Oğuz Korum

Oğuz Korum


GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ, HAYALİ CİHANA DEĞER

13 Mart 2018 - 00:17 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29


Abdullah Vehbi Bacak : Alanyalı bir İstiklal Harbi Gazisi


                1892 yılında Alanya'nın Hacı Karanfiller sülalesinden Alanya'nın Esat burcu mahallesinde doğar. Babası Hacı Karanfil Mehmet, önceleri Hisar İçi'nde otururken sonraları Esat Burcu'na yerleşir. Baba Hacı Karanfil Mehmet, Alanya'da ayakkabı imalatında kullanılan ayakkabı gönü ticaretiyle uğraşır, Arabistan'a kadar ayakkabı gönü gönderirmiş. Abdullah Vehbi Bacak Osmanlı'da Rüştiye mezunudur. Daha sonraları İstiklal Harbi dönüşünde vergi toplama, tahsildarlık işinde görevlendirilir. İlk olarak Yemen Harbi'ne katılır. 1915 yılında Doğu cephesinde Ermenilerin yaptığı mezalimi görür. Hatıralarında, 'yedipare köyün doğuda Ermeniler tarafından katlini gözlerimle gördüm' der. İstiklal Harbi yıllarında, harbin cereyan ettiği bütün cephelerde bulunur. Cephelerdeki görevi er yetiştirmektir. Doğu cephesi kumandanı Kazım Karabekir Paşa'nın komutasında ki kuvvetlerde de bulunur. İstiklal Harbi sonrasında kırk yaşındayken evlenir bu evliliğini Gündoğmuş Eskibağ'dan Zeynep'i kaçırarak gerçekleştirir. Evliliğinin ilginç bir hikayesi vardır. İstiklal Harbi sonrasında devlet tarafından vergi toplama işiyle görevlendirildiğinden yolu Güzelbağ'a düşer. Burada Eskibağ köyünün güzel kızlarından Zeynep'in dobra konuşmalarına hayran olur ve kaçırarak evlenir. Bu evliliğinden Fatma, Emine, Ümmani, Saniye ve Nimet adlı çocukları dünyaya gelir.

1989 yılında vefat eden İstiklal Madalyalı İstiklal Harbi Gazisi Hacı Karanfiller'in Abdullah Vehbi Bacak'ı rahmetle anıyoruz.

1) Gazimizin kimliğinin ön yüzü

9) Gazimize verilen kimlik kartının detayları arka yüzünde yazmakta

ev fotoğrafı) Gazinin 1900'lü yılların başında babası Hacı Karanfil Mehmet'in yaptırdığı ve halen ayakta olan evi Şekerhane mahallesindedir.

madalya fotosu ) Abdullah Vehbi Bacak'a verilen İstiklal Harbi Madalyası ve Beratı



************************************************************************************************************************************************************************************

2) 1989 yılında 96 yaşındayken vefat eden İstiklal Harbi Gazisi Abdullah Vehbi Bacak'ın vefat haberini veren Hürriyet Gazetesi küpürü.

3) İstiklal Harbi Gazisi Abdullah Vehbi Bacak'ın 1930'lu yıllarda tahsildarlık yaptığı dönemden bir fotoğrafı.

4) Abdullah Vehbi Bacak'ın karakalem çizim bir fotoğrafı.

5)İstiklal Harbi Gazisi Abdullah Vehbi Bacak'ın körüklü fotoğraf makinesiyle çekilmiş bir fotoğrafı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum