Adaçayı Neden Gece İçilmez?

Ada çayı, geçmişten günümüze şifalı bitki olarak değerlendirilmiş ve pek çok hastalıktan korunmak amacıyla çay, baharat, yağ olarak tüketilmiştir.

Adaçayı Neden Gece İçilmez?
09 Nisan 2022 - 13:09

Vücut fonksiyonlarımızın doğru bir şekilde yerine getirilmesi, organlarımızın doğru çalışmasına bağlıdır. Bedenimizde zaman zaman meydana gelen rahatsızlıkların bitkisel çözümleri olabilir. 

Ada çayı da pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir bitkidir. Ağız ve diş hastalıkları, sindirim sorunları, depresyon gibi pek çok probleme iyi geldiği bilinen ada çayının faydaları saymakla bitmiyor. Fakat ada çayının bileşenleri tansiyonu yükseltmektedir bu nedenle de gece yatmadan önce adaçayı tüketmenin zararlı yan etkileri olabilir.
Halk arasında adaçayının geceleri içilmemesi gerektiği söylenmektedir. Aslında bu söylemin doğru olduğu adaçayının vücudumuzda yarattığı bir etki nedeniyle çok doğrudur.

Uzmanlar tarafından adaçayının bazı türlerinin tansiyonu yükseltici etkisi, bazılarının ise tansiyon düşürücü etkileri olduğu söyleniyor. Bu nedenle tansiyon hastaları başta olmak üzere, yatmadan önce geceleri adaçayı tüketmenin zararlı olabileceği düşünülmektedir.

Ayrıca adaçayının uyku açıcı olması nedeniyle geceleri içildiğinde uyku bozukluklarına neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle geceleri adaçayı içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Adaçayı neden gece içilmez?

Adaçayının tansiyon üzerindeki etkileri ve uyku açıcı etkileri nedeniyle geceleri yatmadan önce içilmemesi gerekmektedir.

ADA ÇAYININ FAYDALARI NELER?

- Adaçayının beyne faydalı olduğu bilinmektedir. Hafızayı güçlendirici etkisinin yanında Alzheimer hastalığına da iyi geldiği biliniyor.

- Rahimde meydana gelen rahatsızlıkları giderici etkisi bulunur. Rahimde meydana gelen iltihaplanmaları giderir, çocuk sahibi olmak isteyenlere günde 1 bardak içmeleri önerilir.

- Menopoz döneminde kadınlarda meydana gelen sıcak basması ve çeşitli şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. 

- Yorgunluk ve halsizlik sorununa iyi gelir. Zinde ve dinç kalmanıza yardımcı olur. Ancak tansiyonu düşürme etkisi bulunmasından dolayı ölçülü miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

Saçlarınızı ada çayı ile durulayarak saç diplerinize masaj yapabilirsiniz. Bu durum hem saç tellerinizin kalınlaşmasına hem de saçlarınızın dökülmesine engel olacaktır.

- Diş etlerinizde çekilme ve kanama şikayetiyle karşı karşıyaysanız yine bu sorunu ada çayı ile doğal yoldan tedavi edebilirsiniz. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra adaçayı ile gargara yapmanız yeterli olacaktır.

ADA ÇAYININ ÖZELLİKLERİ NELER?
Ada çayının birçok tıbbi özelliği vardır. Bir uyarıcı ve bir balgam söktürücüdür. Anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve aynı zamanda bir iştah arttırıcı olarak görev yapmaktadır.

Ada çayı bu özellikleri nedeniyle, adaçayı çay birçok sağlık yararları sağlar. Normalde bu kadar küçük miktarlarda tüketildiği için adaçayı önemli miktarlarda kalori, karbonhidrat, protein veya lif içermez.



ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Ada çayının kaynatılmasından çok demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri korunur ve tadı daha yoğun bir ada çayı elde edilir. Ada çayının 2 dakikadan fazla kaynatılması da toksiklerin ortaya çıkmasına yol açarak çayın zararlı hale gelmesine neden olur.

Yaklaşık 2 gram ada çayının üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilir ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Yaprakları süzülen ada çayı fincana konarak servis edilir.  

ADA ÇAYINI KİMLER İÇEMEZ?
Ada çayını tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Salvia cinsinden olan bitkilere alerjisi olan kişilerin ada çayı tüketmesi, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ada çayının mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geldiği bilinse de, fazla tüketilmesi midede yanma hissine ve ağrıya sebep olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de ada çayının günde 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.

- Düşük tansiyona sahip olanlar 

- Sürekli ilaç kullananlar

- Şeker hastalarının ada çayı tüketmesi tavsiye edilmiyor.

- Hamileler de doktoruna danışmadan ada çayı tüketmemelidir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum