ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: "ONLİNE YEMEK SİTELERİNİN KOMİSYON ORANLARINA STANDART GETİRİLMELİ"

ONLİNE YEMEK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ATO’DA ELE ALINDI… ATO’NUN YİYECEK-İÇECEK SEKTÖRÜNDA FAALİYET GÖSTEREN ÜYELERİ, ONLİNE YEMEK PLATFORMLARININ TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ.

ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: "ONLİNE YEMEK SİTELERİNİN KOMİSYON ORANLARINA STANDART GETİRİLMELİ"
10 Kasım 2023 - 13:20
10 KASIM 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, online yemek sipariş sitelerinin işletmelere uyguladığı farklı komisyon oranlarının yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mağduriyetine yol açtığını belirterek, “Online yemek sitelerinin komisyon oranlarına standart getirilmeli” dedi.
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Ticaret Odası’nın yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren üyelerini temsil eden 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi ve 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri, online yemek sipariş platformları Yemeksepeti, Trendyol Yemek ve Getir Yemek temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile ATO Zafertepe Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katıldı. 



ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, internet kullanımının yaygınlaşması ve dijitalleşme ile birlikte yiyecek-içecek sektöründe online sipariş sayısının her geçen gün arttığını belirterek, yemek sitelerinin işletmelere uyguladığı yüksek komisyon oranlarının yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mağduriyetine yol açtığını söyledi. Yılmaz, “Online yemek sipariş platformları tüketicilerin restoranlara ulaşmasını kolaylaştıran bir mecra ancak yiyecek-içecek sektörü gibi herkesi ilgilendiren bir sektörde yüksek komisyon oranlarının uygulanması işletmeleri zor durumda bırakıyor. İşletmeler açısından sürdürülebilir olmayan bu oranları düzeltmek için işletmelerin büyüklüğüne ve günlük paket miktarlarına göre bir düzenleme yapılması gerekiyor. Online siparişlerde komisyon oranlarına standart getirilmeli” dedi.
-İKİ ALAN BİRLİKTE BÜYÜYÜP, GELİŞİYOR-
Online platformların yiyecek-içecek sektörünü, sektörün de platformları karşılıklı olarak büyütüp, geliştirdiğini kaydeden Yılmaz, “Restoran ve kafeler olmadan bu platformlar işlevsiz olacağı gibi online platformlar olmadan da restoran ve kafeler müşteri ağını genişletemez. İki alan da birbirini beslerken bizim amacımız bu bağı geliştirmek” diye konuştu. 
-MOTORLU KURYELERİN İŞE ALIM SÜREÇLERİ DÜZENLENMELİ-
Online yemek siparişlerini yerine ulaştırmada hizmet sağlayan motorlu kuryelerin işe alım süreçlerinde de işletmelerin sorunlar yaşadığını kaydeden Yılmaz, “Henüz işe yeni başlamışken biraz fazla maaş teklif eden yere kolayca geçebiliyorlar. Birkaç ayda çok sayıda iş değiştiren motorlu kuryeler denetlenmiyor. Kuryelere olan rağbet nedeniyle çalışma süreleri, ehliyet durumu, yeterlilikleri daha tam anlamıyla kontrol edilmeden işe alımlar yapılabiliyor” dedi. 
Toplantıda, Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Z. Kaya Karenoğulları ve Ticaret Uzman Yardımcısı Oğuzhan Ünal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Uzman Kadir Akalın, Getir Yemek Satış ve Stratejik İlişkiler Direktörü Hakan Devecel, Direktör Gökhan Süral, Yemeksepeti Kamu İşleri Direktörü Senem Yavaş, Trendyol Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Buğra Uşaklı, Trendyol Hukuk Danışmanı Fatih Çon, Trendyol Yemek Sorumlusu Merve Başçı ile ATO Meclis Divan Katibi aynı zamanda 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Ayşe Nilay Çelik, 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever, Komite Başkan Yardımcısı Emre Güner, Komite Üyeleri Hakan Sancur, Servet Alkan, Meriç Çağlayan, Bekir Yılmaz, 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı Murat Zalaltuntaş ve Komite Üyesi Muharrem Kılıç da yer aldı. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum