Nikola Tesla Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Sırp asıllı Amerikalı mucit olan Nikola Tesla, elektriğe ve elektromanyetizmaya yatkınlığıyla yaşadığı dönemde bilime damga vurmuş bir isimdir. Bilim konusunda mucit olmasına rağmen kötü bir pazarlamacı olan Tesla parasız ve yalnız hayata veda etmiştir. Tesla'nın icat ettiği birçok buluş ve geliştirdiği birçok prensip günümüzde halen kullanılmakta ve yeni buluşların temelini oluşturmaktadır.

Nikola Tesla Kimdir? Hayatı ve Eserleri
02 Ekim 2023 - 10:43 - Güncelleme: 02 Ekim 2023 - 11:13

Dünyada var olan teknoloji yapısını derinden değiştirebilecek çok sayıda deneye imza atan Nikola Tesla, ne yazık ki ismi az duyulan mucitlerdendir. Kullanılan ya da kullanılmayan birçok buluşu olan Tesla özellikle elektriğin kablosuz taşınabilmesi gibi ciddi bir buluş yapmış ve bunu kanıtlamıştır.

Günlük hayatta kullanılan birçok şeyde Nikola Tesla'nın katkısı olmuştur. Floresan lamba, neon ışık, radarın temeli, mikrodalga fırın ve daha birçok şey Nikola Tesla'nın elinden geçmiştir. Nikola Tesla kendi icatları dışında birçok projeye de kaynaklık etmiştir. Jeneratör, motorlar, lazer teknolojisi, deprem makinesi gibi ilginç ve faydalı projelerde kendisinin teorilerinin varlığı göz ardı edilemez.

Nikola Tesla Kimdir?
Nikola Tesla'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne geldiği 1884 yılında ilk etapta Thomas Edison için çalıştığı bilinmektedir. Ampulü keşfeden Edison elektrik dağıtımı için sistem arayışındaydı ve yanında çalışan Nikola Tesla kendisine yardım ederek sistemdeki sorunları çözmüş ve günümüzdeki aydınlatma sistemine de katkı da bulunmuştur. 
Günümüzde Sırbistan sınırları içinde yer alan Similjan kasabasında 10 Temmuz 1856 tarihinde dünyaya gelen Nikola Tesla, fizikçi, elektrofizikçi ve mühendistir. Aslen Sırp kökenlidir ama Amerika'ya yerleştiğinden Amerikalı olarak anılır. Dünyada bilimi kökten sarsacak buluşlara imza eden Tesla'nın en önemli buluşu, elektriğin kablosuz taşınabilmesine yönelik deneyidir. Bu deneyini Londra fuarında ispatlamıştır.
Babası papaz olan Tesla'nın annesi pratik ev aletleri mucidi olarak tanınmaktadır. Annesinin desteği ile matematik ve fizik öğrenen Nikola, 1878 yılında Avusturya Prag Politeknik Üniversitesinde okumuştur.

Nikola Tesla'nın bilime olan takıntısı ve asosyal kişiliği okulu bırakmasına neden oldu. Okulu bırakınca bir otomobil fabrikasında işe başladı. Sonrasında tekrar başka bir üniversiteye başlayan Nikola, babasını kaybedince bu okulu da bıraktı ve Paris'e giderek bir telefon şirketinde işe başladı. Bu firmada çalışırken regülatör gibi cihazların icadını yapmayı başardı. Asla not almaz ve her şeyi aklında tutabilirdi. Yıllar geçtikten sonra bunu ispat etmeyi başardı.

2. Dünya Savaşı sırasında Nikola Tesla'nın kasasına ABD askerleri el koydu. Günümüzde California Üniversitesi icadı gibi yayınlanan her şeyin Nikola Tesla'nın eseri olduğu iddiaları ortaya çıktı. 26 ülkede 300 civarında patenti olan ünlü dilim adamının adına birçok ABD eyaletinde Tesla Günü kutlamaları yapılmaktadır. Nikola Tesla adına bir rock grubu, adı verilmiş sokaklar ve caddeler vardır. Nikola Tesla, bilimdeki başarısını para yönetiminde kullanamadığı için son zamanlarını otel odalarında alacaklılardan kaçarak geçirdi ve bir otel odasına kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmiş olarak bulundu.

Tesla 1893 yılında Heinrich Rudolf Hertz’in çalışmalarından etkilenerek radyo dalgalarıyla ilgili deney ve araştırmalarını arttırdı. Elektriğin kablosuz aktarımına yoğunlaştı ve uzaktan kumandayı geliştirmiş oldu.

Nikola Tesla 1896 yılında Niagara Şelalesi’ne kurulan elektrik santralleri ile alternatif akım üretimi gerçekleştirilmesini sağladı bu sayede kurduğu sistemle alternatif akımın Buffalo kentine ile iletimi hayata geçirildi.

1899 yılının Mart ayında Tesla, kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları gönderdi. Uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını aldı. O dönemdeki bilim insanları ona inanmadılar.

Radyonun mucidinin Tesla olduğunu pek kimse bilmez. Radyonun mucidi olarak Marconi bilinse de Marconi zamanında Tesla’nın asistanlığını yapmış ve radyo icadı ile ilgili temelleri Nikola Tesla’dan öğrenmiştir. Hiçbir zaman hırslı bir bilim insanı olmayan Tesla’dan yıllar sonra ABD Yüksek Mahkemesi 1943’te radyonun Tesla tarafından icat edildiğini kabul etti ve açıkladı.

Tesla çok fazla sayıda icada imza atmış olsa da çoğunu kağıda dökmediği için pek çok buluşunu nasıl gerçekleştirdiği hala bilinmemektedir.

Hiç Üretilmeyen 7 Nikola Tesla İcadı
Yaşadığı çağın ötesinde bir mucit olan Nikola Tesla günümüzde de kullandığımız pek çok icadın sahibi olarak tarihe adını yazdırmıştır ancak dahi mucidin bazı icatları hiçbir zaman meyve vermemiştir.



1.Kablosuz Enerji İletimi
Pek çok insanın bilmediği şey, Tesla’nın hava yoluyla elektrik iletecek bir kule inşa etmeye çalışmasıdır ve Long Island’ın Kuzey Kıyısında Wardenclyffe Kulesi’nin binasını finanse etmek için Amerikan Finansörü JP Morgan’dan destek almasıdır. Ünlü mucidin amacı New York’a elektrik iletmeye çalışmaktı.
Bu, pratik bir kablosuz sisteme doğru ilk adımdı. Elde edilen en çarpıcı sonuç- deneycinin elinde tutulurken iki elektrostatik alanda aydınlatılan iki vakum tüpü. Kablosuz enerji iletim etkisi, her biri indüksiyon bobininin sekonder sargısının bir terminaline bağlı olan iki metal plaka arasında bir elektrik alanının oluşturulmasını içeriyordu.

2.Elektrikle Çalışan Süpersonik Zeplin
Tesla bir çocukken, uçuş fikrinden büyülenmişti. Elektrik ve makine mühendisliği bilgisini birleştirerek, Wardenclyffe’nin başarısızlığından sonra havacılık hakkında daha fazla düşünmeye başladı. “Yeniden İnşa” dergisinin Temmuz 1919 sayısında yayınlanan bir makalede Tesla, Dünya yüzeyinin sekiz mil üzerinde seyahat edecek ve yolcuların üç saat içinde New York ve Londra arasında seyahat etmesine izin verecek hızlar üreten süpersonik bir uçak geliştirme konusundaki çalışmasını ortaya attı. Tesla’nın konsepti, uçağın yerdeki elektrik santrallerinden kablosuz olarak iletilen elektrikle güçlendirilmesi ve uçakların yakıt taşıma ihtiyacını ortadan kaldırması yönündeydi. Tesla makalede, “Güç kaynağı neredeyse sınırsızdır, çünkü herhangi bir sayıda santral birlikte işletilebiliyor, tıpkı pistlerde çalışan trenlere raylar veya teller yoluyla elektrik enerjisi sağlanıyor gibi hava gemilerine enerji sağlıyor” dedi.

3.Uzaktan Kumandalı Donanmalar
1898’de New York’taki Madison Square Garden’da bilimsel sihirbazlığını izledikten sonra sersemlemiş kalabalığı gören Tesla bir keresinde “Dünya yavaş hareket ediyor ve yeni gerçekleri görmek zor.” dedi.  

Çalışma alanı her ne kadar elektrik üzerinde de olsa Nikola Tesla’nın bir diğer çalışma alanı da askeri teknolojiler üzerineydi. Bunu göz önünde bulundurarak Tesla, radyo sinyalleri ile başlayabileceği, durdurabileceği ve yönlendirebileceği küçük bir tekne keşfetti. Küçük bir radyo vericisi kullanarak manevra yapabilen ve kullanıcı ile arasında görünür bir bağlantı olmadan ışıkları yanıp sönen bir gemi yaptı. Gerçekten de o zamanlar çok az insan radyo dalgalarının var olduğunun farkındaydı ve Tesla, uzaktan kumandalı gemisi ile yine sınırları zorladı.

4.Düşünce Kamerası
Nikola Tesla’nın en tuhaf fikirlerinden biri, düşüncelerini fotoğraflamanın mümkün olacağıydı. 1933’te Kansas City Journal-Post gazetecilere verdiği demeçte,

 “1893’te belirli araştırmalarla uğraşırken, düşüncede oluşan kesin bir görüntünün refleks eylemiyle, retinada bir imaj üretmesi gerekir ve oluşan görüntüler uygun bir cihaz yardımı ile okunabilirler. Şimdi bir düşüncenin retinadaki bir görüntüyü yansıttığı doğruysa, aynı özelliği aydınlatmak ve fotoğraf çekmek ve daha sonra görüntüyü bir ekrana yansıtmak için mevcut olan normal yöntemleri kullanmak sadece bir sorudur.Bu başarılı bir şekilde yapılabilirse, bir kişi tarafından hayal edilen nesneler oluştukça ekrana net bir şekilde yansıtılır ve bu şekilde bireyin her düşüncesi okunabilir. Zihinlerimiz gerçekten de açık kitaplar gibi olurdu.” demiştir.

5.Deprem Makinesi

1893’te Tesla, elektrik üretmek için yüksek hızlarda yukarı ve aşağı titreşen buharla çalışan bir mekanik osilatörün patentini aldı. Buluşunu patentledikten yıllar sonra gazetecilere, bir gün mekanik osilatörünü bir deney için kalibre ederken New York City laboratuvarını barındıran binanın ve zeminin çok şiddetli bir biçimde sallanmasına sebep olduğunu söyledi.

Tesla’nın elektromekanik osilatörü yani bilinen adıyla deprem makinesi bilim adamlarının Dünya’nın jeolojik özelliklerini keşfetmeleri, mühendislerin ve araştırmacıların yer altındaki mineral ve metal cevheri yataklarını bulmaları için öncü oldu.

6.Yapay Gelgit Dalgaları
Mühendis ve fizikçi, bilimin gücünün savaşı önlemek için kullanılabileceğine inanıyorlardı. 1907’de New York Dünyası, Tesla’nın kablosuz telgrafının, tüm düşman filolarını alabora edecek kadar büyük gelgit dalgaları üretmek için denizdeki yüksek patlayıcıların patlamasını tetikleyeceği bir başka askeri yeniliğini bildirdi. Patlama sonucu çöken gaz kabarcığı 1 mil uzaktan ve yaklaşık 30 metre yükseklikte dalga oluşturuyordu. Bu yıkıcı etki devasa bir zırhlı gemiyi silip süpürecek güçteydi.
Tesla’nın yaratıcı zihni hayatının sonlarında bile yeni vizyonlar yaratmaya devam etti. Orijinal adları ile The Death Ray ya da Death Beam. Tesla, cıva izotoplarını ses hızının 48 katına kadar hızlandırarak, ortaya çıkan kirişin, sadece Dünya’nın eğriliği ile sınırlı bir mesafede tüm orduları yok etmek için yeterli enerji üreteceğine inanıyordu. Tesla, parçacık demeti silahını ABD de dahil olmak üzere birçok hükümete sundu, ancak ilgi gösteren tek ülke 1939’da kısmi bir test yapan Sovyetler Birliği idi.

Nikola Tesla'nın Mirası Nedir? 
1952'de Tesla'nın yeğeni Sava Kosanović'in baskısı üzerine Tesla'nın tüm mülkü, N.T. olarak işaretlenmiş 80 sandıkla Belgrad'a gönderilmiştir. 1957'de Kosanović'in sekreteri Charlotte Muzar, Tesla'nın küllerini ABD'den Belgrad'a taşımıştır. Nikola Tesla'nın külleri, Nikola Tesla Müzesi'nde mermer bir kaide üzerinde altın kaplama bir kürede sergilenmektedir. Tesla'nın geride bıraktıkları ile en çok ilişkilendirilen kurum Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü olmuştur. Tesla'dan geriye kalanlar üzerinde çalışmalara devam edildiği ve geliştirilen teknolojiler olduğu söylentileri bulunmaktadır.

Nikola Tesla Hakkında Belgeseller
Adı başarılarıyla anılan Nikola Tesla, ölümünün ardından iz bırakmayı da başarmıştır. Tesla hakkında belgeseller çekilmiştir. Nikola Tesla hakkındaki belgeseller şunlardır: 

  • Tajna Nikole Tesle (Nikola Tesla’nın Sırrı) 
  • Tower to the People (İnsanlara Kule) 
  • Teslafy Me 
  • Nikola Tesla: The Genius Who Lit the World (Nikola Tesla: Dünyayı Aydınlatan Dahi) 
  • Nikola Tesla: Dünyayı Değiştiren Adam
  •  
  • Nikola Tesla Hakkında Filmler 
  • Başarıları ile birçok insana öncülük eden ve ilham olan Nikola Tesla ölümünden sonra da adından söz ettirmeye devam edebilmiştir. Tesla hakkında filmler çekilmiştir. Nikola Tesla hakkındaki filmler şunlardır: 
  • Tesla 
  • Tesla's Free Energy, the Race to Zero Point (Tesla'nın Serbest Enerjisi, Sıfır Noktasına Yarış) 
  • Fragments from Olympus: The Vision of Nikola Tesla (Olympus'tan Parçalar: Nikola Tesla'nın Vizyonu) 
  • The Current War, Elektrik Savaşları

Nikola Tesla’nın hayatını kısaca anlattık. Tesla ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek isterseniz Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Nikola Tesla Müzesi’ni ziyaret edebilir ve bu müzede Tesla’nın icatlarını test edebilirsiniz.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum