Aytekin Manici

Aytekin Manici


OTELLERİN BİLMENİZİ İSTEMEDİĞİ 36 SIR

21 Ocak 2017 - 01:05 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Otellerin bilmenizi istemediği "10 Sır" adlı bir video ilişti You Tube de gözüme . Videoyu biraz izledim, videoda doğruluğu ve güvenilirliği tartışılır 10 madde ile karşılaştım. Bunun üzerine konuyu internette şöyle birazcık araştırdım. İmla hatalarını ve cümle bozukluklarını biraz düzelterek sizin için okunur hale getirdim.
İşte okumanız için "Otellerin bilmenizi istemediği 36 sır."

1. Otel çalışanlarına iyi davranarak pek çok şey elde edebilirsiniz.
Otel çalışanları ile iyi iletişim kurarak, aldığınız hizmetin kalitesini yükseltebilirsiniz. Biraz hoşgörü, biraz sempati, birazda empati ile yaklaşırsanız, onların size sunabileceği ekstra hizmetlerden ücretsiz faydalanabilirsiniz. Biraz da bahşiş verirseniz, en iyisi sizsiniz!

2. Odanızı değiştirebilirsiniz.
Odanızın konumunu , manzarasını ya da katını beğenmezseniz, çalışanlara durumu bildirerek odanızı değiştirebilirsiniz. Sizi memnun edebilmek için daha güzel bir odaya yerleştireceklerdir. Bu talebinizi, valizinizi boşaltmadan ve odayı kullanmadan önce çalışanlara iletmeniz hem sizi, hem de çalışanları zaman ve emek kaybından kurtarır.

3. Rezervasyonunuzu otelin internet sitesinden yapın.
İyi bir kattan yada deniz manzaralı bir oda istiyorsanız, rezervasyonunuzu otelin kendi internet sitesinden yapın. Aracı sitelerden yaptığınız rezervasyon, otelin “geriye kalan” odalarını kapsayabilir.

4. Oteli arayarak rezervasyon yapabilirsiniz.. Otelin vermiş olduğu fiyattan % 10 daha uygun fiyata bir fiyatı, internet sitelerinde gördüğünüzü ve o fiyattan ödeme yapmak istediğinizi, aracı acentelere güvenmediğinizi ve direk otelden almak istediğinizi belirtin.
Aracı sitelere komisyon vermek istemeyen otelci, size % 10 daha indirimli fiyattan oda verecektir.

5. Her zaman havlu kullanın.
Tatilde rahatlamayı herkes sever. Ayrıca kendimizi evde gibi hissetmek isteriz. Bu rahatlığa bazen çıplaklık da dahil olur. O yüzden otel sandalyesine oturmadan önce bir havlu sermeniz tavsiye olunur.

6. O plastik torbayı kullanın.
Buz kovasını kullanmadan önce mutlaka içine plastik torba geçirin. Bazı insanlar tuvalete yetişemedikleri zaman kusmak için bazen buz kovasını tercih edebiliyorlar.

7. Otel kalabalığı ( Over booking –Short )
Oteller her zaman kapasitelerinden fazla rezervasyon kabul ederler, çünkü rezervasyon yapan insanların %10’u genelde gelmez. Peki ya gelirlerse ve otel size vaat edilen odayı sunamazsa? O zaman başka bir otele “gönderiliyorsunuz”. Yani otel size çevredeki denk yada daha iyi otellerden bir oda buluyor ve aradaki farkı ödüyorlar. İtiraz etmeyin, kalın ve otele dönüşte otelin size sunabileceği jestlerden yararlanın.

8. Lüks oteller çarşafları gerçekten temizliyor.
Otel tercihi yaparken seçimlerinizi biraz daha lüks tutmanızda fayda var. Bir otel çalışanı, otellerde çarşafların ve yastık kılıflarının yeni gelen misafirler için aslında değiştirilmediğini itiraf ediyor. Lüks otellerde ise bu durum geçerli değil, her misafirden sonra oda temizleniyor ve tüm nevresimler değiştiriliyor.

9. Güvenliğiniz için dikkatli olun
Otellerin kendilerini “aile dostu” olarak tanımlamaları her zaman öyle oldukları anlamına gelmez. Güvende kalın. Çocuklarınızın gece yarısı etrafta koşmasına izin vermeyin ve odanızın kapısının her zaman kilitli olduğundan emin olun.

10. Temizlik esnasında odada bulunmayın
Odanız temizlenirken orda olmanız hem sizin, hem de temizlik görevlileri için garip bir durum. Bunu kabullenin ve temizlik esnasında odanızı terk edin.

11. Kat görevlisine dikkat
Kat görevlinizi görmezden gelmeyin. Size fazladan ve bedavaya su verebilir, arabanızı ücretsiz park ettirebilir, ücretsiz tur ve kuru temizleme hizmeti almanızı sağlayabilir. Hatta odanızı daha iyi bir odayla değiştirmenizi sağlayabilirler. Geç saatlerde otele giriş yaptığınızda ya da gece karnınız acıktığında size yemek bile getirebilir. Tek yapmanız gereken şey sormak.

12. Temizlik bilimi
Otellerde genelde, “30 dakikada temiz oda” fikri benimsenmiştir. Temizlik görevlilerinin adım adım takip etmek zorunda oldukları katı bir rutinleri vardır. Odayı saat yönünde temizlerler ve odanın “doğal” kokmasını sağlarlar. Lambaları silmek, nevresimleri değiştirmek ve yatağı toplamak gibi aşamaları olan bu 66 adımlık temizlik rutini, iç temizlik rehberinde yer almaktadır.

13. Ek ücret ödemeden rezervasyonunuzu iptal ettirme yolları J))
Oooff! Hafta sonu kaçamağınız için ne güzel kendinizi hazırlamıştınız fakat çalışmanız gerektiğini öğrendiniz. Üstüne üstlük otel rezervasyonunu iptal ettirdiğinizde de ek ücret alıyorlar. Bu durumda ne mi yapmalı? Hemen oteli arayın ve rezervasyon tarihinizi değiştirin. Bir kaç saat bekleyin ve oteli tekrar arayın (telefonu başka bir görevlinin açması için dua edin) ve tarihini değiştirdiğiniz rezervasyonu iptal edin.

14. Misafir üye programına katılın
Bir otelin ya da otel zincirinin müdavimi olmaya karar verdiyseniz, Misafir Üye Programı'na katılmayı düşünebilirsiniz. Otel, sevdiğiniz ve sevmediğiniz özelliklerini belirler ve size ona göre bir hizmet sunar. Önceki ziyaretlerinize göre oda temizlik saatinizi bile ayarlayabilirler.

15. Bazı otel çalışanları ve görevlileri “hayır” diyemez
Ritz Carlton “kulüp odasında” her şey bedava görünebilir. Görevliye sormanız yeterli. Bir oda görevlisi, misafirin her isteğini yerine getirmiş. Sonunda misafir dayanamamış ve sormuş, “Siz “hayır” demeyi bilmiyor musunuz?” Görevli, “Cinsel isteklerinizi ya da uyuşturucu taleplerinizi karşılayamam fakat bunlar dışında ne isterseniz sorun değil ve o odada yaptığınız her şey sizi ilgilendiriyor” diye cevap vermiş.

16. Evet, temizlik görevlileri eşyalarınızın yerini değiştirebilir
Odanızı dağınık bırakırsanız tabii ki temizlik görevlileri toplarken yerlerini değiştirebilir. Onların görevi, odanızın tertemiz ve derli toplu görünmesi. Kimse eşyalarınızı ellemesin istiyorsanız, “Rahatsız Etmeyiniz” yazısını kapıya asmanız yeterli.

17. Otel görevlilerinin intikamı
Misafir olmanız, otel görevlileri ile uğraşmanız gerektiği anlamına gelmez. Otel görevlilerinin çok ilginç intikam alma yöntemleri vardır. Örneğin anlamsız saatlerde odanızı arayıp sizi rahatsız edebilirler ve suçu rahatlıkla başka misafirlere atabilirler.

18. Uzaktan kumandaya DOKUNMAYIN
Kurcalamayın değil, dokunmayın. Odada en az temizlenen, belki hiç temizlenmeyen tek şey kumandadır.

19. “Anahtar fiyaskosu” kurbanı olmayın
“Anahtar Fiyaskosu” oteldeki kayıt görevlilerini sinirlendirirseniz başınıza gelecek olaydır. 15 denemeden sonra bile oda kapısının açılmadığı oldu mu? Sonra sinirli sinirli girişe tekrar döndünüz mü? Bunun sebebi ilk girişte pek nazik olmamanız. Sinirli suratınızı gören görevliler, anahtarınızı düzeltip size geri verecektir tabi. Amaç sadece sizi yormak.

20. Görevliler tehlikede
Görevliler ziyaretinizin güzel geçmesi için size sayısız tavsiyelerde bulunabilirler. Bazen bu tavsiyeleri görmezden gelmenizde fayda var çünkü görevlinin tavsiyesine uyup da bir restorana giderseniz ona fazladan para kazandırabilirsiniz. Görevliden “Benim yönlendirdiğimi söyleyin” tarzı cümleler duyarsanız zaten hemen uzaklaşın.

21. Bardakları yıkayın
Otellerde sunulan bardakların ve kupaların amacı, sizi evinizde gibi hissettirmek olabilir, ama evdeki kadar temiz olmadıklarını bilin. Bardaklar için kullanılan havlu ile banyo havlusu aynı olabilir. Siz en iyisi kendi sağlığınız için tek kullanımlık bardakları tercih edin.

22. Yorgan asla temizlenmiyor
Nevresim takımları tabi ki değiştiriliyor ve temizleniyor, ama yorganınız asla temizlenmiyor. O yüzden çarşafsız kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin.

23. Jakuziyi kullanmayı bir daha düşünün
Jakuzinin keyfi bambaşka. Bir de üstüne masaj yaptırırsanız sizden iyisi yok. Kim buna hayır diyebilir ki? Hemen söylüyorum, bakteriler! Borulardaki sular uzun zamandır orada olabilirler. Siz jakuzi modunu çalıştırdığınız anda borulardan gelecek olan şeye (su diyemiyorum) hazır olun. Ayrıca sizden önceki müşterinin de kim bilir hangi pislikleri o borularda kalmıştır?

24. Tahtakurularına dikkat
Otellerde, özellikle de otel odalarında yüzlerce, binlerce insanın kaldığı odalarda tahtakurularının olması çok normal. Sırf bu düşünce bile sizi bu küçük lanetlerin nerede saklandığı ile ilgili uzman yapmaya yeterli olacaktır.

25. Mini bardan bir şey almadan önce kontrol edin
İnsanların otellerle ilgili en çok sevdiği şeylerden biri de mini bardır. Bu küçük buzdolabındaki yiyeceklerin ya da içeceklerin tadına bakmadan önce güzel bir şekilde kapalı olduklarını kontrol edin. Mini barın ücretli olduğu bir otelde, misafir viskiyi içmiş, daha sonra içine idrarını koymuş ve şişenin kapağını kapatıp tekrar buzdolabına koymuş.

26. Küvetin altına bakmayın
Küvetler rahatlamak için mükemmel bir yerdir. Sıcak suyla dolu köpüklü küvet, bir kadeh şarap bütün yorgunluğunuzu, iş yükünüzü ve sorumluluklarınızın stresinden sizi arındırır. Bu arınma küvetin altı için geçerli değildir. Evet doğru tahmin ettiniz, maalesef orası da pek temizlenmiyor.

27. Özel müşteriyseniz pizzadan daha hızlı elde edebileceğiniz başka şeylerde var
Hong Kong’da beş yıldızlı bir otelde, eğer özel müşteriyseniz ne isterseniz sağlıyorlar. Bu otel ayrıca cinsel istekleriniz için yerel genelevlerle de anlaşmış. “Bir telefon yeterli oluyor, kadınlar pizzalardan daha önce otelde oluyor” diyorlar.

28. Temizlik görevlileri odanızda uyuyor
Bazen temizlik görevlileri çok yorgun oluyor ve vardiyaları esnasında dinleniyorlar. Bu dinlenme zamanı da sizin odanıza denk gelebilir.

29. Elektrikli süpürge mi? Hmm …
Süpürmek gerçekten çok sıkıcı bir iş. O yüzden bazı temizlik görevlileri, yerdeki büyük kırıntıları elleriyle topluyor. Küçük kırıntılara ne mi oluyor? E başka bi zaman artık.

30. B azı otel çalışanları işyerinin bilgisi dışında önce size çok kötü bir oda gösterip, daha sonra deniz manzaralı yada daha geniş yada daha üst katlardan oda vererek sizden ekstra para kazanmak isteyebilirler ( Bu odalara gaz odası denir, bu odalar genelde standartların dışında daha küçük, basık, arka tarafa bakan, karanlık odalar olur .)
Bu durumda yapılacak tek şey vardır, baştan bir miktar bahşiş vererek GAZ Odası metoduna maruz kalmamak...

31. Oda temizleyen bayanlar bazen bahşiş alabilmek için yatağınızın üzerini çiçek yaprakları ile donatıp, havlu figürleri ile süslerler. Göze hoş gelen bu davranış ilk bakışta güzel olmakla beraber yatağa girmek için size yorucu bir iş olarak döner.
Çalışanın bunu yapmasını istemiyorsanız odaya bir not yada bahşiş bırakarak bunun için teşekkür ettiğinizi ama bir kez daha istemediğinizi kendisine YAZILI olarak bildirin J))

32. Yatakların altı ve kapıların üzeri en az temizlenen yerlerdir. Ttitiz bir misafirseniz ve toz alerjiniz var ise bu noktaları kontrol edin ve tozlu ise resepsiyona bildiriniz.

33. Kaldığınız otel odasında bagaj rafı varsa, valizlerinizi buraya koymadan önce rafın ahşaptan yapılmadığından emin olmanız gerektiği: “Temiz olup olmadığını kontrol ettikten sonra, valizinizi banyo zeminine koymanız bile daha güvenilir olur. Tahta kuruları ahşabı sever ve her türlü yerde duraklayan valizlerle birlikte odalara taşınabilirler. Bu yüzden ahşap bagaj raflarını kullanıp valizinizi orada açmayın.”


Hangi KISIMLAR, ne kadar sıklıkla TEMİZLENİR?
Uzmanların verdiği bilgiye göre odalar, her üç ya da dört ayda derinlemesine bir temizliğe tabi tutuluyor. Bu temizlik kapsamında; yatak minderlerinin birkaç saat havalandırılması, ters çevrilip yatak tekrar kurulana kadar biraz daha hava alması sağlanıyor. Bu işlemler sırasında –kesinlikle 10 yıldan genç olması gereken- mobilyalar, perdeler ve halılar da temizleniyor. Yatak minderleri düzenli olarak ters yüz ediliyor olsalar dahi beş senelik bir ömrü var. Bazı oteller özel bir UV çubuk kullanarak mikrop taraması yapıyor. Böylece çıplak gözle fark edilemeyecek mikroplar, UV ışığı altında tespit edilebiliyor. Bazı oteller telefon, saat, ışık düğmeleri, kapı kolları gibi en çok dokunulan alanlarda da UV çubuğuyla mikrop taraması yapıyor.


34. Gözetleme deliğine DİKKAT!
Otel odanıza giriş yaptığınızda ilk aklınıza gelen şeylerden biri olmadığı muhakkak; ama siz, siz olun ve odaya girince kapıdaki gözetleme deliğine bir göz atın. Forrest Jones adlı bir uzman, kapınızdaki gözetleme deliği zarar görmüş veya kurcalanmış halde ise, odanızı değiştirmenizi tavsiye ediyor: “Gözetleme deliği hasar görmemişse, sağlam bir şekilde yerinde duruyorsa küçük bir not kağıdı koparıp yuvarlayarak deliğe sıkıştırın. Çok derine girmesin ki ayrılırken çıkarabilesiniz.”


35. Otel odasında biri ölürse,
Odada birinin ölmesi durumunda işleyen bir protokol söz konusu. New Orleans ve New York’un önde gelen iki otelinde çalışmış olan Tomsky, otelde gerçekleşen ölümlerin sanıldığından sık rastlanılan bir vaka olduğuna dikkat çekiyor: “Bu otelin duyurmak istediği bir durum değil doğal olarak. O nedenle bu tür vakalar mümkün olduğunca gizli tutulur. Öyle ki ölüm, otel yaşamının bir parçasıdır. Bir ölüm söz konusu olunca önce ölen kişi odadan çıkarılır, oda sterilize edilir, temizlenir ve sonraki konuk için hazır hale getirilir. Ve bu işlemler, sandığınızdan çok daha hızlı gerçekleşir.”

36. Personel kişisel eşyalarınızı kurcalayabilir
Tomsky, otel personelinin, konukların kişisel eşyalarını kurcalamasının, özel notlarını okumasının ya da seks oyuncakları koleksiyonlarını incelemesinin ‘sıradan’ durumlar olduğunu da öne sürüyor ve bir keresinde bir odada bulduğu ve şaka olduğunu tahmin ettiği, seksle ilgili detaylarla dolu tuhaf bir mektuptan bahsediyor… (The Daily Mail)

Kaynak İnternet Anonim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum