Teoman Eriş

Teoman Eriş


Mavi boyalı yollar kafa karıştırıyor!

03 Aralık 2023 - 20:06

Son zamanlarda Alanya’nın birçok cadde ve sokağında yapılan sözde bisiklet yolları sanırım bir tek benim kafamı karıştırmıyordur.

Bisikletlerin gitmesi için mavi boyayla çizilen yollar araçların ve motosikletlerin park yeri olmuş durumda. Bu konuyu daha önceki yazımda da ele alarak eleştirmiştim. Sorunun çözümü için bir adım atılmadığını gördüğüm için tekrar yazma gereği hissettim.

Bu mavi yollara sözde bisiklet yolu diyorum çünkü gerçek bir bisiklet yolu olsaydı eğer bunlar, otomobillerin geçtiği yoldan bir şekilde ayrılır, otomobillerin bu yollara girmesi, park etmesi engellenirdi. Plastik dubalar da birçok yerde çözüm olmuyor ki o dubalar da tüm bisiklet yollarında zaten yok. Hatta bazı sözde bisiklet yolunun mavi boyası da silinmiş durumda.

Bir de bu yollar ilginç bir şekilde birdenbire kesiliyor. Bisikletli, yol bittiği için ne yapacak? Bisiklet kullanmıyorum ama kullanmış olsaydım şayet, yol ilginç bir yerde bitiverseydi, bisikleti kucağıma alıp karşıya o şekilde mi geçerdim, bilemiyorum. Madem bisiklet yolu yapıyoruz, neden bu şekilde göstermelik yapıyoruz da kuralına uygun, güvenli, kafamızı karıştırmayacak şekilde yapmıyoruz? Neden yaptığımız, daha doğrusu boyadığımız bu yollara araçlar park etmesin diye denetlemiyoruz? Ya da kim denetleyecek? Akıl alır gibi değil!

Bizim gördüğümüzü trafik ekipleri veya belediyenin trafik zabıtası neden görmüyor? Onu da anlamış değilim! Sonuçta Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bisiklet yollarıyla ilgili bir yönetmeliği de var. Bu yönetmeliğe bakmanız yeterli. Üçüncü maddede: “Ayrılmış bisiklet yolu: taşıt yolundan fiziksel bir engel ile ayrılmış bisiklet yolu” ifadesi yer alıyor! Alanya’da mavi boyalı bu yollar hiçbir engelle ayrılmadığı gibi, üzerine park eden araçları denetleyip kaldıracak veya ceza kesecek bir kontrol de yok maalesef.

Geçtiğimiz günlerde yerel basında bazı arkadaşlarımız bir haber servis ettiler, sosyal medya üzerinden… Bisiklet yolları ile ilgili denetlemeler yapılıyormuş! Cezai işlemler uygulanıyormuş! Şahsen ben bu denetimlerle ilgili ilgili bir tek fotoğraf çekilip yayımlandığını görmedim. Kaldı ki tüm bisiklet yollarının üzerinde park etmiş çok sayıda araç veya motosiklet görmeniz hala mümkün.

Demek ki denetim yok, ya da yeterli değil! Madem ‘bisiklet şehri’ olacağız, işi layığı ile yapalım, göstermelik değil!

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum