Narman Peri Bacaları - Erzurum

Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılmaktadır.

Narman Peri Bacaları - Erzurum
27 Nisan 2024 - 16:12

Narman Peri Bacaları, Erzurum'un gizli doğa hazinelerinden biri olarak ziyaretçilere doğanın büyüsünü sunmaktadır. Bu eşsiz oluşumlar, ziyaretçileri peri masallarını andıran bir dünyada gezintiye çıkarırken, aynı zamanda doğanın gücünü ve güzelliğini de hatırlatmaktadır.
Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Narman İlçesi'nin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresinde yer almaktadır. Rüzgâr ve yağmurun kumlu toprağı aşındırması, kırmızı peri bacalarını ve dar vadilerden oluşan bu ilginç manzarayı meydana getirdi. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesi'nde sadece bu yörede görülmektedir. Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenen Narman İlçesi, Erzurum’un kuzeydoğusunda ve şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Peri bacalarının yer aldığı vadi, Amerika'da Colorado Kanyonu'na benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Narman Peribacaları'nı koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için yaz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış göstermektedir. Kapadokya’daki Peri bacaları ile Narman’daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kapadokya’daki Peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur. Kırmızı Peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesidir.

1. UNESCO'nun geçici dünya mirası listesinde

Narman Peri Bacaları UNESCO tarafından 2012 yılında geçici dünya mirası listesine eklenmiştir.

2. Dünyada sadece bir benzeri Arizona Eyaletinde

Karahan, "Erozyon sütunlarına tek benzer örnek, Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon'da bulunuyor"

3. Rüzgar ve su erozyonunun %100 doğal sonucu

Araştırmaya göre, aşınmış kolonların bulunduğu alan 300 milyon yıl önce su ile kaplandı. Peri bacalarının meydana gelmesinde rüzgar ve su erozyonunun milyonlarca yıl toprakları aşındırma özelliği büyük rol oynamıştır. İnsan faktörlerince değiştirilmeden tamamen doğa olayları sonucu oluşarak günümüze kadar şimdiki halini alarak gelmiştir.

4. Benzersiz jeolojik özellikler

Kırmızı rengi ile dikkat çeken peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe203 şeklinde oksitlenmesidir.

5. Volkanik manzaranın görsel güzelliği

Turist çekme potansiyeline sahip peri bacaları özellikle ilkbahar ve kış aylarında benzersiz manzaralar sunuyor.




YORUMLAR

  • 0 Yorum