Seyahat Etmenin Faydaları

“Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.” Mark Twain “Hiçbir şey zekayı, seyahat etmek kadar geliştiremez.” Emile Zola

Seyahat Etmenin Faydaları
16 Ocak 2021 - 21:51

Dünyaca ünlü yazarların, sanatçıların, müzisyenlerin de dile getirdiği üzere seyahat etmek, insana pek çok açıdan fayda sağlıyor. Fırsat bulduğumuz her ânı gezerek, keşfederek ve ufkumuzu genişleterek değerlendirmek hem fiziksel hem de ruhsal açıdan birçok olumlu etkiye sahip.

Zaten seyahat etmek hepimizin tahmin edebileceği üzere;

  • Yepyeni Kültürler,
  • Daha önce hiç görmediğiniz (hadi kabul edelim, internetten gördünüz belki) Yerler,
  • Damağınızı şenlendirecek tarifsiz Lezzetler,
  • Varlığını dahi bilmediğiniz İnançlar,
  • Keşfedeceğiniz eğlenceli Hobiler,
  • Hayatınızı kolaylaştıracak ve daha zekice hareket etmenizi sağlayacak Deneyimler,
  • Öğrenmekle kalmayacağınız, direkt uygulayacağınız Bilgiler,
  • Ve en önemlisi de hiç tanışmadığınız, dillerini bilmediğiniz, giyim kuşamına hayran kalacağınız İnsanlar,

Tüm bunların yanı sıra sağlığımızı ve ruhumuzu iyileştirebilecek en eğlenceli yollardan biri!

Şimdi bakalım seyahat etmenin başka ne gibi faydaları varmış:

1. “Biraz uzaklaşmak iyi gelecek!” cümlesinin doğruluğu araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Sevgilisinden ayrılan, en yakın arkadaşından darbe yiyen, hep aynı yerde yaşamaktan sıkılan pek çok insanın ilk aklına gelen bulunduğu yerden uzaklaşmak ve farklı bir atmosfere girmek oluyor.

Araştırmalara göre birkaç yılda bir seyahat eden insanlar, yılda birkaç kez seyahat edenlere oranla depresyon ve stresten kaynaklı sıkıntılara daha fazla yakalanıyor.

Üstelik seyahat etmenin yararları kısa sürede etkisini hissettiriyor. Tatilin ilk günlerinde stresin yüzde 90 oranında azaldığı belirlenmiştir.

2. Organizatör ruhunuzu geliştirerek özgüveninizi artırır! Özellikle yalnız seyahat edenlerin kendilerine bir yol haritası çizmesi, yanlarına ne almaları gerektiğini belirlemesi, rötarlı yolculuklar ya da diğer beklenmedik aksilikler söz konusu olduğunda kısa sürede karar mekanizmasını devreye sokup en doğru yolu belirlemesi kişiye pek çok açıdan yarar sağlıyor. Özgüveni yükselten bu gibi durumlar sonucunda kişinin hayal gücü ve yaratıcılığı da artar.

Yolculuk esnasında ya da otelde herhangi sinir bozucu bir olay yaşandığında pek çok insanın aksine duygularını kontrol edip sakin ve mantıklı hareket edebilirler. Bu aynı zamanda iş yerinde kriz ortamında da fayda sağlayacaktır.


 

3. Yeniliklere ve farklılıklara açık olmanızı sağlar. Yolculuk esnasında pek çok yeni insanla tanışıp, bambaşka dünyaların kapılarını aralarız. Pek çok kişiyle sohbet ederek değişik kültürlerden çevre ediniriz. Bu sayede hem empati yeteneğimiz gelişir hem de insanları yargılamak, kendimizden farklı görüneni dışlamak gibi olumsuz özelliklerden uzaklaşırız.

Kolay arkadaş edinip, sosyal bir insan olmanın doğal bir sonucu olan empati kurmak, kişinin iş hayatını da olumlu etkiler. Karşısındakiyle empati kuran bir müdür, hem onların güvenini kazanır hem de işlerini istediği gibi yönlendirmeyi başarır.
 

4. Anlatacak pek çok hikayeniz olur! Yılbaşında Eyfel Kulesi’nin rengarenk görüntüsü, Türkiye’ye gelmesi dört gözle beklenen Radiohead’in İngiltere’de izlediğin muhteşem konseri, Avustralya’da çektiğin eğlenceli kanguru videosu…

Ve etrafında seni ilgiyle dinleyen arkadaşların…

Günümüzde ‘’dinlenilmeme’’ sorunuyla sıkça karşılaşıyoruz. Seyahatler sayesinde hem bol bol hikaye dinleriz hem de anlatacak pek çok hikaye ediniriz. Kim bilir belki siz de etrafınızdaki insanların yola çıkmasını sağlamak için bir ilham kaynağı olursunuz…

5. Hayata pozitif bakıp, hep mutlu görünmenizi sağlar! Evet, bunun için araştırma yapmaya gerek yok ama yapılan araştırmaların sonuçları da aynen böyle diyor. Sık sık seyahat eden insanlar daha fazla gülümsüyor, olaylara hep olumlu yönlerinden yaklaşıyor.

Mükemmel manzaralar görüp, harika lezzetler tadan, sürekli farklı insanlarla tanışan yani kısacası ânı yaşayan insanlar nasıl mutsuz olabilir ki?

Geriye dönüp baktığınızda yapamadıklarınız için pişmanlık duymamanız ve hayallerinize biraz bile olsa yaklaşamadığınızı fark edip üzülmemeniz için hemen çantanızı toplayıp yollara düşün!

Şunu da aklınıza kazıyın: Seyahat etmenin yaşı yok ve hiçbir şey için geç değil!


YORUMLAR

  • 0 Yorum