Çocuğumun Telefonunda Neler Var?

Günümüzde 7’den 70’e her yaştan insanın farklı amaç ve şekillerle de olsa kullandığı internet teknolojisinde özellikle de gençlerin kullandığı uygulamalardan ebeveynleri haberdar olamayabiliyor. Uygulamaların isimleri bilinse de ne işe yaradığı, hangi amaçlarla kullanıldığına dair ebeveynlerin akıllarındaki soru işaretlerini cevaplamak amacıyla en çok kullanılan uygulamalara dair aşağıdaki rehberi hazırladık.

Çocuğumun Telefonunda Neler Var?
08 Ocak 2021 - 10:57

Instagram

    Fotoğraf ve video paylaşım sitesi gençler arasında en popüler uygulamalardan biri. Herkesin erişimine açılabilen, istediğinizde sadece sizi takip etmesini onayladığınız hesapların görebildiği paylaşımlar yapabildiğiniz hesabınızla hiçbir fotoğraf/video paylaşmadan, sadece başkalarının paylaşımlarını da takip edebilirsiniz. Paylaşımlara herkesçe görülen yorumlar yapılabilirken kullanıcıların mesaj kutusuna özel mesajlar da atılabilmektedir. Pazarlama ve reklam amaçlarıyla da sıkça kullanılan uygulamada ürün yerleştirmeye maruz kalmak oldukça muhtemel. 13 yaşından küçük çocukların ebeveyn kontrolü olmadan kullanmasının yasal olmadığını belirtmekte de fayda var.

TikTok

    Tüm dünyada olumlu veya olumsuz büyük ilgi toplayan uygulamanın her yaş ve sosyal kesimden kullanıcısı olduğu söylenebilir. Hazır müzik ve sesli efektlerin üzerine dublaj yapıp video çekilebilmektedir. Dönem dönem popülerleşip hızlıca tüketilen akımlarla aynı müzik üzerine çekilmiş binlerce benzer video görebilirsiniz. Popüler müzikler arasında cinsel içerikli veya argo şarkı sözleri bulunabilmektedir. Takip etmediğiniz hesapların içerikleri de kolayca karşınıza çıkabilmektedir. İlk hesap açıldığında herkese görünür olduğunu bilmekte fayda var. Paylaşımlarınızı sadece sizin istediğiniz kişilerin görmesini istiyorsanız hesabınızı gizlemelisiniz. Uygulamayı 13 yaşından küçük çocukların kullanabilmesi için filtreli bir versiyonu yapılmış ancak kullanıcının yaşını daha büyük yazması durumunda iyi bir kontrol mekanizması yok. Hindistan ve başka birçok ülkede yasaklanan TikTok’la ilgili önemli sorunlardan biri kullanıcısının kişisel bilgilerini alıp (e – posta, kredi kartı bilgileri, konum gibi) üçüncü partilerle paylaşıyor olması. 

Snapchat

    Görüldükten sonra kaybolan fotoğraf ve videoların mesaj olarak gönderilebildiği uygulamanın öne çıkan özelliği farklı filtre ve efektlerinin olması. 13 yaşından küçük çocukların kullanması yasak olsa da kontrol mekanizması olmadığı için doğum tarihi daha büyük girildiğinde kullanılabiliyor. Ebeveynlerin snapchat kullanan çocuklarına verebileceği en önemli tavsiye internet üzerinden paylaşılan hiçbir içeriğin kaybolmadığını söylemektir. Bu uygulamada paylaşılan fotoğraf ve videolara erişim 24 saatte sona erse de dijital ayak izinden haberdar olmakta fayda var. 

Twitch

    Özellikle de genç erkekler tarafından oldukça rağbet gören uygulamada canlı yayın yapılabiliyor ve başkalarının canlı yayınlarına izleyici olarak katılıp yorum yapılabiliyor. Canlı yayınlarda kişiler bilgisayar oyunu oynarken veya internette çeşitli videolar izlerken yayın yapıyorlar. Uygulamada içeriklerin önceden tahmin edilemiyor olması, yayıncıların küfürlü konuşmaları ve diğer izleyicilerin yazdığı yorumlar gibi unsurlar bu uygulamayı kontrol edilebilir olmaktan çıkardığı için riskli olabilir.

Wattpad

    İsteyenin kendi hikayesini yazdığı, isteyenin sadece başkalarının yazdıklarını okuyup yorum yapabildiği elektronik kitap sitesi/uygulamasında bazı hikayelerin Netflix, Hulu gibi uluslararası içerik sağlayıcıları tarafından senaryolaştırılıp dizi veya film olarak yayınlandığı da olmuştur. Ancak  Hikayeler yetişkin ve herkes olarak derecelendirilmektedir. Erotik hikayelerin de bulunduğu uygulamada detaylı cinsellik, şiddet ve intihar sahneleri bulunan hikayeler 17 yaş üzeri olarak belirtilmektedir. Ayrıca izin verilmeyen içerik ve hesaplar olarak şunlar sıralanmıştır: Pornografik içerik, karakterler arasındaki cinsel içerikte karakterlerin 16 yaşından küçük olması, hayvanlarla cinsel ilişki, taciz ve tecavüz davranışlarının yüceltilmesi, cinsel mesajlaşma. Görsel de eklenebilen içeriklerde vücutta özel bölgelerin açıkça gösterilmesi, cinsel eylem, kendine zarar ve intihar ve yasadışı eylemlerin görsellerinin bulunması, kişilerin rızası olmadan görsellerinin paylaşılması yasaktır. Reklam ve uygulama içi satın almalar mevcut.

Discord

    Yazılı, görsel ve işitsel iletişim kurulabilen uygulamada kendi sohbet gruplarınızı oluşturabilir, başka sohbet gruplarına katılabilirsiniz. Yaygın kullanımı aynı bilgisayar oyununu oynayan kişilerin sesli sohbet etmesi şeklindedir. Farklı sohbet grupları tarafından paylaşılan bağlantıya tıklayarak kullanıcılar tanımadıkları kişilerle aynı sohbet grubunda bulunabilir. Kullanıcının argo ve küfürlü konuşmalara maruz kalma olasılığının yüksek olduğu uygulamayı 13 yaş ve üzerindeki kişiler kullanabiliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum