Evinin çatısına göktaşı düşünce bir gecede zengin oldu

Endonezya’da 3 çocuk babası bir tabutçu, evinin çatısına göktaşı düşmesinin ardından bir gecede milyoner oldu. Göktaşını 1.85 milyon dolara satan şanslı adam, paranın bir kısmıyla bir kilise inşa edeceğini söyledi.

Evinin çatısına göktaşı düşünce bir gecede zengin oldu
20 Kasım 2020 - 13:49

Endonezya'nın Kuzey Sumatra bölgesindeki Kolang kasabasında yaşayan ve tabutculuk yapan Josua Hutagalung'ın hayatı evinin çatısına bir göktaşı düşünce aniden değişti

33 yaşındaki Hutagalung, evinin yanında bir tabut üzerine çalışırken oturma odasının yanındaki verandaya bir göktaşı düştü.
Ağırlığı 2.1 kg ve tek parça halinde düşen taş, tenekeden yapılmış tavanında büyük bir delik bırakırken 15 santimetre derinlemesine evin yanındaki toprağa girdi.
4.5 milyar yıllık olduğu tahmin edilen ve son derece nadir olarak bulunan bir çeşit olan CM1/2 karbonlu kondrit olduğu tahmin edilen taşın fiyatı yaklaşık olarak 1.85 milyon dolar, yani gram başına 857 dolar değerinde olduğu ifade ediliyor.
Göktaşlarına çeşitlerine göre gram başına 0.5 ile 5 dolar arasında paha biçiliyor. Dünya dışı nadir maddeler içerenlerin gramı 1000 dolara kadar satılabiliyor.
 

ABD'li göktaşı uzmanı Jared Collins, ana kütlenin bir kısmını güvence altına aldıklarını belirterek, "Telefonum, uçağa atlayıp taşı almam için çılgın tekliflerle çalıp durdu" diye konuştu.

Bunu duyduğunda bir Kovid-19 krizinin ortasında olduğunu, kendisi için almak ya da ABD'deki bilim insanları ve koleksiyoncularla çalışmak arasında gidip geldiğini anlatan Collins şöyle konuştu:

"Toplayabildiğim ne kadar para varsa taşıdım ve Josua'yı görmeye gittim ki o da sıkı pazarlık yapan biri çıktı.”

ABD'deki Lunar and Planetary Institute'a göre, göktaşı, Indianapolis'ten bir doktor ve göktaşı koleksiyoncusu olan Jay Piatek tarafından satın alındı.

ÇOK NADİR BİR OLAY

Ulusal Havacılık ve Uzay Enstitüsü (Lapan) Başkanı Thomas Djamaluddin, bir göktaşının bir yerleşim bölgesine düşmesinin nadir görülen bir olay olduğunu belirterek, "Güneş sisteminden kaynaklanan atık kayaların miktarı uzayda çok büyük. Birçok göktaşı okyanus, orman ve çöller gibi yerleşim yerlerinden uzak yerlere düşüyor" diye anlattı.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum