Atlı kızaklar - Çıldır Gölü

Ardahan ve Kars sınırları içerisinde kalan göl, 123 kilometre kare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su Van Gölü'nden sonra en büyük ikinci göl olma özelliğini taşıyor.

Atlı kızaklar - Çıldır Gölü
26 Aralık 2023 - 15:54
Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki Çıldır Gölü'nün en derin noktası 42 metre. Havaların soğumaya başlaması ile yüzeyi tamamen buzla kaplanan göl köyler arası bir köprü gibi kullanılmaya başlıyor. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi büyük ilgi gösterdiği Çıldır Gölü'nde buz pateni, atlı kızak ve Eskimo usulü balık avlayanlar buzun üzerinde yakılan sobada çay içip, müzik eşliğinde halay çekerek unutulmaz bir gün yaşıyor.
Çıldır Gölü'nde turistleri gezdiren atlı kızakçılar, hayvanlarını dinlendirirken üzerlerine halı örterek dondurucu soğuktan korumaya çalışıyor.

Kars ile Ardahan sınırında bulunan ve yüzeyinin bir bölümü buzla kaplanan Çıldır Gölü, yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Buzun üzerinde ziyaretçileri gezintiye çıkaran atlı kızakçılar, hayvanlarının ihtiyaçlarını da ihmal etmiyor.
Zaman zaman atlarını dinlendirerek yem veren kızakçılar, bu sırada bölgedeki dondurucu soğuktan etkilenmemeleri için de üzerlerine halı örtüyor.
Atlı kızakçılar, geçimlerini sağladıkları atlarını dondurucu soğuklardan korurken, Arpaçay'a bağlı Taşbaşı köyü mevkisine gelen turistleri buz üzerinde gezdiriyor.



Her yıl kış tatilcileri ve Doğu Ekspresi turu yapmak için gölün donmasını dört gözle bekleyenler de tatil planları yapmaya başladı.

Yoğun ilgi görüyor
Gölde hemen her yıl özellikle şubat aylarında, istenen kalınlığa ulaşılmasıyla festival düzenleniyor.
Bölge halkıyla birlikte çevre illerden de göldeki festivale yoğun ilgi gösteriliyor.
Öte yandan, Doğu Ekspresi turu yapan vatandaşlar da soluğu son olarak burada alıyor.

İlk olarak buz tutan göl üzerine yürüyüş yapmanın keyfi paha biçilemiyor. Uzun bir alanda bu keyfi tatmak isteyenler, süslenen Türk bayrakları ve atlı kızaklarla da fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirebiliyor.

Bir diğer keyiflerden biri de yüzeyi buzla kaplanan Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü balık tutmak. Balıkçılarla birlikte eşsiz bir tada sahip balığı avlamak, turistlere unutulmaz bir anı yaşatıyor. Kürek ve testere ile kesilen buz tabakasından tutulan balıkları yeme imkanınız da bulunuyor.
Kış turizminin önemli alanlarından, karlı günlerde yüzeyinin donup buz kalınlığının yeterli miktara ulaşmasıyla atlı kızakların hizmet verdiği gölde, yerli ve yabancı turistler keyifli anlar yaşıyor.














 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum