Honda, 2021 sezonunun sonunda Formula 1'den çekiliyor

Japon otomobil üreticisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Honda'nın 2021 sezonunun sonunda Formula 1'den çekileceğini söyledi.

Honda, 2021 sezonunun sonunda Formula 1'den çekiliyor
02 Ekim 2020 - 14:33

Honda, Red Bull ve AlphaTauri ekiplerinin motor tedarikçisidir. İlk olarak McLaren ile 2015 yılında F1'deki rekabete yeniden başlamıştı, ancak Honda motorlu otomobiller Mercedes'in hakim olduğu bir çağda asla sıradan unvan yarışmacıları olmayı başaramadı.

Red Bull Racing, "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi, ancak Max Verstappen ile ortaklığın, Honda'nın 2006'dan bu yana 2019 Avusturya Grand Prix'sinde kazandığı ilk zaferini, ardından üç galibiyet ve 13 podyumda bitirmenin başarısını kaydetti.

Takım müdürü Christian Horner, Honda'nın "kaynaklarını yeniden kullanma" kararına saygı duyduklarını söyledi.

Horner yaptığı açıklamada, "Kararları ekip olarak bizim için bariz zorluklar ortaya koyuyor, ancak daha önce de buradaydık ve derinlemesine gücümüzle, geçmişte kanıtladığımız gibi, etkili bir şekilde yanıt vermek için iyi hazırlanmış ve donanımlıyız" dedi.

Honda'nın çıkışı Red Bull için sorun yaratabilir. Verstappen 2023'e kadar sözleşme altında ancak Hollanda gazetesi De Telegraaf, 2022 sezonu için F1 kurallarında yapılan kapsamlı değişiklikler öncesinde 2021'in sonunda ayrılmaya izin veren bir çıkış hükmü olduğunu bildirdi.

2022'den itibaren Red Bull'un motorlarını kimin tedarik edeceği de belli değil. Takımın Renault ile önceki ortaklığı sert bir şekilde sona ererken, Mercedes ve Ferrari şampiyonluk rakibi olarak algılanan bir takımı tedarik etme konusunda isteksiz olabilir.

2013 yılında Honda, McLaren ile F1'e dönmeyi planladığını açıkladığında, umut, McLaren-Honda'nın Alain Prost ve Ayrton Senna gibi sürücülerle 1988'den 1991'e kadar dört düz yapımcı unvanını kazanmasını sağlayan ortaklığı yeniden canlandırabilmeleriydi.

Bunun yerine, yeni Honda V6 turbo motorları güçsüz ve güvenilmezdi. Eski dünya şampiyonları Fernando Alonso ve Jenson Button direksiyondayken bile McLaren üç sezonda tek bir podyum bitiremedi ve genellikle ilk 10 arasında yer aldı.

Toro Rosso ile 2018'de geçen bir geçiş yılını, 2019 ve 2020'de tam bir Red Bull ortaklığı izledi. Yine de, Honda motorlu otomobiller, sonuçlardaki artışa rağmen Mercedes'in hızının dışında kaldı.

Honda yaptığı açıklamada, gelecekteki teknolojiyi geliştirmek için bazı F1 teknolojilerini ve bilgi birikimini kullanabileceğini söyledi.

Honda, "Bu arada, otomobil endüstrisi yüz yılda bir kez büyük bir dönüşüm geçirirken, Honda 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünün gerçekleştirilmesi için çaba göstermeye karar verdi" dedi. Bu hedef, Honda'nın bir mobilite üreticisi olarak en önemli önceliklerinden biri olan çevre girişimlerinin bir parçası olarak takip edilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum