Kamkatın faydaları ve zararları nelerdir? Kamkat nasıl yenir, meyvesi ne zaman toplanır?

Anavatanı Çin ve Doğu Asya olan bu bitki, daha sonra tüm dünyada yetişmeye başlamıştır. Ülkemizde Antalya şehrinde yetişmektedir. 1850 yıllarından beri süs bitkisi olarak kullanılmıştır. Bu meyve Çincede ‘altın portakal’ anlamına gelmektedir.

Kamkatın faydaları ve zararları nelerdir? Kamkat nasıl yenir, meyvesi ne zaman toplanır?
27 Temmuz 2020 - 12:41
Kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilir. Turunçgiller ailesinden olan bu meyvenin rengi tıpkı bir portakalı andırıyor, şekli ise limona benzetilmektedir. Tadı da tıpkı portakal ve limon ortasında bir tat bırakmaktadır. Kabuğu ile birlikte tüketilen bu turuncu sevimli çalı bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Kamkatın faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Kamkat nasıl yenir, meyvesi ne zaman toplanır? İşte tüm detaylar…
Şifa kaynağı olarak bilinen bu süs bitkisi, mutfaklarımızda tatlılara, salatalara ve yemeklere eklenebilmektedir. Ayrıca birde reçeli, marmeladı, hatta turşusu dahi yapılabilmektedir. Kamkat diğer adı ile kumkuat meyvesi çok zengin bir C vitamini deposudur. İçerdiği mineraller ile sizi pek çok hastalıktan korur. Kamkat meyvesi hakkında merak edilen sorulardan birisi genellikle kamkat meyvesi ne zaman toplanır ve kamkat çekirdekten yetişir mi gibi sorular merak edilmektedir. Kamkat meyvesinin ilk toplama zamanı 10. ayın sonu gibi toplanabilmektedir. Çok fazla kızaran meyveler kesinlikle hızlı bir şekilde hasat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde olgunlaşan meyvenin ağaç üzerinde fazla durması ağacı bir sonraki sene için güçsüz duruma düşürebilmektedir. Kumkuat (kamkat) çekirdeği çimlendirme işlemi yapılarak yetiştirilmektedir. Mandalinadan oldukça küçük olan ufacık bir meyve türüdür. Kamkatın kalorisi ve besin değeri nedir? Merak edilen bu soruya değineceğiz. Kamkat nasıl tüketilir? İşte detaylar
KAMKATIN FAYDALARI
• Şifa kaynağı olan bu meyvenin faydaları saymakla bitmez. Bunlardan bol miktarda C vitamini deposu olduğu için bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
• İçeriğinde bulunan antioksidan özelliği, bizi hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor.
• Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olmaktadır.
• İdrar söktürücüdür.
• Sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor.
• Baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
• Yüksek kolesterolü düşürerek kolesterol dengesi sağlamaya yardımcı olmaktadır.
•Tansiyon düşürücüdür.
• Sağlık dostu olan bu meyve içinde bol miktarda kalsiyum bulunduğundan, diş ve kemik sağlığı gelişiminde destek sağlamaktadır.
• Antiseptik özellikleri olduğundan dolayı mikropların ölmesini sağlıyor. Ayrıca zehirli böcek ısırmalarında iyileşmenize destek oluyor.
•Sağlığa faydası olduğu gibi ayrıca cilt sağlığını korumaya da yardımcı olmaktadır. Cildinize parlaklık ve güzellik verir.
•Sağlık dostu olan bu şifalı meyve türü kamkat, besinlerden demir emilimine yardımcı olmaktadır.
•Bu sevimli turunçgiller diyet dostudur. Özellikle de kadınları ilgilendiren bu konuda kilo vermeye yardım eder. Hayal ettiğiniz bedene kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
KAMKATIN ZARARLARI
Bu şifa kaynağı olan meyvenin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Daha çok zararı olmayan bu meyvenin, aşırı miktarda şeker içerdiğinden dolayı ölçülü bir şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir.
KAMKATIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Şifa kaynağı olan bu turuncu sevimli meyvenin kalorisi 84 gramı, 60 kcal olarak bilinmektedir. Besin değeri; %79 karbonhidrat, %10 protein, %11 yağ içermektedir.
KAMKAT NASIL TÜKETİLİR?
Çin kökenli bir turunçgiller ailesine mensup olan bu meyve hakkında genellikle kamkat nasıl yenir gibi sorular çokça sorulmaktadır. Şifa kaynağı olan bu meyvenin tadı ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte tüketmektir. Bu meyveyi yumuşatarak tüketmek isterseniz eğer, sıcak suya bandırıp yumuşatıp tüketebilirsiniz. Ayrıca bu meyvenin marmelat veya reçelini de yapabilirsiniz. Yemeklerinize ve salatalarınıza sos olarak da katabilirsiniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum