Kakule nedir, nasıl tüketilir ve çiğnenir? Kakulenin faydaları nelerdir, ne işe yarar?

Doğanın bize sunmuş olduğu o kadar çok yararlı bitki var ki günümüz bilim insanları her gün yeni bir keşif yaparak insan sağlığı için faydalı bitkileri listeye ekliyorlar. Bunlardan bir tanesi de kuşkusuz kakule. Belki de ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz.

Kakule nedir, nasıl tüketilir ve çiğnenir? Kakulenin faydaları nelerdir, ne işe yarar?
27 Temmuz 2020 - 12:48
Kakule nedir, zencefilgil familyasına ait olan nadir bulunan bitkilerden biridir. Neredeyse yıl boyunca yeşil renkte kalabilen, ortalama 55 cm kadar uzayabilen, yaprakları koyu yeşil ve çiçekleri sarı renkte olan bir bitki türüdür. Dünyanın farklı bölgelerinde yetişir bunlara örnek vermek gerekirse; Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya diyebiliriz. Kakulenin faydaları nelerdir? Sorusunun yanıtını merak ettiğinizi biliyoruz. Kakule nedir, nasıl tüketilir? Sorularını detaylı yanıtlayalım…
Kakule yemeklerde çok kullanılır. Yemeklerle beraber tüketildiğinde mide sorunlarını çözer, mide ağrılarını giderir. Ayrıca yemekten sonra oluşan hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelir. Kakule sadece mide değil antiseptik özelliği ile de insan vücudunu mikroplara karşı korur. Hoş kokusu ile de ağızda oluşan kötü kokuları engeller. Kakulenin kalorisi ve besin değeri de oldukça iyidir. Zayıflamak isteyenler kakuleyi tercih edebilir. Kakule hangi yemeklerde kullanılır? Merak ediyorsanız işte sizlere yanıtı…
KAKULENİN FAYDALARI
Kakulenin insan sağlığı için faydalarının bazılarından bahsetmiştik. Alternatif tıp yöntemi olarak kullanılan kakulenin yararlarına bir de maddeler halinde göz atalım:
Mide sorunlarını çözer.
Mide ağrısına iyi gelir
Mide bulantısını önler.
Hazmı, sindirimi kolaylaştırır.
Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları çalıştırır.
İştahsızlık sorununu çözer.
Ağız kokusunu önler.
Vücudu mikroplara karşı korur.
Akciğerleri korur.
Böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Böbrekleri temizler ve idrar söktürücüdür.
Hafızayı güçlendirir. Zihni açar.
Unutkanlık sorununa iyi gelir.
Cinsel gücü arttırır.
Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı iyileşme sürecine yardım eder.
Boğazı yumuşatır.
Öksürüğü önler.
KAKULENİN CİLDE FAYDALARI
Kakule bitkisini cilt sağlığı için kullanabilirsiniz. Kakulenin içerisinde uçucu yağlar vardır. Bunlar ciltte oluşan lekeleri temizliyor. Cilt gözeneklerini açarak sivilce, akne oluşumunu engelliyor. Ayrıca cilt dökülmelerine karşı savaşıyor. Bir başka faydası da cildin yaşlanmasını önlüyor. Bu sayede canlı ve parlak bir cilt elde edersiniz.
KAKULE ZAYIFLATIR MI?
Kakule bitkisinin içerisindeki bileşenler zayıflatmaya yardımcı olur. Sindirimi kuvvetlendirerek yediğimiz besinleri kolay sindirmemize yardımcı olur. Bağırsakları temizler ve idrar söktürücü özelliği ile de bilinmektedir. Zayıflamak isteyenler için bir uyarımız olacak. Kakule iştah açıcı özelliği ile de bilinir. Bu yüzden tüketim oranına dikkat etmemiz gerekebilir.
KAKULENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
1 gram kakule 3 (kcal) kaloridir.
Kakule besin değeri (1 gram):
Karbonhidrat (g) 0.68
Protein (g) 0.11
Yağ (g) 0.07
Lif (g) 0.28
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.18
Potasyum (mg) 11.19
Kalsiyum (mg) 3.83
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0.21
Demir 0.14
KAKULENİN ZARARLARI
Kakulenin faydaları cazip gelebilir ama aşırı tüketildiği zaman da zararı vardır. Ya da yanlış tüketimi ile de zarar verebilmektedir. Kakule mide sorunlarına nasıl iyi geliyorsa aşırı tüketildiği zaman tam tersi mideye zarar verebilir. Özellikle mide yanması gibi sorunlarınız varsa şikâyetiniz artabilir. Böbrek ve safra kesesi taşı şikâyeti olanlar kakuleden uzak durmalıdır.
Kakuleyi kimler kullanamaz?
Hamile kadınlar
Emziren anneler
Böbrek ve safra kesesi taşı olanlar
Mide sorunları yaşayanlar
Alerjik reaksiyonlara karşı hassasiyeti olanlar
KAKULE NASIL TÜKETİLİR?
Kakulenin tüketimi genellikle yemeklerde kullanılarak tüketilir. Kakule tohumları, meyvelerinin kurutulup ayrılması ile elde ediliyor. Kakule çayı, yağı bulunmaktadır. Kakule hangi yemeklerde kullanılır? Diyorsanız, baklagil yemeklerinde, balık yemeklerinde kullanılabilir. Muhallebi gibi tatlılar, sütlü tatlılarda da kakule tüketilebilir. Hoşaf, çay ve kahve de ise çeşni olarak eklenebilir.
Kakule nasıl çiğnenir?
Kakule tohumunu önceden kaynatmış olduğunu bir bardak sıcak suyun içine atın. 10-15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve içine bir çay kaşığı bal atarak tüketin.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum