Artık yaz aylarının yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı günlerdeyiz. Dolabımızda ki kıyafetler, tükettiğimiz gıdalar vs. yavaş yavaş değişmeye başladı. Peki günlük yaşam aktiviteleri haricinde yaptığımız aktiviteler değişti mi? Baharın gelmesiyle birlikte genel olarak fazla kilolar daha doğrusu kış aylarında alınan kilolar hızlı bir şekilde kaybedilmek istenir. Bunu bilinçli bir şekilde yapmaz isek sağlık sorunları yaşamamız muhtemeldir. Hızlı kilo kaybı, şiddeti ayarlanmadan yapılan egzersizler ve yemek yeme sıklığının değişmesi en çok dikkat edeceğimiz hususlardır.
Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki ülkemizde ki spor alanları ve spor yapan sayısı önceki yıllara göre artmıştır. Hatta çevremizde açılan spor salonlarının sıklığı artık spor yapmanın günlük yaşam ihtiyaçları gibi bir ihtiyaç olduğu kanısına vardırmaktadır. Gelelim hep üzerinde durduğumuz ve her fırsatta altını çizerek anlatmaya çalıştığımız spor , egzersiz şekillerine. Daha evvel şunu belirtmek gerekir ki; spor yapmak ancak kendine değer veren insanların yaptığı uğraştır.
Sporu alışkanlık haline getir
Sadece fit bir vücuda sahip olmaktan ziyade genel sağlık açısından sporu alışkanlık haline getirmek gerekir. Çok geniş bir yelpazesi olan bu konuda biz planımızı yaza hazırlık için yapacağız. Daha evvel ki yazılarımız da doğru egzersiz nasıl yapılır, egzersize başlamadan evvel ve egzersiz sonrası nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinmiştik. Şimdi ise yaptığımız egzersiz şekillerini biraz modifiye etme zamanı. Spora da henüz başlamamışsak yaza girerken sporun tam zamanı.
Artık değişim başladı...
Hep bahsettiğimiz ve sporun en önemli bileşeni olan beslenme konusu da bizim için değişime başlamıştır. Artık vücudumuz ısınan havalar ile birlikte birtakım değişikliklere geçiş yapmaya başladı bile. İç organlar, hormonlar, salgı bezlerinden salgılanan salgılar da bu adaptasyon sürecine çoktan ayak uydurdular. Biz de şimdi değişime başlayan bu çevre şartlarına nasıl adapte olalım?
Hadi modifiye edelim...
Spor yapıyor isek ilk önce egzersiz süremizi kısaltıp egzersiz şiddetimizi artırarak başlayalım. Yani yaptığımız sporun egzersiz sayısını ve şiddetini artırıp, süresinin kısaltılması ile egzersiz modellerinde birtakım değişiklikler. Peki bunu neden yapıyoruz? Vücudumuz bizim irademiz dışında çevre şartlarına kendini hazırlar. Biz ise yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu değişim için bir katalizör görevi gören bazı değişiklikler ile destekleyeceğiz.
Sıvı tüketimini artır...
Tabi bunun yanında beslenme ile alakalı tavsiyelerimiz de olacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi egzersiz esnasında sıvı alımını muhakkak artırmalıyız. Kış aylarında kendini korumaya alan ve homoestazi dediğimiz iç dengeyi sağlamak için çabalayan vücudumuzun su ihtiyacı artacaktır. Egzersiz esnasında aldığımız suyun haricinde de günlük yaşantımızda su alım miktarını kesinlikle artırmalıyız. Hepimizin de bildiği gibi vücut kaslarımız da vücudumuz gibi büyük oranda sudan oluşur.
Doğru beslenmezsen yapamazsın!
Yediğimiz besinlerin kolay sindirimi ve vücut yağ oranının dengelenmesi açısından önümüzdeki günlerde ısrarla su tüketimine ağırlık vermeliyiz. Haricen sindirimi kolay, yağ oranı düşük gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı yiyecekler sıcak havanın da etkisiyle bulantı, tansiyon, halsizlik gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Daha çok sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat etmeli, öğünlerde muhakkak yaz mevsimi sebzelerinden oluşan salata tüketmeliyiz. Yaptığımız sporun şiddetine oranla günlük protein ihtiyacını dikkate alarak öğünlerimizin besin değerini ayarlamalıyız. Kendi vücut ihtiyacımıza göre beslenme programını bir diyetisyen yardımı alarak daha sağlıklı hale getirebiliriz.
Şimdi Farklılık Zamanı....
Egzersiz konusuna geri dönecek olursak; egzersizin şiddetini artırıp süresini azaltmak bize ne gibi faydalar sağlar biraz daha buna bakalım. Normalde yaptığımız egzersizlere kişinin yaşına ve çevre şartlarına göre vücudumuz adapte olur. Farklı zaman ve farklı şiddette yapılan egzersizler adapte olmuş vücudun maksimum fayda sağlaması yönünden önemli bir kuraldır. Uğraşılan spor dalı içerisinde ki alışılagelmiş egzersizler dönem dönem farklı egzersizler ile bir döngü haline getirilirse hem sağlık hem de egzersiz kondisyonu açısından daha fazla verim elde ederiz. Hatta bunu biraz daha ileri taşımak istersek, yaptığımız spor dalı harici farklı bir spor branşı ekleyerek hem daha eğlenceli hale getirebiliriz hem de farklı spor dalları ile uğraşmış oluruz.
Farklı bir spor mu?
Genel de uğraşılan sporlar; tempolu yürüyüş, koşu, jimnastik, fitnes salonlarında yapılan sporlar, yüzme gibi branşlara ilgimizi çekecek belli periyotlarda bir spor dalı ekleyebiliriz. Yukarı da bahsettiğimiz egzersiz süre ve şiddetinin farklılaştırılmasının amacı da hem rutin dışına çıkmak hemde farklı kas grupları ile vücudun maximal kas konsantrasyonunu sağlamak olacaktır.
Yaza başlarken yapacağımız spor branşlarının değişen çevre şartları ile nasıl bir bütünlük halinde lehimize çevireceğimize değindik. Daha sağlıklı, daha atletik bir vücut için vazgeçmeden hep hareketli bir yaşam dileğiyle....
YORUMLAR