Küresel çip krizi

Salgın, insanların alışkanlıklarını değiştirerek ev elektronik cihazlarına olan talebin artmasına neden oldu. Bu, küresel çip arzını süpürdü ve otomobil üretimini aksattı.

Küresel çip krizi
04 Nisan 2021 - 00:03
Salgın küresel çapta yarı iletken veya yonga kıtlığına yol açtı ve şimdi otomobil endüstrisi de bu krizden etkilenmekten sarsılıyor.

Cep telefonlarında, oyun konsollarında ve TV'lerde ihtiyaç duyulan çiplerle, küresel otomobil endüstrisi de bunlara bağımlı. 

Güney Kore'nin dev otomobil üreticisi Hyundai Motor Co Salı günü yaptığı açıklamada, Güney Kore'deki Ulsan No.1 fabrikasında 7-14 Nisan tarihleri ​​arasında yaşanan yonga ve bileşen tedarik sorunları nedeniyle üretimi geçici olarak askıya almayı planladığını söyledi .

Hyundai yaptığı açıklamada, "Hızlı ve gerekli önlemleri almak ve tedarik koşullarına göre üretimi optimize etmek için durumu yakından takip ediyoruz" dedi.

Toyota'nın Çek birimi olan Toyota Motor Manufacturing Çek Cumhuriyeti, aynı sebepten dolayı Prag'ın doğusundaki Kolin'deki üretimi iki hafta süreyle durdurma kararını çoktan duyurdu .

Sadece otomobil üreticileri değil - TV, bilgisayar, oyun konsolu ve cep telefonu üreten diğer teknoloji şirketleri de krizin olumsuz etkilerini yaşıyor.

Otomobil endüstrisi için çip kıtlığı ne anlama geliyor

Otomobil endüstrisi, sürücü yardımından acil frenlemeye kadar otomobillerdeki çeşitli özellikler için giderek daha fazla yarı iletkenlere bağımlı hale geldi. 

Deloitte raporuna göre, LCD ekranlardan araç içi sistemlere kadar her şeyi içeren otomobil elektroniği, 2030 yılına kadar bir otomobilin üretim maliyetinin yüzde 45'ini oluşturacak .

Bu elektronik cihazlarda kullanılan yarı iletken tabanlı bileşenlerin maliyetinin 2020'de 475 dolara ve 2030'da 600 dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Çip krizi birçok otomobil devini, Volkswagen AG, Nissan Motor Co., General Motors ve Ford'u daha az karlı araçların üretimini kısmaya zorladı.

Şimdi, onları tamamlayacak yongalar dışında neredeyse bitmiş milyonlarca araba bu entegre, minik yarı iletkenleri bekliyor.

Digitimes Research'e göre otomobil üreticileri 2018'de yaklaşık 40 milyar dolarlık çip kullandı ve talep artıyor. Üstelik tamamen elektrikli araçlar iki kat daha fazla ihtiyaç duyarken, sürücüsüz araçlar çok daha fazla kullanacak.

Veri firması IHS Markit'e göre kriz , bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 1,3 milyon adet küresel hafif araç üretimini etkileyebilir .
IHS, arabalarda kullanılan mikro denetleyici birimleri için küresel pazarın yüzde 30'unu oluşturan Japon Renesas Electronics Corp'a ait bir çip fabrikasında çıkan yangının krizi derinleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Danışmanlık firması AlixPartners, çip krizinin küresel otomobil endüstrisi gelirlerini 60.6 milyar $ 'a kadar azaltabileceğini tahmin etti .

Örneğin, Volkswagen'in otomobil üretimini en az 100.000 adet azaltması bekleniyor ve sorunu çözmenin bir yolunu arıyor. 

“Henüz somut önlemler ile gelip, ama biz bu konunun içine arıyoruz emin ol için çok erken,” Arno Antlitz, şirketin gelen baş mali görevlisi, anlattı Financial Times.

Ancak, alternatif sertifikalı tedarikçiler bulmak aylar sürebilir.

Plante Moran danışmanlığında otomotiv bölümünü yöneten Daron Gifford, "Sertifikasyon, aracı güvenli hale getirmek için iyi bir süreçtir, ancak bir aksaklıkla karşılaştığınızda, onu değiştirmek gerçekten zor" dedi.

Gifford, "9.000 parçalı bir araç yaparsanız ve çalışmazsa veya orada olmazsa, arızalı bir araçtır" diye ekledi.

"Tedarik zinciri çok zayıf."



Pandemik çip talebini nasıl artırdı?

Covid-19, küresel nüfusun çoğunu içeride vakit geçirmeye zorladıkça, ev elektroniğine olan talep - tabletler, dizüstü bilgisayarlar, video oyunları, TV setleri vb. - arttı. 

Elektronik şirketleri, cihazlarına yönelik artan talebi karşılamak için daha fazla çip satın almaya koştu. Ancak bu durum otomobil firmaları için çip sıkıntısı yarattı.

Çinli teknoloji şirketlerine yönelik yaptırımlar sorunu daha da kötüleştirdi.

Şimdi, her şirket, stoklarını desteklemek için çılgınca satın aldığı ürünleri için cips istiyor.

Çip şirketleri neden daha fazla üretmiyor?

Talaşlar, toz zerrelerinin ve uygun olmayan sıcaklığın yarı iletkenlere zarar verebileceği "fabrikalar" olarak bilinen yüksek düzeyde kontrollü ortamlarda üretilir.  

Çipli fabrikalar için zorunlu olan hassas bir ortam oluşturmak milyarlarca dolara mal olur ve yaklaşık iki yıl sürer .

Salgın nedeniyle talaş talep edildiğinden, çip üreticileri kıtlığı hafifletmek için yeni üretim hatları açamıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum