Hünnapın faydaları ve zararları nelerdir? Hünnap nasıl tüketilir, fazla yenirse ne olur?

Cehrigiller ailesine mensup olan hünnap meyvesi, bahar aylarında açan hoş kokulu dikenli bir ağaç türüdür. Genellikle nisan ve mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açmaktadır. Hünnap meyvesi ağacı 4-5 metre yüksekliğindedir. Bu ağacın üzerinde bulunan, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde bir meyve olmaktadır.

Hünnapın faydaları ve zararları nelerdir? Hünnap nasıl tüketilir, fazla yenirse ne olur?
27 Temmuz 2020 - 13:00
Bu meyvenin en dış çeperi derimsi ve ince ve sarı renkli ve lezzetli bir meyvedir. Ana vatanı Suriye olarak bilinmektedir. Bu meyvenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Hünnapın faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Hünnap fazla yenirse ne olur?  İşte tüm detaylar…
Bir diğer adı ünnap olan hünnap meyvesi bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunmaktadır. Hünnap meyvesi ağacı gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu ve çok dallı bir ağaç türüdür. Yerli değildir. Bu meyve türü daha çok Marmara, Bati ve Güney Anadolu'da yetişmektedir. Bu meyve hakkında sıkça sorulan sorular mevcuttur. Bunlardan ilki hünnap nasıl saklanır gibi bu soruyu cevaplamak istersek, şunu diyebiliriz ki Sonbahar ayında toplanan olgunlaşan hünnap meyveleri taze olarak tüketilebileceği gibi ayrıca güneşte kurutulup da saklayabilirsiniz. Bu şekilde daha uzun süreli olmuş olur. Bir diğer soru ise hünnap şeker hastalığında nasıl kullanılır gibi sorulardır. Sağlık deposu olan hünnap meyvesi şeker, tanin ve müsilaj olduğu için oldukça lezzetli bir besindir. Bu meyveyi bitki çayı olarak tüketebileceğiniz gibi meyvesini kurutup da yiyebilirsiniz. Ayrıca sabahları aç karnına 2 ya da 3 tane hünnap yemek, kolesterol ve lipid düşürücü bir etki yapmaktadır. Hünnapın faydaları ve zararları, kalorisi ve besin değeri nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Hünnap meyvesi tüketimi, zayıflatır mı, hamileler tüketebilir mi? İşte detaylar.
HÜNNAPIN FAYDALARI
Hünnap adını ilk defa duyanlar faydalarını okuyunca şaşıracaklar. Bunlardan ilki bu meyve oldukça düşük kalorili bir meyve olmasıdır. Bu sayede kilo vermenize yardımcı olmaktadır. İşte hünnapın faydaları:
•Hünnap, besin değeri oldukça yüksek bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde kanseri önlemeye yardımcı olmaktadır.
•Hünnap meyvesi antioksidan bulundurmaktadır. Ayrıca C ve A vitamini bakımında zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
•Bağırsak sorunlarını giderir ve kabızlığı tedavi eder.
•Kalp ve damar sağlığınıza iyi gelir.
•Hünnap meyvesinin içeriğinde bulunan bileşenler kan dolaşımını düzenli bir şekilde sağlar. Vücutta bulunan pis kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Sağlık dostu olan bu meyvenin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Bunlardan ilki hünnap fazla yenirse gaz ve şişkinlik problemlerine yol açabilir.
Ayrıca hünnabın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Bu yüzden aşırı tüketmemeye gerek gösteriniz.
HÜNNAP KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Şifa kaynağı olan bu meyvenin kalorisi; 60 gramı 47 kcal olarak bilinmektedir. Besin değeri ise; %94 karbonhidrat, %6 protein, %0 yağ içermektedir.
HÜNNAP NASIL TÜKETİLİR?
Şifa dostu olan bu meyveyi güneşte kurutularak çerez olarak çay ile tüketilebilmektedir. Ayrıca kaynatılıp suyu içilebilir ve bu meyvenin reçeli yapılmaktadır. BU meyve bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca bu meyvenin çay şeklinde tüketilebilir.
HAMİLELİKTE HÜNNAP YENİR Mİ?
Hünnap meyvesi hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketmeden önce doktora danışılması önerilmektedir. Hünnap meyvesi, bazı bünyesi zayıf olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.
HÜNNAP ZAYIFLATIR MI?
Hünnap meyvesi düşük kalorili olması ve yüksek enerji veriyor olmasından dolayı diyet dostu bir meyve olmaktadır. Kilo vermek isteyen kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve türüdür.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum