7 Aralık Kilis'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu

Kilis Akdeniz Bölgesinden Güney Doğu Anadolu Bölgene geçiş alanında ve Suriye ile komşu bir sınır kentidir.

7 Aralık Kilis'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu
07 Aralık 2020 - 11:51 - Güncelleme: 07 Aralık 2020 - 12:57

 “I. Dünya savaşında yurdumuz işgal kuvvetleri tarafından işgal edildiğinde Kilis yakınlarına gelen İngiliz müfrezesi kışı Kilis’ te geçireceklerini bildirerek 6 Aralık 1918 günü Kilis’i işgal etmiş 22 Ekim 1919 tarihinde İngilizler Kilis’ ten çekilerek yerlerini Fransızlara bırakmış ve Fransız işgal kuvvetleri Kilis’i fiilen işgal etmişlerdir.
Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde giriştiği ve gerçek bir vatanseverlik destanı olan Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında bağımsızlığını, özgürlüğünü ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir.
İlk ‘Kuvayı Milliye’ olarak nitelenen çeteler Fransızlarla karşı yıldırma harekatına geçmiş, pek çok şehit verilmiş, boğaz boğaza süngü çarpışmaları olmuş, düşmana büyük kayıp verdirmişlerdir” 
 Kilis halkı Milli Mücadelenin en çetin olaylarına, en zorlu çatışmalarına tanık olmuştur. “İngiliz ve Fransız işgallerine karşı direnişler burada olmuş, direnişe genci yaşlısı kadını ve çocuğuyla tüm halkın katılımı ile aylar süren kurtuluş mücadelesi sonunda Fransız işgal kuvvetleri Kilis’ten çekileceklerini bildirmiş, Kuva-yi Milliye mensubu kahramanlarımız, Polat Bey önderliğinde 7 Aralık 1921 günü Kilis’ e girerek, Hükümet konağındaki Fransız bayrağını indirip sonsuza kadar dalgalanacak Türk Bayrağını çekmişlerdir. Kahraman Kilislilerin gösterdikleri bu direniş, bağımsızlık ve özgürlüğe olan tutkumuzun bir göstergesidir.
Bugün Kilis ilinin ve Kilis halkının yaptığı özverili ve misafirperver tutumu hiç değişmemiştir. İlk günkü Ensar ruhunu milletine ve devletine yakışan bilinç ve şuurla korumuştur.
Kilis ili bölgede yaşanan olumsuz örneklerine ders verircesine hep yapıcı ve barış iklimini koruyucu sağduyuya sahiptir.
Bu anlamlı günde, vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygıyla anıyor ve tüm Kilisli vatandaşlarımızın 7 Aralık Kurtuluş Bayramını kutluyoruz.

KİLİS TARİHİ
M.Ö. 1700 yıllarında Kilis, Hitit Devletinin önemli kentlerinden biriydi. Kilis’ in Kuzey Batısındaki YESEMEK, Hititlerin Heykel atölyesinin bulunduğu önemli bir merkezidir ki, dünyada bu türden tek örnektir. Kilis M.Ö.  700 ile 550 yılları arasında Asur, Med, Pers İmparatorlukları yönetiminde kalmıştır.

Büyük İskender’ in Pers Devletini yıkmasından sonra, Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Bu İmparatorluğun bölünmesinden M.S. 636 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’ nun bir kenti olmuştur.

Kilis H.z. Ömer zamanında İslam topluluğuna katılmış 639 yılında önemli bir Roma (Bizans) kalesi olan RAVANDA Kalesi ile birlikte savaşsız alınmıştır. Bölgede yaşayan Türkler Oğuzlar soyundandır. Yöresel olarak bunlara Türkmen denilir. 1071 Malazgirt savaşından sonra Bölgede Selçuklu İmparatorluğuna bağlı bir Türk Devleti kurulmuştur. 1084’ ten sonra Kils ve yöresine Türk Bey ve Oymak’ ları yerleştirilmiştir.

Kilis 1818 yılında büyük bir kuraklık, 1820’ lerde bir deprem, 1826’ da veba salgını geçirmiş, 1831’ de Mısırlı İbrahim Paşa Ermenilerle halk arasında etkili bir savaş olmuş, bu arda kıtlık, bulaşıcı hastalıklar, çekirge saldırısı gibi afetlerden son derece etkilenmiştir.

1915 yılında Osmanlı Devletinin yenik düşmesine karşın, önce İngilizler’ in, sonra Fransızlar’ ın istilasına uğramıştır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum