Maryam Mamdouh

Maryam Mamdouh


BOLLYWOOD

10 Aralık 2018 - 01:25 - Güncelleme: 04 Mart 2021 - 13:03

Bollywood, Mumbai'deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir terimdir.

Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretilmektedir

Hollywood'dan sonra dünya'nın ikinci büyük sinema endüstrisine sahiptirler . Hindista'nın ilk filmi 'Raja Harishchandra'nın (King  Harishchandra) ,Hindistan sinemasının  babası olarak bilinen Govind  Phalke'nin yönetmenliğinde 1913'te çekildi .

Bombay merkezli 'bollywood', chennai merkezli 'kollywood' ve andhra pradesh eyaleti'nin çeşitli kentlerindeki film stüdyolarında üretilen 'tollywood' filmleri olmak üzere 3 ana grupta toplanır. ülke içerisindeki değişik eyaletlerde farklı dillerin konuşulması sebebi ile çoğu kez üretildikleri bölgelerdeki sinemalarda vizyona girerler.

Hint sinemasının genel özelliği; diyalog, aksiyon ve müzik eşliğinde çok oyunculu dans gösterilerinden oluşmasıdır. dünya sinamalarında ortalama bir film süresi 90 dakika civarında iken, hint sinemasında bu değer 160-180 dakika aralığında değişir. ancak, filmlerdeki dans gösterileri, toplam film süresinin ortalama 2/3'ü kadar olduğundan, yalnızca 60 dakikalık bölüm diyalog ve aksiyon ile geçer.

Hint sinema endüstrisi, yılda 300 ila 450 arasında değişen filmi vizyona sürer. amerikan film endüstrisi'nden (hollywood)sonra dünyada vizyona en çok film süren endüstridir. hatta, 80'li yılların ortalarında bu anlamda, hollywood'u dahi geride bırakmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum