İlk Kadın Savaş Muhabiri ve Fotoğrafçı: Semiha Es (1912-2012)

Amerika’dan Kore’ye, Vietnam’dan Afrika’ya uzanan bir hayat, Türkiye'nin ilk kadın savaş foto muhabiri Semiha Es

İlk Kadın Savaş Muhabiri ve Fotoğrafçı: Semiha Es (1912-2012)
19 Aralık 2023 - 15:10

Meslek hayatı boyunca birçok savaş gören ve bunu fotoğraf makinesi ile bizlere aktaran Semiha Es, kimilerine göre sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da ilk kadın savaş foto muhabiri.

Semiha Es, Fransızlara ait bir yolcu vapuru işletmesinin gişe memuru olan bir babanın çocuğu olarak, 1912'de İstanbul’un Vefa Mahallesi’nde dünyaya geldi. 15 yaşında Fransızlara ait bir telefon idaresinde santral memuresi olarak iş hayatına atıldı.

İlk fotoğraflarını, evlerinde bulunan bir makineyle çekmeye başladı. Fotoğrafçılık hayatı ise o dönemler Türkiye’nin tanınan genç muhabirlerinden Hikmet Feridun Es ile evlenerek başladı.

Semiha Es, profesyonel anlamdaki ilk fotoğraflarını, kocasının röportaj seyahatlerinde ona eşlik ederek çekti.

Hürriyet gazetesi tarafından savaşın görüntülenmesi amacıyla Kore’de görevlendirildi. Savaşta yaşananları Hürriyet gazetesi aracılığıyla Türkiye’ye aktardılar.



Semiha Es, yaklaşık 50 yıl boyunca gezi ve savaş muhabiri olarak çalıştı. 2011 yılında Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Hürriyet gazetesinde ilk haberleri 8 Kasım 1950’de yayımlandı ve büyük ilgi topladı. Okuyucu, merakla Semiha Es’in bir sonraki haberini beklemeye başladı.

Kore'de 3 yıl ve Vietnam’da 5 yıl boyunca savaş foto muhabirliği yaptı.

25 Mayıs 2011’de “Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri” yarışmasında onur ödülü aldı.

11 Aralık 2012’de 100 yaşında İstanbul’daki evinde vefat etti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum