Spor turizminden konut turizmine!

Teoman Eriş
ABONE OL

Yıllardır spor turizminin geliştirilmesinden bahseder dururuz. Yaz döneminde denizi, kumu, güneşi, doğal güzellikleri, tarihi ve ören yerleri ile lüks konaklama tesisleri sayesinde zaten milyonlarca turist Alanya ve çevresinde tatilini yapmak için geliyor.

'Ölü sezon' olarak adlandırılan kış dönemini canlandırmak adına başta spor turizmi olmak üzere farklı konular da sık sık gündeme getirilir. Spor turizmi konusunda yeterli olmasa da oldukça mesafe kat edildi ancak pandemi ile birlikte bir ivme kaybı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu güne kadar gerçek anlamda spor turizminden istenilen pay alınabildi mi? Bence alınamadı. Bildiğimiz gibi kış turizmi ve spor turizmi deyince aklımıza hemen Belek gelir. Alanya gelmez! Nedenini hepimiz biliyoruz aslında. Süper Lig takımları başta olmak üzere Avrupa'nın soğuk ülkelerinden kamp yapmak için futbol takımları neden her kış Belek'e gelir? Tabi ki tesis ve futbol sahaları sayesinde gelir. Alanya'da bu anlamda yıllardır ciddi adımlar atılamadığı için, gerçek anlamda bir spor turizminden bahsetmek yanlış olur.

Bir futbol takımı konaklama yaptığı otele yakın iyi bir antrenman sahası ister. Birçok takımı bölgeye getirebilmek için iyi bir planlamayla tesisleşmek gerekir. Maalesef 90'lı yıllardan beri spor turizminin geliştirilmesinden bahsedilir ancak 30 yılda başta spor tesisleri konusunda gerekli adımlar atılmadığı için tam anlamıyla bir mesafe kat edilemedi. 

'Sporun başkenti Alanya' söylemi peki bu saatten sonra gerçek olur mu; yoksa hayallerde mi kalır? Bence Alanya tercihini çoktan yaptı ve spor turizminden vazgeçti bile. Spor tesisi yaparak otelleri kış aylarında da doldurmak yerine, emlak sektörü krizi fırsata çevirdi ve inanılmaz bir inşaat furyası, kontrolsüz ve plansız bir yapılaşma ile konut turizmini tavan yaptırdı. Evet, kış aylarında bile Alanya yabancı ülke vatandaşlarıyla doldu ama spor turizmi sayesinde değil, mülk satışı ve konut turizmi sayesinde. Peki, bu doluluğun uzun vadede kime ne faydası olacak, kime ne zararı olacak hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Bu arada spor turizminden hemen vazgeçmeyelim:) Alanya'dan konut satın alan on binlerce Rus, Ukraynalı ve diğer birçok ülke vatandaşı arasında çok sayıda sporcu ve sporsever vardır elbette... Yerleşik yabancılar belki bir araya gelip, spor organizasyonları falan düzenler, biz yerli azınlık da onları izleriz, öyle değil mi? Neden olmasın!