Uluslararası Adalet Divanı önünde Gazze'ye destek gösterisi

Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı üyeleri, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasının görüldüğü Uluslararası Adalet Divanının (UAD) baskı göreceğini belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı önünde Gazze'ye destek gösterisi
12 Ocak 2024 - 17:17

Güney Afrika, 'soykırım" yapmakla suçladığı İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerine derhal son verilmesi için ihtiyati tedbir talebinde bulundu
Güney Afrika'nın, İsrail'in 7 Ekim saldırılarından sonra Gazze'de yürüttüğü savaşta soykırım işlediği iddiasıyla açtığı davanın ön duruşmaları bugün Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) başladı.

Güney Afrika avukatları, iki gün sürecek davanın ilk günkü duruşmasında İsrail'i bağlayıcı ihtiyati tedbirlerin almalarını istedi. Tedbirler arasında Filistinli kaynaklara göre bugüne kadar 23 bini aşkın kişinin öldürüldüğü Gazze'deki askeri operasyonun derhal durdurulması yer alıyor.
Duruşmada söz alan Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, "Devlet topraklarına yönelik hiçbir silahlı saldırı, ne kadar ciddi olursa olsun, vahşet suçları içeren bir saldırı bile, ister hukuk ister ahlak meselesi olsun, sözleşmenin ihlali için herhangi bir gerekçe veya savunma sağlayamaz. İsrail'in 7 Ekim 2023 saldırısına verdiği karşılık bu çizgiyi aşmış ve sözleşmenin ihlaline yol açmıştır." dedi.



 

AP üyeleri Clare Daly ve Mick Wallace, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasının görüldüğü Hollanda'nın idari başkenti Lahey'de bulunan UAD binasının önünde düzenlenen Gazze'ye destek gösterisine katıldı ve davaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Daly, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı hesap verdiğini görmek isteyen dünya ve özellikle Avrupa'daki insanların ezici çoğunluğunu temsilen gösteride bulunduğunu söyledi.

UAD'de İsrail kadar uluslararası hukukun da yargılandığını vurgulayan Daly, "şimdiye kadar harekete geçmekte başarısız olan uluslararası kuruluşların nihayet kendilerini affettireceklerine dair bir beklenti içinde" olduklarını dile getirdi.

Daly, "Bakalım, kanıtları sağlam kafayla yasal olarak inceleyecek olursanız, kesinlikle Güney Afrika'nın lehine karar verecekler, bunu soykırım olarak adlandıracak ve durdurulması çağrısında bulunacaklar. Ancak ne yazık ki siyaset bu tür durumlarda da sıklıkla rol oynuyor ama bakalım Mahkeme bu müdahaleye dayanabilecek mi?" değerlendirmesini yaptı.

AP'nin bir diğer İrlandalı üyesi Wallace da güvendiğini vurguladığı UAD'nin dürüst bir karar vereceğini ve İsrail'i soykırımla suçlayacağını belirtti.

Wallace, "İsrail uzun süredir uluslararası hukuku ihlal etmekte pervasız davranıyor ve bu her zaman yanına kar kaldı, kalmaya da devam edecek. Bu yüzden neredeyse soykırım yapmakla övünebiliyor ve bunun yanlarına kar kalmasını bekliyorlar." dedi.

Mahkemenin dürüst olup olmayacağını bilmediklerini belirten Wallace, "Bu bağlamda, orada 15 farklı ülkeden 15 hakim bulunduğunu ve İsrail'i desteklemeleri için Amerikalılardan baskı göreceğini biliyoruz." diye konuştu.

Wallace, "Ancak gerçeği savunacak ve Filistinliler için adaleti sağlayacak cesarete sahip olup olmadıklarını bekleyip göreceğiz." ifadesini kullandı.

İlk duruşma yapıldı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerini kapsayan duruşması, dün başladı.

Duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika argümanlarını sundu.

Duruşmada, Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından İsrail'e, Gazze'deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi.

Güney Afrika delegasyonuna Adalet Bakanı Ronald Lamola liderlik ediyor.

İlk duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Hukukçularımız Lahey'de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola'yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim." dedi.

Bugün ise "soykırım" davası açılan İsrail tarafı savunma yapacak.

UAD, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.




 


YORUMLAR

  • 0 Yorum