Hayri Yenialp

Hayri Yenialp


TOPHANE’NİN YENİ DÜĞÜNLERİ…

08 Mayıs 2017 - 01:09 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Kutupların soğuk rüzgarları, hayali kurdukları düğünün ılık meltemli Akdeniz havasıyla pek örtüşmüyordu. Güneşin yüzünü bin bir nazla gösterdiği Norveç diyarından, bin yıllık geçmişi nakış nakış yamaçlarına işlemiş Alanya’nın hafızası, Tophane mahallesine uzanan hikayelerinde evlilik kararı almalarıyla başladı.


Baharın tüm renkleri, kokuları, Akdeniz’in o mistik havasıyla harmanlanıp,  tarihin o kadim nefesiyle insanın ruhuna güzel şarkılar söylüyordu. Dar sokakları birbiriyle kesişip farklı hanelere, hikayelere açılıyordu. Onların hikayeleri gri-beyaz İskandinav diyarlarında başlasa da, tarihin kucağında Akdeniz renklerinin kokularının ve seslerinin şahitliğinde birlikte yazılmaya başlayacaktı.

Uzun zamandır ölü evlerinin kalabalığı dışında insanların bir araya gelmediği Tophane, geçmişte taş döşeli dar sokaklarında atın üstünde gelinlerin yeni hayatlarına doğru yol aldığı, külüklü çorba, etli pilav, taze fasulyeden oluşan menüsüyle düğün yemeklerinin ocaklıklarda  piştiği, düğün alayını izleyen çocukların damdan dama atladığı keyifli düğünlerin vazgeçilmez mekanı idi. Yıllar sonra hayatlarının en önemli anlarını daha da unutulmaz yapmak isteyen Norveçli Kristin-Christian Bakkland çifti, Tophane’de düğün yapmaya karar verdiler. İçinde yaşadığımız şehrin zenginliklerine karşı zamanla duyarsızlaşmamıza, kilometrelerce uzaktan bir dürtmeydi bu düğün mekânı seçimi. Bu kadar özel mekanı içinde barındıran bir şehirde, kendi kültürüne ve geçmişine onlarca yıldır kayıtsız kalmış şehir halkına bir işaretti. Bu şehirde birbirini tekrar eden organizasyonlar, yerelliğin ve kültürel ritüellerin zamandan ve mekandan soyutlandığı ortamlarda icra ediliyordu.

Kristin-Christian, bu rutinliği Alanya’da yaşayan insanlardan daha önce fark etti. Tophane’nin en nezih mekanlarından biri olan Villa Turka Otel’de düzenlenen sade törenle hayatlarını birleştirdiler. Düğünün detayları arasında hem kendi kültürlerinden hem de Alanya’nın yerel kültüründen esintiler vardı. Baharın tüm renklerinin eşlik ettiği düğün töreninde, kaleye özel çiçekler, yöresel yemekler, tahta sandalyeler, liman manzarası geçmiş-gelecek, şehre özel ne varsa vardı. Özel anlarını özel bir zamanda ve mekanda yaşamanın verdiği hazla yeni bir hayata başladılar.

Tophane’de böylesi bir anı yaşamak isteyenlerin ilgisine…

YORUMLAR

  • 0 Yorum