Aytekin Manici

Aytekin Manici


OTELİN ADI, KONSEPTİ İSLAMİ DE, HİZMETİ VE FİYATLARI NE KADAR İSLAMİ?

05 Ekim 2017 - 00:33 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Otel konsepti " İslami" olunca, o otelin fiyatı neden artar?

İslami konseptte hizmet veren otellerin kişi başı günlük 500-1000TL den satılıyor olması İslami mi?

Alkollü her şey dahil bir otel ile Alkolsüz her şey dahil (İslami konseptte hizmet veren) bir otel arasındaki farka maliyet açısından bakıldığında, 2 konsept arası fark, mantıken alkollü içki maliyeti kadar olmalıdır.

Bir başka deyişle; Alkollü her şey dahil bir otelde maliyeti oluşturan unsurlar;

Yiyecek gideri,

İçecek gideri, (alkollü ve alkolsüz içecek)

Personel gideri,

Enerji Giderleri,

İşletme giderleri,

Genel giderler,

Ve diğer giderler şeklinde iken

İslami konseptte hizmet veren bir otelde maliyeti oluşturan giderler;

Yiyecek gideri,

İçecek gideri, (alkolsüz içecek)

Personel gideri,

Enerji Giderleri,

İşletme giderleri,

Genel giderler,

Ve diğer giderler şeklinde oluşur.

Bu giderlerin toplamı otelin yıldızına, hizmet kalitesi anlayışına, oda ve yatak sayısına, otelin konumuna, otelin doluluk yüzdesine, otelin açık olduğu toplam sezona, otelin toplam alanına göre farklılıklar arz edebilir.

Fakat Türkiye şartlarında hizmet veren 5 yıldızlı bir otelin şu anki mevcut her şey dahil maliyeti 20 Euro'dan başlar, maksimum 40 Euro'yu geçmez, geçemez. (kira gideri hariç)

Daha doğru ifade etmek gerekir ise;

Sezon doluluk ortalaması % 50-% 70 arasında seyreden bir otelde, hd bir sistemin maliyeti yıldız durumuna göre kişi başı 14 Euro'dan başlar, 40 Euro'ya kadar varabilir.

Absürt durumlar istisnadır.

Örneğin otelin biri çıkarda ben her bir müşteriye 1 personel ile hizmet vereceğim der ise, personel gideri bu otelde olması gerekenden çok daha yüksek çıkabilir.

4 yada 5 misafire 1 personel ile hizmet verildiği varsayımından hareket edildiğinde, personelin sigortasının kaçırılmadan yapıldığı varsayıldığında personel gideri kişi başı 2,5 Euro ile 7 Euro arasında değişir.

Yiyecek maliyeti, oteline göre 2 Euro ile Max 8-10 Euro arasındadır.

Alkollü İçecek maliyeti, oteline göre 2 Euro ile Max 8-10 Euro arasındadır.

Enerji maliyeti, oteline göre 2 Euro ile Max 4 Euro arasındadır.

Temizlik Giderleri oteline göre 1 Euro ile Max 3 Euro arasındadır.

İşletme giderleri 1-3 Euro

Genel giderler 1-3 Euro

Diğer giderler 1-2 Euro

Zorlaya zorlaya maksimum 40 Euro yani 160 TL'ye minimum 25 Euro yani 100 TL'ye mal olur.

100 TL'ye mal edilen bir otelin, 1 e 5 yani 500 TL'ye satılıyor olması İslami, ticari ve insani kurallara ne kadar uygun diye küçük bir araştırma yaptım,

Yaptığım araştırma sonunda İslam'da "100 TL'ye aldığın bir malı, 500 TL'ye satamazsın" diyen her hangi bir ayet, yada hadisle karşılaşmadım.

İslam'a göre;

Malı karaborsaya düşürmedikçe, malı istediniz fiyata satmakta serbestsiniz sonucuna vardım.

Malın maliyeti konusunda yalan söyleyerek alıcıyı aldatmadıktan sonra, malı istediğiniz fiyata satmakta da serbestsiniz gibi gözüküyor.

100 TL'ye alınan bir malı 5 katına satmak ticari kuralara uygun mu diye bakıldığında ise serbest piyasa kuralları çıkıyor karşımıza,

Arz taleple buluşuyor ve ortaya çıkan şeye fiyat deniyor ve fiyatı uygun bulan alıcı malı satın alıyor, uygun bulmayan ise almıyor .

Peki 100 TL'ye mal olan bir malı 5 katına satmak ne kadar insani ve ticari etiğe uygun?

1988 yılında çalışmış olduğum 3 yıldızlı bir Alanya otelinde, yarım pansiyon oda fiyatı kişi başı 40 mark idi.

O dönemde Alanya'da kaliteli turist bol, yatak sayısı ise fazla değildi, otelde 3 resepsiyonist, 3 kat görevlisi, 3 servis elemanı, 3 mutfak elemanı, 2 idari personel çalışıyordu ve sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin maliyeti toplamda personel gideri dahil 6 markı buluyordu.

Enerji, Temizlik vs diğer giderlerde eklendiğinde toplam maliyet 8 Marktı.

O gün 8 marka mal olan 3 yıldızlı bir otel, 5 katı olan 40 marka satılabiliyor ise

Bugün 100 TL'ye mal olan 5 yıldızlı İslami Konseptte hizmet veren bir otelin 5 katına satılabiliyor olması gösteriyor ki,

Arz edilen ürün az ve ürüne olan talep fazla ise ürün 1'e 5 karla satılabiliyor.

Alanya'da toplam 19 adet İslami Konseptte hizmet veren otel olduğu söyleniyor ve bu 19 otelden sadece 6-7 tanesinin kaliteli hizmet verdiği ve sezonuna göre kişi başı 300-800 TL arasında ki fiyatlara alıcı bulduğu söylenilebilir.

Hizmet kalitesi vasat olan ve marka değeri oluşamamış diğer 12 otelin satış fiyatları ise 100-200 TL'yi geçemiyor ve misafir memnuniyeti çok düşük, memnuniyetsizlik ve şikayet çok fazla.

Misafir memnuniyeti düşük olan bu otellerde kalan ve şikayetçi olan misafirlerin ortak görüşü ise "İslam" adı kullanılarak otelcilik yapılan otellerde kalan misafirlerin, İslam adı kullanılarak aldatıldığı yönünde.

Sonuç olarak Tesettür -Muhafazakar yada İslami, adına her ne derseniz deyin, alkol servisi yapılmayan ve kadın ile erkeğin haremlik selamlık olarak tatil yaptığı bir tesiste hizmet kalitesi iyi ise, fiyat kişi başı 1000 TL'de olsa o tesis alıcı buluyor.

Hizmet kalitesi düşük tesislerde ise, misafir dini duyguları istismar edilerek kandırılıyor ve parası ile mağdur ediliyor.

Tesettürler ;))

Aytekin Manici

YORUMLAR

  • 0 Yorum