Toronto Karayip Karnavalı coşkuyla kutlandı.

Kanada'nın Ontario eyaletinin Toronto kentinde, Karayip topluluklarının kültürlerini tanıtmayı amaçlayan ve 56ıncısı düzenlenen geleneksel "Toronto Karayip Karnavalı" coşkuyla kutlandı. Karnavalda dansçılar renkli kostümler ve makyajlarla geçit törenine katıldı.

Toronto Karayip Karnavalı coşkuyla kutlandı.
07 Ağustos 2023 - 11:38
Kuzey Amerika'nın en büyük kültür festivali olan Toronto Karayip Karnavalı Cumartesi günü düzenlenen Büyük Geçit Töreni ile devam etti.

Ontario eyaletinin en kalabalık kenti olan Toronto'da düzenlenen karnavalda rengarenk kıyafetler giyen pek çok katılımcı sahne aldı.

Festival, 1838'de Kanada'da kölelerin tamamen özgürleştirilmesinin anısına 1967'den beri her sene Ağustos ayının ilk Cumartesi günü yapılıyor.



Caribana'nın Kısa Tarihi
Daha önce de söylediğimiz gibi, CARIBANA festivali 1967 yılında Ontario hükümetinin Kanada'nın 100. doğum günü kutlamalarına katılma davetine cevaben düzenlendi. Bir profesyoneller kurulu oluşturuldu ve CARIBANA, kendini adamış bir gönüllüler grubunun, toplum desteğinin yardımıyla hayata geçmiş oldu.

Toplum gönüllüleri tarafından düzenlenen CARIBANA festivali, ilk başta hükümetten herhangi bir finansman almadı. İl daha sonraki yıllarda cüzi bir miktar parayla katkıda bulundu, ancak festivali düzenlemek için yetersizdi. Gönüllüler bu tutarı kendi ceplerinden ödemek zorunda kaldılar. Bilinen ilginç ayrıntılardan biri de birçok kişi festivalin gerçekleşmesini sağlamak için evini ipoteğe alması olmuştur.



Festivalin Öne Çıkan Ayrıntıları
Caribana geleneksel olarak temmuz ayında gerçekleşir ve her yıl Kanada'nın Sivil Tatil hafta sonuna denk gelen büyük geçit töreni hafta sonuna kadar bir dizi festival oluşur. Resmi lansman töreni, Junior Carnival (çocuklar için bir geçit töreni olan Kiddie Carnival olarak da bilinir), yıllık ziyafet, Kral ve Kraliçe yarışması, Panorama/Pan Alive çelik tava gösterimi ve Toronto çevresindeki çeşitli etkinlikler öne çıkanlar arasındadır. 



Caribana Bir Festivalden Daha Fazlası
Kültürel ve politik bir aktivist olan George Padmore Enstitüsü başkanı Michael La Rose, “Karnaval, Afrika ve Avrupa'nın Karayip köle sisteminin kazanında dünya için yeni bir festival üretmek üzere buluştuğu yerdir” diye yazmıştır. 1700'lerin sonlarında, Trinidad'daki Fransız köle sahipleri, Lent'in başlangıcı ve şeker kamışı hasat mevsimi ile aynı zamana denk gelen maskeli balo partileri düzenliyordu. Afrikalı köleler, büyük kutlamalarını gerçekleştirirken, efendileriyle alay etmek ve onları taklit etmek için maskeler ve kostümler giyme fırsatı bulmuşlardı. Bu gelenek sürdürüldü ve sonunda Trinidad Karnavalı ortaya çıktı.












YORUMLAR

  • 0 Yorum