ABD'de havada kaos, tüm iç hat seferleri durdu: Pilotları uyaran federal sistem bozuldu

ABD'de Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) NOTAM sistemindeki arıza nedeniyle ülke içinde, ülkeden dışarıya veya ülkeye girişte yüzlerce uçuş ertelendi. Bazı uçaklar havada beklemede kaldı. Havayollarına ABD'nin Doğu Yakası saatiyle sabah 09.00'a kadar tüm iç hat uçuşlarını durdurma emri verildi.

ABD'de havada kaos, tüm iç hat seferleri durdu: Pilotları uyaran federal sistem bozuldu
11 Ocak 2023 - 17:08
Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) bilgisayar sistemlerindeki arıza nedeniyle ABD çapında uçuşlar durdu. Yolcu uçaklarının iniş yapabildiği, ama kalkış yapamadığı belirtildi.
Güncellenmiş bilgileri işlemiyor
Pilotlarla diğer uçuş personelini tehlikeler veya havalimanı tesis hizmetlerindeki ve ilgili prosedürlerdeki herhangi bir değişiklik hakkında uyaran sistemin güncellenmiş bilgileri işlemediğini belirten FAA, arızayı gidermeye çalıştığını duyurdu.
Saatlerce düzeltilemeyen arıza
"Ulusal Hava Sahası Sistemi içindeki operasyonlar etkileniyor" diyen FAA, sistemi yeniden devreye sokma çabalarıyla ilgili "Hava Görevlerine Bildirim (NOTAM) Sistemini eski haline getirmek için çalışıyoruz. Son doğrulama kontrollerini yapıyoruz ve sistemi şimdi yeniden yüklüyoruz" açıklamasını yaptı.
Arızanın üstünden iki saatten uzun süre geçerken, FAA'dan yeni bir açıklama geldi. NOTAM sistemini tamamen geri yükleme çalışmalarının devam ettiğini belirten FAA, 'uçuş ve güvenlik bilgilerinin bütünlüğünü doğrulamayabilmek için' havayollarına ABD'nin Doğu Yakası saatiyle sabah 09.00'a kadar tüm iç hat uçuşlarını durdurma emrini verdiğini duyurdu.
Daha sonra gökyüzündeki tüm uçaklar için inişlerin güvenli olduğunu duyuran FAA, Newark ve Atlanta uluslararası havaalanlarından kalkışların başladığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
"FAA, bir gecelik arızanın ardından NOTAM sistemini geri yükleme konusunda ilerleme kaydediyor. Bu bölgelerdeki hava trafiği sıkışıklığı nedeniyle Newark Liberty Uluslararası Havaalanı ve Atlanta Havaalanı'nda kalkışlar yeniden başlıyor. Diğer havalimanlarında da saat 09:00'da kalkışların yeniden başlamasını bekliyoruz."



Sabah 8'de geciken veya ertelenen uçuş sayısı 2500'ü geçti
FlightAware sitesine göre ABD'nin Doğu Yakası saatiyle sabah 07.30 itibarıyla ülke içinde, ülkeden dışarıya veya ülkeye girişte 1200'den fazla uçuş gecikmiş veya ertelenmiş, ilaveten 100 uçuş iptal edilmiş durumdaydı. Sabah 8'de geciken veya ertelenen uçuş sayısı 2500'ü ve iptal edilen uçuş sayısı 150'yi aştı. Bu sayıların daha da artacağı belirtildi.
Havacılık veri firması Cirium'a göre bugün ABD'de çoğu yurtiçi olmak üzere 21 binden fazla uçuş ve ABD'ye yaklaşık 1840 uluslararası uçuş planlanmıştı.

Biden'dan soruşturma emri
Beyaz Saray, FAA sistemine 'siber saldırı düzenlendiğine dair şimdilik bir kanıt olmadığını' söyledi. Ancak Başkan Joe Biden, arızanın nedenini tam manasıyla soruşması için Ulaştırma Bakanlığı'na talimat verdi.

'Görülmemiş durum'
Hindistan kanalı NDTV'nin görüşünü aldığı havacılık uzmanı Parvez Damania"Şoke edici ve duyulmamış bir durum" dedi. Damania, "ABD'nin tüm hava sahasının en son ne zaman kapatıldığını hatırlamıyorum. Belki 11 Eylül 2001 saldırıları sırasında. Bu, inanılmaz bir aksamaya neden olacak" diye ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum