sadece yaşadığımız şehir özelinde değil, ülkemizde insana verilen değer maalesef ortada. Trafikte ne kadar duyarlı olursanız olun, hiçbir şekilde can güvenliğininiz yok. Çünkü ortalık zıvanadan çıkmış, insanlıktan çıkmış, gözü dönmüş cahil, eğitimsiz, trafik canavarı ve magandaları ile dolu. Dolu ama denetim var mı? Maalesef yok denecek kadar az. Motosikleti sonuna kadar bağırtan, çıkardığı motor ve egzoz sesiyle insanları gece rahatsız eden, cahil, insan demeye bin şahit isteyen veya yolda sinyal vermeyi bilmeyen, hatta gerekli görmeyenlerin, aslında tarlada traktör kullanamayacak kadar yetersiz olan bir trafik canavarının trafikte bu kadar rahat terör estirebilmesi, tabii ki denetim yetersizliği ve cezaların caydırıcı ve ibret verici olmamasından kaynaklanıyor. Sonra insanlar neden trafikte kavga ediyor, birbirlerini vuruyor ve haberlere konu oluyor? Siz cezalarla caydırmasanız, ehliyeti bakkaldan almış birçok canavar da sokakta, yolda insanlara dilediğini yapar.

Gelelim şu adına bisiklet yolu denen mavi boyalı yerlere! O kadar yazılıp çiziliyor, birilerinin de çıkıp bu yolları denetlemesi gerekmiyor mu? Alanya’da bisiklet yoluna saygı o kadar yok ki, artık araç sürücüleri bile mavi boyalı yollardan bisiklet gidebilirse şaşırıyor. Araç park etmiş bu mavi boyalı yolların kıyısından köşesinden geçmeye çalışacağına neden kaldırımdan sürmüyorsun diyen arsızlar sürücüler bile var. Yani mavi boyalı yolun bisiklet yolu olduğundan o kadar bir haber ki, bisikleti görünce üzerine sürebiliyorlar. Tabi o yolları kullanmak öyle kolay değil çünkü adım başı bir araç parkı var. Bisiklet yolu değil sanki ücretsiz parkomat! Hatta geçtiğimiz günlerde maalesef sözde bisiklet yoluna park eden bir kolluk kuvvetine ait araç bile gördüm. Onlar bile bunu yaparsa vatandaş neden yapmasın?

At sahibine göre kişnermiş. Yaşadığımız şehirleri yönetenler ve kolluk kuvvetleri biraz daha fazla sorumluluk alıp, insanların yaşam kalitesini düşüren olaylara seyirci kalmamalı… Bizden söylemesi!

Sevgilerimle…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum