Konut sektöründe, Alternatif Enerji ve Malzemelerle Çevreci "yeşil bina'lar

Doğa dostu, konforlu ve enerji tasarruflu binalar yeni bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Yeşil bina veya çevreci bina… Çevre dostu binalar; konum, tasarım, inşaatta kullanılan malzemeler ve özellikleri, çevresel faktörler baz alınarak yapılıyor.

Konut sektöründe, Alternatif Enerji ve Malzemelerle Çevreci "yeşil bina'lar
29 Ocak 2021 - 17:04
Bu binaları diğerlerinden ayıran bazı durumlar var. Isıtma, soğutma, havalandırma gibi ihtiyaçlar için sürdürülebilir enerji çözümleri kullanılıyor. Doğal ışıktan olabildiğince fazla yararlanılması, binaların tasarımında dikkat edilen bir diğer durum olarak ön plana çıkıyor. Binaların çevresi az suya ihtiyaç duyan bitkilerle dizayn ediliyor. Bu bitkilerinde sulanmasında ise arıtılmış olan evsel atık sularının temiz hali kullanılıyor. İlk bakışta çok önemli bir detay olarak görülmese de su tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Tasarruflu ampuller, musluklar ve akıllı klozetler kullanılmasına dikkat ediliyor. Ve binaların inşa edileceği alan seçilirken özellikle bazı durumlara hassasiyet gösteriliyor. Tarım arazilerine, ekolojik dengeyi bozacak bölgelere ve son olarak tarihi anlamda önem arz eden bölgelere bina yapılmıyor.



İnşaat sırasında olabildiğince az yakıt harcanmasına dikkat ediliyor. Çevre kirliliğini en aza indirmek için farklı yöntemler kullanılıyor ve inşaat atıkları yeniden değerlendiriliyor. Normal şartlarda inşaat atıklarının döküleceği alanların belirlenmesi ve bu alanlarda yaşanan görüntü kirliliği büyük bir sorun olarak bilinmektedir. Alternatif enerji ve çevreci binalar ile bu tarz sorunların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Geleceğimizi tehdit eden sorunlar, konut sektöründe yeni bir çağ yaşanmasının önünü açmıştır. Binalar için çevreci malzemeler ve çevreci yapım tekniği uygulanmaya başlanmıştır. Bu binalarda özellikle tükenme tehlikesi olmayan kaynaklardan temin edilen malzemelerin kullanılmasına dikkat ediliyor. Tüm bunların yanında insan sağlığına da önem verilmektedir. İnsan sağlığı açısından tehlikeli olmayan malzemeler kullanılıyor.  Ayrıca binaların içinde kullanılan boyalar ve halılar da hava kalitesine etki ediyor. Bu nedenle toksik gaz içermeyen ürünler kullanılmasına özen gösteriliyor.

Çevre dostu binalar ile güvenilir ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşuyor. Enerjiden büyük oranda tasarruf ediliyor ve enerji konusunda dışa bağımlılık yarı yarıya azalıyor. En dikkat çeken fark ise güneş ışığı ve doğal ışıktan yararlanılması… Doğal demişken, yağmur suları arındırılıp birçok alanda kullanılıyor. Tabii, elektrik konusunu atlamamak gerek. Binalarda elektrik üreten sistemler bile oluyor!

Binaların her bir aşamasında, her bir alanında doğa düşünülüyor. Yaşadığımız dünyanın büyük bir kısmını inşaatlar oluşturuyor. Bu nedenle çevre dostu binalar, doğal kaynakların azalmasını ciddi oranda azaltıyor. Her şey tam anlamıyla yeterli olmasa bile alternatif enerji ve malzemelerle çevreci inşaatlar doğa için büyük bir adım!





 


YORUMLAR

  • 0 Yorum