Cadı Fındığı (Macadamia)

Cadı fındığı, Hamamelidaceae familyasından Hamamelis cinsini oluşturan ikisi Kuzey Amerika biri Japonya ve bir türü de Çin'de bulunan bitkilerin ortak adı. Diğer bir ismi sihirli ceviz olan bitki, genellikle cilt bakımında ve cilt hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır.

Cadı Fındığı (Macadamia)
27 Şubat 2021 - 21:21

Cadı Fındığı (Macadamia)

Hamamelis Virginiana

Diğer İsimlerAcı Fındık, Sihirli Ceviz, Witch Hazel, Güvercin ağacı

FamilyaGünlükgiller ( Hamameliadaceae )

Sınıfİki çenekliler ( Magnoliopsida )

BölümKapalı tohumlular ( Magnoliophyta )

TakımSaxifragales

Yetiştiği BölgelerAsya, Avrupa, Afrika'da kültürü yapılır.

Kullanılan KısımKabuk ve Yaprak

Etken MaddelerTanenler ( hamamelitanin, monogaloyil hamamelos), kateşinler ( kateşin, gallokateşin, epikateşin gallat, epigallokateşin gallat), oligomerik prosiyanidinler, uçucu yağlar (alifatik karbonil bileşenleri, alifatik alkoller ve alifatik esterler), flavonoidler (quercitrin, isoquercitrin), gallotaninler, gallik asit, mirisetin, quercetin, kamferol, katekol deriveleri
Cadı Fındığı ( Macadamia ) Latince Homamelis Virginiana, İngilizce Witch Hazel ve ülkemizde de Acı Fındık adıyla bilinmektedir.

 Bitki, boyu 7 m.’yi bulan, erken ilkbahar döneminde, yaprakları henüz çıkmamışken, parlak, sarı çiçekler açan bir ağaç türüdür. Amerika’dan Kanada’ya kadar uzanan Atlantik kıyılarındaki iklim şartlarında yetişme imkânı bulmuştur.

Cadı Fındığı ( Macadamia ) 16. yüzyılda kızılderililerin yaralarını, kaynattıkları ağaç kabuklarının suyunu sürerek tedavi ettikleri söylenir. Amerikalılar kızılderililerden gördükleri bu uygulamayı yerleşik hayata geçtiklerinde ilk olarak erkek berberlerde uygulamaya başladılar.  Tıraş esnasında oluşan kesikler için kanamayı azaltmak ya da tıraş sonrasında rahatlama için cadı fındığını kullandılar.

Cadı Fındığı ( Macadamia ) Ağacının, ağaç kabuğu, yaprak kısımları ve meyvesinden dermatolojide, cilt hastalıklarının tedavisinde ve çeşitli cilt sorunlarının giderilmesinde faydalanılır. Özellikle Hemoroid, halk arasında bilinen adıyla Basur tedavisinde çok başarılı sonuçlar elde etmektedir.Bunun yanırısa yanık ve yara tedavisinde, kanamaları kesmekte kullanılır. Ayrıca Cadı Fındığı ( Macadamia ) soğuk algınlığı, adet sancısı, tümörler, göz iltihapları, ishal, bağırsak hassasiyetleri, burun kanaması, vajinit ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların tedavisinde, taze demlenmiş çayı kullanılır.Günümüzde cadı fındığı, FDA (U.S. Food and Drug Administration) tarafından kozmetik etkileri onaylanmış birkaç ağaçtan biridir.

Cadı Fındığı Yağı Koku Sabitleyicidir!

Cadı Fındığı ( Macadamia ) Yumuşatıcı ve koku sabitleyici özelliği nedeniyle kozmetik sanayinde çok talep görmektedir. Bitki, içeriğindeki Omega 3-6-7 yağları sayesinde cildin su tutma kapasitesinin artmasını sağlar.  Yara, yanık, çatlak, tahriş gibi çeşitli cilt sorunlarını gidermek maksadıyla bitkinin meyvelerinden elde edilen yağından faydalanılır. Cadı Fındığı ( Macadamia ) Meyvelerinin içeriğindeki Omega 7 yağı, insan saçlı derisinde ki yağa yapısı itibariyle benzer özelliktedir. Yağın bu benzerliği saç derisinin, emilimini artırır, beslenmesini ve nem dengesini korumasını sağlar. Yağlılık hissi vermediğinden dolayı, saç şekillendiricilerinin  yerine de kullanılmaktadır.

Antienflamatuar etkisi,

Cadı Fındığı ( Macadamia ) Antienflamatuar etkisi, yüksek oranda tanen içerdiği için antioksidan özelliği ve sakinleştirici işlevi vardır. Bunun yanında doğal bir astrenjan yani sıkılaştırıcıdır. Astrejan özelliği nedeniyle de dermokozmetiğinde yaşlanma karşıtı keremlerin ve tonik gibi cilt temizleme ürünlerinin doğal içeriklerinden biri olmuştur.
Çoğu zaman cilde ve kafa derisine uygulanan cadı fındığı, iltihabı hafifletme ve hassas cildi yatıştırıcı etkisi ile bilinir.
Bu nedenle, cadı fındığının geniş kapsamlı yararları vardır ve akne, egzama veya sedef hastalığı gibi iltihapla ilgili sorunların tedavisinde yararlı olabilir.
Cadı Fındığı ( Macadamia ) Haricen de kullanımı mevcuttur. Bitkinin yaprakları ya da ağaç kabukları su ile kaynatılarak yumuşatılır ve yaralara dışarıdan sürülerek kullanılır.Cadı Fındığı ( Macadamia )  Türk fındığına göre daha iri, daha yumuşak ve %60-70 oranında daha yağlı bir yapıya sahip olması nedeniyle, çerez olarak çok talep görmese de kurabiye, kek gibi tatlıların yapımında farklı lezzeti nedeniyle tercih edilmektedir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum