Teoman Matlum

Teoman Matlum


DOLARA TEKNİK BAKIŞ

05 Ekim 2017 - 01:12 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Sevgili okurlar, geçen ayki sayıda kişisel bazı nedenlerden dolayı sizlerle birlikte olamadım. Kusuruma bakmayın lütfen. Bu sayıda ABD doları-Türk Lirası kurunun durumunu teknik bir analizle değerlendirip sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle paramızın ABD doları karşısında değer kaybetmesi ya da değerli hale gelmesi yurt içi verilerinden daha çok (çeyrek dönemdeki büyüme ve ihracat rakamları, enflasyon oranı, cari açık verileri vb.), yurt dışı konjonktür ve verilerine bağlıdır. ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırması ya da herhangi bir aksiyon almaması Doların Dünya’daki seyri açısından oldukça önemlidir. Aynı şekilde Kuzey Kore’nin son günlerde sürekli füze denemeleri ile öncelikle ABD’ye kafa tutması, bu paralelde Dünya’ya gövde gösterisi doların değer kaybına yol açmıştır. Bunun yanında ülkemizi yakından ilgilendiren Kuzey Irak referandumunun yapılıp yapılmayacağı, Milli Güvenlik Kurulundan çıkacak karar oldukça önemli bir konu başlığıdır. Diğer taraftan Almanya’nın Avrupa Birliğine Türkiye görüşmelerinin dondurulması ile ilgili yaptığı baskı devam etmektedir. Şu an sıcak olan bu gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı dolar TL. kurunun seyrini etkileyen unsurlar olacaktır.


Bu gelişmeler yumuşar mı? Her şey tersine döner, liderler sonuç alıcı görüşmelere başlarlar mı? Şu an itibariyle bilmek olanaksız. Ancak siyasette ve diplomaside her şeyin çok hızla değiştiği bir çok defa görülmüştür. Anlatmak istediğim dolar - TL. kurunun değişiminin bir çok siyasi, konjonktürel, ulusal ve uluslararası verilere bağlı olduğudur. Biz bunları bir kenara bırakarak grafik yardımıyla TL.’nin dolar karşısındaki değişimini Teknik bir analiz yaparak tahmin etmeye çalışalım.

Öncelikle grafikte yeşil olarak çizilen çizgiler 2014 yılından bu güne kadar TL.’nin dolar karşısındaki değişim bandını,mavi çizgiler arasında kalan kısım 09 Ocak 2017 tarihinden bu güne kadar olan düşüş bandını, siyah çizgi doların inişteki güçlü destek noktasını, kırmızı çizgilerin herbiriTL.’nin dolar karşısında yükselişe geçmesi halindeki direnç noktalarını belirleyen çizgilerdir.

Düşmesi durumundaki senaryolar;

1.       Doların sert düşmesi durumunda;İlk durak Ekimin ilk haftasına rastlayan 2014 yılından gelen alt bant çizgisi ile (yeşil alt çizgi) 2016 yılı Aralık ayının ilk haftasından gelen siyah çizginin kesişme noktası olan 3,3384 seviyesidir.

2.       Doların paralel gitmesi durumunda; Aralık ayının ikinci haftası, Ocak ayından başlayan düşüşün üst bandı olan mavi çizgi ile 2014 yılından gelen bandın alt çizgisinin (yeşil alt çizginin) kesişme noktası olan 3,4146 seviyesi alım noktaları olarak düşünülebilir. Bu bandı aşağı yönlü kırması durumunda 3 yıllık bandı (yeşil alt çizgi) aşağı yönlü kırmış olacaktır ki, bu durumda 3,3384 güçlü bir alım seviyesi olarak kabul edilebilir. Bu seviyeyi de aşağı yönlü kırması halinde sırasıyla 3,2390, 3,1371 ve 3,0968 alım için izlenmesi gereken seviyeler olarak tahmin edilebilir.

Yükselmesi durumundaki senaryolar;

1.       Ekim ayı sonuna kadar, düşüşün üst bant çizgisi ile (mavi çizgi) ilk çizgisi olan kırmızı çizginin kesiştiği 3,4750 seviyesi direnç noktası olarak kabul edilebilir. Aynı şekilde yumuşak bir yükseliş seyri izlemesi durumunda 2018 Şubat ilk haftasına kadar (Yeşil alt bant çizgisi ile kırmızı çizginin kesişme noktası) yükselişte 3,4750 seviyesi direnç noktası olacaktır.

2.       İkinci direnç noktası, 3,5286 seviyesidir ki, bu da 2018 Mart ayının üçüncü haftasına kadar sürebilir. Ancak doların değişen şartlara göre çok hızlı çıkması durumunda Ekim ayının ikinci haftası ile sonuna kadar olan süreçte de bu seviyeleri görebilir.

3.       Üçüncü direnç 3,5789 (yeşil alt çizginin alttan üçüncü kırmızı çizgi ile kesişme noktasıdır) seviyesidir. Bu süre hızlı çıkışlarda Kasım ayına, daha yumuşak çıkışlarda 2018 Mayıs ayının ikinci haftasına kadar sürebilir.

4.       Daha sonra sırasıyla, 3,6493 - 3,7432 - 3,7834 - 3,9014 – 3,9414 (bu seviye 2019 Mayıs ayını bulabilir.) seviyeleri direnç noktaları olarak kabul edilebilir.

Yatırımlarını dolara yapmak isteyen okurlarımızın alımlarında destek seviyelerine, satışlarında da direnç noktalarına dikkat etmelerini öneriyorum. TL.’nin dolar karşısında bu seyri yatırım için umarım sizi memnun eder. Hepinize bol kazançlar...

Son Söz: Küçük bir mum yakmak, karanlığı lanetlemekten daha iyidir." - Confucius

YORUMLAR

  • 0 Yorum