Hiç kadın görmeden 82 yıl yaşayıp ölen Yunan Rahip: ''TOLOTOS''

Yunanistan'da Athos Dağı'ndaki bir manastırda büyüyen ve 82 yaşında hayatını kaybeden Rahip Tolotos'un hayatı boyunca kadın, uçak ve otomatik görmeden yaşadığı belirtildi.

Hiç kadın görmeden 82 yıl yaşayıp ölen Yunan Rahip: ''TOLOTOS''
20 Şubat 2024 - 16:15 - Güncelleme: 20 Şubat 2024 - 17:00
1856'da doğduğu düşünülen ve doğumundan kısa bir süre sonra annesinin vefat etmesiyle öksüz kalan Mihailo Tolotos, Yunanistan'da Athos Dağı'ndaki bir manastırda Ortodoks rahipler tarafından evlat edinilerek burada kilise görevlileri tarafından yetiştirildi.
Tolotos, kadınların varlığını sadece akranlarından ve kitaplardaki betimlemelerden öğrendiği belirtildi.
Tolotos, Ortodoks rahiplerinin neredeyse bin yıldır yaşadığını ve 1045 yılından beri kadınların girmesinin yasak olduğu Aynoroz'daki Athos Dağı'nda geçerli olan katı kurallara göre yaşamını sürdürdü.
Bölgeye kadınların yanı sıra dişi hayvanlarıın girmesinin de yasak olduğu belirtilirken yalnızca kedilerin bu yasağa dahil olmadığı ifade edililyor.
Tolotos, onlarca yıl Athos Dağı'nı asla terk etmedi ve bu sebeple hayatında hiç kadın görmedi. 1938 yılında 82 yaşındayken hayatını yitiren Tolotos, dünyada bir kadının neye benzediğini bilmeden ölen tek erkek olduğuna inanan Athos Dağı'nda yaşayan tüm rahipler tarafından özel bir cenaze töreniyle defnedildi.
29 Ekim 1938 tarihli bir gazete kupüründe, 'Hiç kadın görmeden ölen Rahip' başlığı ile anılan Tolotos hakkında şu ifadeler yer aldı:
82 yıllık hayatı boyunca hiç kadın görmeyen Mihailo Toloto, Yunanistan'daki Athos Dağı Manastırı'nda öldü. Ne bir otomobil, ne bir film ne de bir uçak görmüştü. Atina'nın bildirdiğine göre annesi o doğduğunda ölmüş ve hiçbir kadının girmediği manastırda büyümüştü.



UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve her yıl binlerce ziyaretçiyi çeken Athos Dağı'na kadınlar ise dağa giriş için izin alamıyor. Bu yasak, bin yıldan fazla süredir yürürlükte. Kadınların yarımadanın kıyısına dahi 500 metreden fazla yaklaşmalarına izin verilmiyor. Yasak hakkında bir diğer iddia da, Hz. Meryem'in Kıbrıs'a gitmek isterken gemisinin yoldan çıkması nedeniyle Aynoroz kıyısına geldiği ve bu adayı çok beğenmesinin neticesinde oğluna dua ederek, adanın kendisine verilmesini istediği, Hz. İsa’nın da bu isteği kabul ettiği ve bu sebepten Aynoroz’un bugün hala “Tanrının annesinin bahçesi” olarak adlandırıldığı ve yine bu nedenle de adada kadın cinsini yalnızca Hz. Meryem'i temsil etmesi gerektiğine inanıldığı belirtiliyor.
Bölgede bulunan 20 manastırın 17'si Yunan, diğer 3'ü ise Sırp, Bulgar ve Rus manastırlarıdır.



Athos Dağı'nda kadına yer yok
Yunanistan'daki Athos Dağı bir manastır için mükemmel bir yerdir, özellikle de rahip ve rahibelerin dış dünyadan tamamen soyutlanmaları gereken bir manastır. Yunanistan'ın uzak bir köşesindedir ve manzarayı süsleyen manastırlar, tırmanılması imkansız gibi görünen yamaçların tepesine tehlikeli bir şekilde tünemişlerdir. Yunan Ortodoks, Bulgar Ortodoks, Rus Ortodoks ve Sırp Ortodoks dahil olmak üzere bir dizi Doğu Ortodoks manastırı Yunanistan'ın bu şaşırtıcı derecede muhteşem bölgesinde bulunabilir.

Bu bölgedeki keşişler anlaşılır bir şekilde kadınların arazilerine yaklaşmasına izin verme konusunda temkinli davranmaktadır. Belli ki, bir kadın bölgeye en fazla yüzlerce metre aşağıdaki bir tekneden görerek yaklaşabilir. Kıyı şeridinin 500 metre yakınına gelmeleri yasaktır. Kadınların sadece erkeklere ait manastırlara girmesi yasak olmakla kalmıyor, aynı zamanda bin yıl öncesine dayanan bir yasa belgesi, dişi hayvanların da oraya girmesine izin verilmediğini açıkça ilan ediyor.
Her nasılsa, genç (erkek) bir yetim manastıra girmenin yolunu bulmuş ve hayatının geri kalanını orada geçirmiş, muhtemelen hiçbir zaman bir kadın tanımamış.



Daily Mail'in haberine göre, çocukların Athos Dağı'na gitmesi resmi olarak yasaklanmıştır. Gayri resmi olarak, yarımadadaki bir grup keşiş 1856'da ya da civarında zor koşulların çözümü zor yöntemler gerektirdiğini öğrenmiştir. Edinburg Daily Courier'de 1938 yılında yayınlanan bir haberde Mihailo (bazen Michael olarak da yazılır) Tolotos'un yaşam öyküsünü anlatmaktadır. Belli ki annesi doğumdan birkaç saat sonra vefat etmiş ve o da kendi başının çaresine bakmak üzere manastırın merdivenlerine bırakılmıştır. Görünüşe göre keşişler kendi normlarını çiğneyerek onu kendilerinden biri olarak kabul etmişler.

Tolotos hayatının sonraki 82 yılı boyunca manastırdan dışarı adımını atmamış, bu nedenle de muhtemelen hiçbir kadınla görüşmemiştir (doğduktan saatler sonra ölen annesi ve muhtemelen henüz yeni doğmuş bir bebekken kimsesiz çocuğa acıyan bir kadın dışında). Manastırdaki ikonografide Meryem Ana'nın tasvir edildiğini düşünürsek, muhtemelen bir hanımefendinin neye benzediğini biliyordu.

Athos Dağı manastırlarına kadın ve çocukların girmesine halen izin verilmemektedir. Manastır hayatını benimseme kararı genellikle bebekler tarafından alınmadığından, Tolotos tüm hayatını hiç kadın görmeden geçiren ilk, son ve tek erkek olabilir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum