Teoman Matlum

Teoman Matlum


BİTCOİN AŞKI

13 Mart 2018 - 01:04 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29




Değerli okuyucular, son zamanlarda Dünya’da bir Bitcoin çılgınlığı aldı başını gidiyor. Aslında yaklaşık 8 yıldır faaliyet gösteren Bitcoin, geçen yıldan beri insanların yoğun bir şekilde ilgisini çeklemeye başladı ve özelikle son bir ay içerisinde endeksinde inanılmaz oynaklıklar görüldü. Nedir bu bitcoin? Bilmeyenler ve merak edenler için bu yazıyı hazırladım.

Bitcoin, gerçek adları bilinmeyen ancak kendilerine Satoshi Nakamoto takma ismi veren bir grup programcı tarafından yaratılarak açık kaynaklı bir yazılım olarak piyasaya sürülen bir dijital para birimidir. Bitcoinde hesabı bulunan 3-6 milyon arasında kişi olduğu tahmin edilmektedir. Ayda yaklaşık olarak 30 milyon civarında bitcoin işlemi gerçekleştirildiği uzmanlarca belirtilmektedir. Bitcoin ile gerçekleştirilen işlemler doğrudan alıcı ve satıcı arasında gerçekleşmektedir. Bu noktada herhangi bir kuruluş tarafından takip edilmeyen bu işlemlerin, güvenilir olup olmadığı sorusu karşımıza çıkmaktadır. Bitcoin bu işlemi ‘blockchain’ teknolojisiyle yapmaktadır. Sözlük anlamı ‘makaralı zincir’ olan bu teknoloji ile,  ‘bitcoin madencileri’ olarak adlandırılan kişiler tarafından yapılan tüm işlemleri kapsayan bu sanal zincire yaklaşık her 10 dakikada bir makaralı halka (blok) ilave ediliyor. Dolayısıyla son 10 dakika içinde gerçekleştirilen tüm bitcoin işlemler, tüm kullanıcılar tarafından paylaşılabiliyor ve bu sayede bir nebze güvenlik sağlanmış oluyor.

Son bir aydır bitcoin fiyatları inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Seneye 1000 dolar düzeyinden başlayan bitcoin yaz aylarında 5 bin dolara ulaştı. Özellikle Çin’in, şirketlerin kripto paralarla tahvil ihracına izin vermemesi ve bitcoin büfelerini kapatmaya başlaması, JP Morgan CEO’su Jamie Dimon’ın bitcoin’in spekülatif bir balon olduğu iddiası ‘bitcoin’ fiyatının 3 bin 200 dolarları görmesine neden oldu. 01 Aralık tarihinde 13742 doları gören bitcoin fiyatları, 25 Şubat tarihinde 9509 dolardan işlem görmekte.  Artış ve azalış hızına bakarsanız inanılmaz oynaklığı siz de görebilirsiniz.

Kripto paralar içerisinden piyasanın belirleyicisi Bitcoin, 174 milyar 313 milyon dolarlık piyasa hacmiyle piyasanın yüzde 38.8’ini oluştururken, piyasadaki 24 saatlik işlem hacmi 20 milyar $

Bitcoin hakkındaki söylentiler

Bitcoin mucidi gerçek adı bilinmeyen Satoshi Nakamoto’nun 1 milyon Bitcoin’e sahip olduğu,
FBI’ın toplam Bitcoinlerin %1,5’ini elinde bulundurduğu,
Nakamoto ve FBI dışında üç bitcoin milyoneri olduğu (Roger Ver- 52 milyon $,Charlie Shrem- 45 milyon $, Dave Carlson- 35 milyon $,
Bitcoin ağındaki toplam işlem gücünün, 500 süper bilgisayarın işlem gücünden 7468 kat daha fazla olduğu,
Bitcoin cüzdan bilgisini kaybeden kullanıcının, bitcoinlerini de kaybettiği,
58 farklı ülkede 1539 ATM’si olduğu,
Bitcoin ekonomisinin %5’inin yasa dışı olarak kullanıldığı,
Bitcoin madenciliğinin %70’inin Çin tarafından gerçekleştirldiği,
Sadece 807 kişinin elde ettiği geliri bildirip vergi ödediği,

Kötü Para İyi Parayı Kovar

Bir finansal enstrümanın ‘para’ statüsünü kazanabilmesi için 3 özelliğe sahip olması gerekir;

Ticari işlemlerde ödeme aracı olarak kullanılabilmesi,
Mal ve hizmetlerin değerini ölçen araç olması,
Tasarruf aracı olma özelliğine sahip olması.

Bitcoin ikinci ve üçüncü işlevleri tam olarak sağlayamamaktadır. Ancak buna rağmen neden özellikle belirli çevreler tarafından kabul görmekte ve kullanım alanı gün geçtikçe genişlemektedir?

Birincisi merkezi bir kuruluş tarafından kabul edilmediğinden dolayı illegal işlerde kullanmaya uygun oluşu,
İkincisi spekülasyona çok uygun oluşu.

Kısacası Bitcoin madencileri, her bir kişinin yaptığı yatırımlardan bitcoin kazanmakta ve parayı götürmektedirler. Arzı arttırmak için de sistemi 21 milyon birim ile sınırlı tutmaktadırlar.

Bitcoin dahil kripto paralardan şimdiye kadar kazananlar ya da para aklayanlar, bu paraları borsa işlemleriyle aklarlarsa, kripto paraları sisteme çekelim, kontrol altına alalım fikri sistemin kendisini bozmasına neden olabilir. Çünkü dünyadaki kayıt dışı para 40 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ve dünya hasılasının yarısı düzeyinde. Bu parayla birleştiğinde neler olabileceğini siz düşünün. Diğer bir taraftan Bitcoin borsa işlemleriyle sisteme uyarlanırsa, bu kez de sanal para sistemin bir parçası haline gelmiş olur. Her ikisinde de finansal sistemin zarar göreceği aşikar. Dünyada yeni bir krizi tetikler mi?.....

Seçmiş olduğunuz ve karar verdiğiniz şeylerin bedelini siz ödersiniz, size akıl verenler değil.

T.S. Eliot

YORUMLAR

  • 0 Yorum