BARAN: "ANKARA'YA SERBEST TİCARET BÖLGESİ İSTİYORUZ"

TİCARET BAKANI BOLAT, ATO MECLİSİ’NDE…TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BOLAT, ATO MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI.

BARAN: "ANKARA'YA SERBEST TİCARET BÖLGESİ İSTİYORUZ"
28 Eylül 2023 - 15:56
TİCARET BAKANI BOLAT: “GÜNLÜK İHRACATIMIZI 1,5- 2 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARACAĞIZ”
28 EYLÜL 2023- Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 29. Dönem Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Bolat, Meclis Üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanlığı olarak hedeflerinin ihracatı günlük 1,5-2 milyar dolar seviyesine çıkarmak olduğunu söyledi. 

ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal’in yönettiği toplantının açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ülkemizde hâlihazırda 19 adet Serbest Ticaret Bölgesi’nin faaliyet gösterdiğini belirterek, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın bu bölgelere 5 yeni serbest bölge daha ekleneceğine ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Bu serbest bölgelerden birinin Ankara’ya yapılmasını talep ediyoruz” dedi. 

Serbest Ticaret Bölgeleri’nin, yabancı yatırımların çekilmesi, ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi gibi açılardan büyük faydalar sağladığını dile getiren Baran, “Gerek raylı ulaşım gerek yolların kesişme noktasında olması nedeniyle Türkiye’nin orta yerinde bir bağlantı noktası niteliği taşıyan Ankara, gelişen üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve teknokentleriyle üretim hacmi kadar katma değeri yani niteliğini de artıran bir şehir. Serbest Ticaret Bölgesi’nin Ankara’nın hakkı olduğu kanaatindeyiz” dedi. Baran, Ankara’nın bir Serbest Ticaret Bölgesi’ne kavuşması durumunda sadece Başkent’e değil, çevresindeki il ve bölgelere de fayda sağlayacağını söyledi. 



-ŞİRKET BİRLEŞMELERİ VE ORTAKLIK KÜLTÜRÜ TEŞVİK EDİLSİN-
 Türkiye’de ortalama şirket ömrünün 12 yıl olduğunu belirten Baran, yurt dışında şirketlerin ömrünün uzun olmasına dikkat çekti. Bu süreçte şirket birleşmeleri ve ortaklık kültürünün önemini vurgulayan Baran, konuyla ilgili Bakan Bolat’tan teşvik istedi. Baran, “Bizim artık az olsun benim olsun mantığından sıyrılıp, ortaklık kültürünü öğrenmemiz gerekiyor. Türkiye ekonomisinin daha hızlı gelişmesi için de bu şart. İşletmelerin ortaklık yoluyla büyümesini, sermayelerinin güçlenmesini ve ömürlerinin uzamasını sağlayacak yolu bizlere sizin açmanızı talep ediyoruz. Siz yolu açın biz bu yoldan gelelim. Geçiş sürecinde işletmelerimizi destekleyelim” dedi. 

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritasını ortaya koyan Orta Vadeli Program hazırlanırken Ankara Ticaret Odası’nın da istişare toplantılarına dâhil edildiğini kaydeden Baran, bu süreçte reel sektörün görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu vurgulayarak, ekonomi yönetimine teşekkür etti. Baran, “Hem döviz girişini sağlamak, hem ihracatı desteklemek hem de yabancı sermayeye güven verici adımlar atmak konusundaki kararlılığı görüyoruz. Bu çalışmaların karşılığını bulmasını ve en kısa sürede Türkiye ekonomisinin şahlanmasını temenni ediyoruz” dedi.



-KOBİ'LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNDE BİLGİ VE FİNANSMANA İHTİYACI VAR- 
Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakat kapsamında Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın deneme sürecini başlatacağı 1 Ekim tarihinin yaklaştığına dikkati çeken ATO Başkanı Baran, Türkiye’de büyük işletmelerin yeşil dönüşüme adaptasyon sürecini başarıyla sürdürdüğünü ve bilinçli bir şekilde hazırlıklarını yaptığını kaydederek, “Ancak Küçük ve Orta Boy İşletmeler yani KOBİ’ler bu dönüşümü sağlamak için hem bilgiye hem de finansmana ihtiyaç duyuyor. Üretimimizin büyük bölümünü üstlenen KOBİ’lerimizin yeşil dönüşüme, karbon emisyonunu azaltmaya geçiş sürecinde desteğe ihtiyaçları var” dedi.
Baran, yeşil dönüşüme uyum sürecinin iyi değerlendirilmesinin Türkiye için önemli fırsatlar ortaya çıkarabileceğini de belirtti.



- MESLEKLİ ÇALIŞAN BULUNMUYOR -
ATO Başkanı Baran, tüm sektörlerde istihdam edilecek personel konusunda sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “Depocudan, muhasebeciye, pazarlamacıdan, sıvacıya kadar her alanda meslekli çalışana ihtiyacımız var. Gençlerimizin çoğu üniversite eğitim imkânına kavuştuğu için haliyle masa başı işlerde istihdam edilmek istiyor. Bu durum da istihdam piyasası ile iş piyasası arasında bir dengesizlik oluşturuyor. Öte yandan yapay zekâ işgücü olarak her geçen gün artan oranda daha fazla kullanılıyor. Yapay zekânın gelişiminin hızlandığı bu süreçte işgücümüzün dönüşümüne ve çağın gereklerine göre eğitilmesine acilen odaklanmamız gerekiyor” dedi. 



-ENFLASYON MUHASEBESİ-
Baran, Türkiye’nin, coğrafi konum avantajı, dinamik ve esnek üretim yapısıyla küresel ekonominin üreticisi ve tedarikçisi olma yönünde güçlü bir aday olarak ön plana çıktığını belirterek, bunu sağlayabilmek için reel sektörün sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi. Baran, “İş dünyamızın son dönemde yaşadığı sorunların en başında finansmana erişim geliyor. Finansman ihtiyacı ve enflasyon işletmelerin önünü görmesine engel oluyor” dedi. 

İşletmelerin enflasyon nedeniyle yaşadığı zorlu dönemde finansman ihtiyacının da arttığını kaydeden Baran, “Yüksek enflasyon nedeniyle oluşan fiktif karlar, işletmelerimizin vergi yükünü artırırken sermayelerinin erimesine yol açıyor. Bu süreçte ‘enflasyon muhasebesi’ uygulanması talebini bir kez daha tekrarlamak istiyorum” dedi. 

Enflasyonla mücadelenin bugün sadece Türkiye’nin değil gelişmiş ülkelerin de en önemli konusu olduğunu kaydeden Baran, “Bu konuda hükümetimizin attığı adımları destekliyoruz. Enflasyon canavarından kurtulmadan ülkemizde hiçbir kesimin rahat nefes alması mümkün değil” diye konuştu.



-E-TİCARET VE E-İHRACATIN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN DESTEK-
Dijitalleşmenin, coğrafi uzaklığı yok sayılabilecek bir hıza getirdiğini kaydeden Baran,  
bunun önemli bir süreç olduğunu ve bu trendi kaçırmamak gerektiğini söyledi. 2007 yılından bu yana çevrimiçi yani internet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısının 2,3 milyar kişiye ulaştığını ve 2021’de 4,9 trilyon dolar olan küresel e-ticaret hacminin ise 2025 yılında 7,3 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Baran,  “Bizim şirketlerimizin de bu pazarda yerini alması ve payını artırması gerekiyor. Ankara Ticaret Odası olarak üyelerimizin e-ticarete ve e-ihracata adapte olabilmesi için bir seferberlik başlattık ve hiç e-ticaret yapmamış üyelerimize her türlü desteği ve eğitimi vererek e-ticaret ve e-ihracat yapabilir hale getirdik. Bu çalışmaların tüm işletmelerimizi kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması için desteğinizi talep ediyoruz” dedi. 

-İLAN SİTELERİNE GETİRİLEN DÜZENLEME İÇİN BOLAT’A TEŞEKKÜR-
ATO Başkanı Gürsel Baran, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine zarar vererek, vatandaşların mağduriyetine yol açan ilan sitelerindeki gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanların önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı’nın yönetmelikle düzenleme getirdiğini hatırlatarak, “62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitemiz ile 50 No’lu Motorlu Kara Taşıtı Satıcıları Meslek Komitemizin, konuyla ilgili talep ve çözüm önerilerini Ticaret Bakanlığımıza aktarmıştık. 31 Ağustos’ta iki ayrı yönetmelik yayımlanarak, hem gayrimenkul hem de ikinci el motorlu araç satışları konusuna düzenleme getirildi. İlanlara getirilen bu yasal fren sektörlere nefes aldırdı. Üyelerimizin taleplerine kulak vermeniz nedeniyle size ve şahsınızda Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ederiz” dedi. 

-BAĞKURLU İÇİN DE 7 BİN 200 PRİM GÜNÜ-
Eski sistemle Bağ-Kur yeni sistemle 4b olarak tanımlanan tacirlerin de kayıtlı bulunduğu sistemde emekli olabilmek için 9 bin gün yani 25 yıl boyunca prim ödemesi yapılması gerekirken, işçi ve memurlar için bu sürenin 7 bin 200 gün yani 20 yıl olduğunu belirten Baran, “SGK'lı çalışanla Bağ- Kur'lu çalışan arasında 1.800 gün yani 5 yıllık süre farkı var. Bu nedenle Bağ- Kur'lular daha uzun süre prim ödeyip, daha geç emekli oluyor. İşverenlerin de emekliliği hak etmek için gereken prim süresinin 7 bin 200 gün şeklinde uygulanmasına ilişkin talebimizi bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.


 
-ATO’NUN YÜZÜNCÜ YILINDA GELEN DÜNYA BİRİNCİLİĞİ-
Cumhuriyet ile yaşıt Ankara Ticaret Odası’nın yüzüncü yılında, üyelerine sunduğu dijital hizmetleri bir araya getirdiği “ATONET Üye Hizmet Platformu” ile Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği Dünya Odalar Yarışması’nda “En İyi İnovasyon” kategorisinde “Dünya birincisi” olduğunu hatırlatan Baran, ATONET’in Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği Türkiye Bilişim Ödülleri’nde de “Kamudan İş Dünyasına E-Hizmetler” kategorisinde birinciliğe layık görüldüğünü söyledi. Baran, “Yüzüncü yılımızda, Ankara Ticaret Odamızın adının hem ülkemiz hem de dünya çapında, dijitalleşme alanında birinciliğe yazılmasından büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Dijitalleşme, Odamızda bundan sonraki çalışmalarımıza da damga vuracaktır” dedi. 

Baran, Ankara’nın iki önemli kültür hazinesi “Gordion Antik Kenti” ile “Arslanhane Camii”nin, “UNESCO Dünya Mirası Listesi”ne alındığını hatırlatarak, bu gelişmenin Başkent’in turizm potansiyelini de artıracağını kaydetti.   

-TİCARET BAKANI BOLAT-
Ankara Ticaret Odası’nın Türk özel sektörünün önde gelen temsilcilerinden biri olduğunu belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ATO’nun yüzüncü yaşını kutlayarak konuşmasına başladı.

Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın önemli olduğunu belirten Bolat, 2002 yılında küresel mal ihracatından alınan yüzde 0.5’lik payın 2022 yılında yüzde 1.02 seviyesine, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 1,04’e yükseldiğini söyledi. 2028’e kadar bu oranı yüzde 1,2’ye çıkarmak için çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Bolat, “1973’de yılda sadece 1 milyar dolar ihracat yapabilen, 1987’de ise ayda 1 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeden, günde 1 milyar dolar ihracata ulaşan bir ülke haline geldik. Dünkü ihracatımız 946 milyon dolar. Bu çok sevindirici bir şey. İnşallah bunu günlük 1,5-2 milyar dolar seviyesinde göreceğimiz günler olacaktır” diye konuştu. 

- İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİMİZİN REKORU KIRILDI -
Dünyada koronavirüs pandemisi ile başlayarak Rusya- Ukrayna Savaşıyla devam eden son 4 yıllık dönemde yaşanan kaotik sürecin küresel ekonomiye de yansıdığını belirten Bolat, dünya ticaretindeki keskin daralmaya rağmen Türk özel sektörünün güçlü ve dinamik yapısı ve hükümetin aldığı tedbirler sayesinde büyümeye devam ettiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin salgının etkisinin en çok hissedildiği 2020 yılında yüzde 1.8, 2021 yılında rekor seviyede yüzde 11.4 ve 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdüğünü kaydeden Bolat, 2023’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 3.9, ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 ile 12 çeyrek kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğünü söyledi. Özel sektörün pandemi döneminde dahi yatırımlarına devam ettiğini kaydeden Bolat, “Çok ciddi yatırımlar yaptınız. Hepiniz zaten kendi işlerinizde biliyorsunuz. Bizim Bakanlık olarak sorumlu olduğumuz ihracat cephesinde de çok iyi bir performans gösterdik. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatımız, 2022 yılına gelindiğinde 7.5 kat artışla 20 yılda 254 milyar dolara ulaşmış ve böylece Cumhuriyet tarihimizin rekoru kırılmıştır. Bu yılki hedefimiz başlangıçta 265 milyar dolardı. Ama ağır bir deprem felaketi geçirdik. Sadece 7 ayda deprem nedeniyle ihracatımızdaki kaybımız 5.2 milyar dolar oldu” dedi.

-ENFLASYON İLE MÜCADELE-
Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program’ın önemine değinen Bolat, “Büyümeyi ihracat odaklı yönlendirerek, iç talebi bir miktar geriye alarak yani bir miktar ılımlı hale getirerek, büyümenin dış taleple büyümesi, ilerlemesi, gelişmesi sağlanarak büyüme oranlarında yüzde 4 ile 5 arasında bir hedef belirlendi. Esas hedefimiz de tabii ki enflasyonla mücadele ederek önümüzdeki yılın ortalarından itibaren enflasyonun artık hızlı bir şekilde inişe geçmesini sağlamak ve gelecek yılı yüzde 33 civarında bir yıllık enflasyonla TÜFE’de tamamlanmak. Bunun yanında yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimizin gelişmesinden asla vazgeçmedik” dedi. 

-“ANKARA İHRACAT ŞEHRİ HALİNE GELDİ”- 
Mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatının da önemine değinen Ticaret Bakanı Bolat, Ankara’nın sağlık turizminde ve hizmet sektöründe Türkiye'nin en iyi vilayetlerinin başında geldiğini söyledi. Bolat, “İstanbul ile beraber diğer hizmetler sektöründe de Ankaramız büyük atılım yaptı. Eskiden sadece memur şehri olarak bilen Ankara, savunma sanayinde ülkemizin kalesi mertebesinde. Hem savunma sanayi ihracatında hem savunma sanayi üretiminde, hizmet ticareti bunun yanında imalat sanayi, makine sanayi, savunma sanayi alanlarında büyük bir aşama sağladı ve ihracat şehri haline geldi. Bu da Türkiye'mizin son yirmi yılda geçirdiği büyük dönüşüme Ankara'nın çok iyi bir şekilde uyum sağladığını ve bu fırsatlardan istifade ettiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

Bolat, “Bu noktada, 2022 yılında 12 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren ve hâlihazırda 8.2 milyar dolar ihracat ile toplam ihracatımızda 4. sırada yer alan Ankara’mızı ve ekonomimize verdiği katkılarından dolayı ATO ailesini tebrik ediyorum” dedi.

-“BAŞKENT’E İHRACAT DESTEĞİ”-
Bakan Bolat, ihracat için Ticaret Bakanlığı olarak Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına uygun bir şekilde tüccarların ihracat pazarlarını arttırmaları için destek verdiklerini ifade ederek, “Sevindirici bir gelişme olarak da önümüzdeki yıl, Bakanlığımızın bütçesi de ihracat desteklerimiz de iki katından fazla bir şekilde artırılıyor. Bu da güzel bir gelişme olacak. Biz Bakanlık olarak sizlerin yanındayız. 7 gün 24 saat ihracat konusunda sıkıntılarınızı bize ilettiğinizde anında çözüm için yanınızdayız. Ankaramız 2022 yılında 222 milyon lira ihracat desteklerinden faydalanmış. Bu yıl ilk 8 ayda 356 milyon lira Ankaralı firmalara ihracat desteği verdik. Finansman konusunda ihracatı geliştirme şirketimiz aynı Kredi Garanti Fonu gibi sizlere ihracat kredisi için kefalet veriyor. Bunun yanında da Eximbank kaynakları yüzde 40 artırıldı. Temmuz ayında 70 milyar liralık kredi finansmanı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Merkez Bankamız ihracat için finansman noktasında azami desteği sağlıyor” ifadelerini kullandı.

-“ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLAMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ”-
Bakan Bolat, fahiş fiyatlara ilişkin de şunları söyledi: “Bu noktada fahiş fiyat uygulaması ve haksız ticaret uygulamalarına karşı gereğini yapıyoruz. Denetlemeler ve gerekli muayedeleri kararlılıkla uyguluyoruz. Otomotiv piyasasında haziran ayında göreve geldikten sonra aldığımız tedbirler ile çip krizi ile başlayan süreçteki sıkıntılar çok büyük ölçüde sona erdi. ATO’daki arkadaşlarımızdan da bu konuda büyük destek aldık. Diğer sektörlerde de, emlak piyasasında da sizlerle iş birliği yapıyoruz. Sektördeki çürük elmaları ayıklama gayreti içindeyiz. Bu konuda kanunların, yönetmeliklerin bizlere verdiği yetkileri en hızlı ve titiz bir şekilde kullanıyoruz ve bundan çekinmeyeceğiz. Amacımız ticaret düzgün ve dürüst şekilde yapılsın. Alıcının da, tüketicinin de, satıcının da kazanacağı makul fiyatlarda ve istikrarlı şekilde iç piyasa ortamını sağlamak.”

-SAHTE İLANLARA İLİŞKİN AĞIR CEZAİ MÜEYYİDELERİ UYGULAYACAĞIMIZ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ YAPTIK-
Bakan Bolat, ikinci el otomotiv piyasasına ilişkin, “İnternetin gelişmesiyle birlikte ilan sitelerinin yaygınlaşması, bazı kişilerin bu ilan sitelerinde fiyat şişirme manipülasyonları maalesef birçok sektörde can yakıyor. Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai müeyyideleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık, bunların neticesini görmeye başladık. Otomotiv piyasasında ikinci elde piyasa fiyatlarında yüzde 10-15 düşüşler var. Birinci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, ‘araç yok’ kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. Birinci elde de sıfır otomotivde kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz. Gıda ve marketlerle ilgili de yoğun denetimlerimizi yapıyoruz. O konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Denetimlerimiz artıyor ve artacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığımız olarak Gıda Fiyat Komitesi çalışmalarına devam ediyor” dedi.

-“ÇALIŞMALARIMIZA VAR GÜCÜMÜZLE DEVAM EDECEĞİZ”-
Türkiye’nin kendi bölgesinde lider ve dünya hükümetleri arasında dikkate alınan saygın bir ülke konumuna ulaştığını ifade eden Bolat, “Milletimizden aldığımız güçle çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz. Bu yolda kıymetli ATO üyelerinin de yanımızda olacağına bize katkı ve destek vereceğine yürekten inanıyoruz. Ülkemiz için katkı sunan, destek veren, alın ve akıl teri döken herkesin yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda işçimizle, memurumuzla, çiftçimizle, esnafımızla, sanayicimizle, emeklimizle, gençlerimizle bu hedeflere hep birlikte ulaşacağız. Bu noktada sizlerle istişareye her zaman açığız” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Bolat’a, ATO Meclis Toplantısı’nda Ticaret Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar ve Sezai Uçarmak ile Bakanlık Bürokratları İhracat Genel Müdürü  Mehmet Ali Kılıçkaya, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Serbest Bölgeler Genel Müdürü Emel Emirlioğlu, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes ŞENER, İthalat Genel Müdür Yardımcısı Okan Öztürk,  İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli,  Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Arzik eşlik etti. Toplantıya ATO Meclis Başkan Yardımcıları Vecdet Fehmi Şendil ve Ali İhsan Özdemir, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ali Yıldız, Ahmet Akça, Halil İlik, Naki Demir, Yasin Özyolu, ATO Meclis Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik ile çok sayıda ATO Meclis Üyesi de katıldı.

Toplantının ikinci bölümünde ise Bakan Bolat, ATO Meclis üyelerinin tek tek sorularını cevaplayarak, notlar aldı. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum