Teoman Matlum

Teoman Matlum


RAKAMLAR YANILMAZ!...

10 Ocak 2017 - 01:18 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

A-TIME DOLARI 1 YIL ÖNCE HABER VERDİ......


Değerli A-TIME okurları, 2016 yılına girerken yine bu köşede sizlerle, “2016 Yılına Bakış” başlığı altında yazımı paylaşmıştım. 2015 yılının bir taraftan iki seçimin getirdiği belirsizlik, diğer taraftan komşu ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle oldukça zor bir yıl olduğunu yazmıştım. Özellikle ABD’nin petrol ithalini düşürmesi süreciyle başlayan Dünya petrol fiyatlarındaki gerileme, başta Rusya ve İran olmak üzere petrol ihraç eden ülkeleri çok zorladığını belirtmiştim.

1.PERDE: YAZILAN OYUN OYNANDI…..
2014 yılının Haziran ayında 105,37 dolarla en yüksek rakamlarını gören ham petrol fiyatları, şimdilerde 48 dolar civarında seyrine devam etmektedir.
Petrol fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, 2016 yılında Rus para biriminin devalue edilmesi ile, Turizm sektörü darbe yedi ve en başta da bizim bölgemizi etkiledi.  Rusya’nın ve İran’ın ekonomik anlamda elinin zayıflaması, neticesinde başta Suriye olmak üzere OrtaDoğu’da ABD’nin eli bir hayli güçlenmiş oldu.  Orta Doğu’nun petrol zengini ülkesi Suudi Arabistan’ın, petrol gelirleri yetmeyip hayatında ilk  defa dışardan borç aldığına bile şahit olduk.
2015 yılının son haftalarına gelinirken Amerikan Merkez Bankası Fed faiz artışını 23 Aralık günü gerçekleştirmişti. Fed Amerikan bankalarına 2008 krizinden bu yana tam 7 yıldır %0- %0,25 arası bir bantta para verirken,  bu yıl bu oranı %0,25-%0,50 bandına çekti. Amaç Mortgage krizinde piyasaya sürülen yaklaşık 700 milyar doların Dünya’dan toplanması ve ABD ekonomisinin canlandırılması.

2016 OCAK’TA SÖYLEDİK……

2016 Ocak sayımızda bu köşede yazdığım yazı da, ABD’de canlanan ekonomiyle birlikte fiyatların daha da artacağını ve enflasyonun oluşacağını, bu durumun FED’in faiz artışına devam edeceği anlamı taşıdığını ve bunun anlamı da Dünya’da doların daha da pahalılaşacağı, şirketlerin maliyetlerinin artacağı, banka karlarının düşeceği ve borsaların olumsuz etkileneceği olduğunu belirtmiştim.

Ayrıca aşağıda yer alan Dolar-TL parite grafiğini yayınlamış ve doların yılın ikinci yarısında 5 yıllık mavi bantın üst seviyesi olan 3,2 TL. seviyesini geçmesi durumunda 3,4-3,5 TL. seviyelerine taşınacağını ve aslında ABD ne derse olur gibi göründüğünü belirtmiştim.

2017 ‘de Dolar - Euro ne olabilir? Daha ne kadar artar, yoksa düşer mi?  Ya da ekonomi nereye gider?

Bu soruların cevabı için size tavsiyem A-Time okumaya devam edin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum