5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasa kabul edildi. Böylelikle Türkiye, dünya çapında seçme ve seçilme hakkına sahip neredeyse tek kadın topluluğuna sahipti.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü
05 Aralık 2020 - 15:55

Kadın onuru asaleti bilgisi düşüncesi kalbi duyguları ve gücü  ile toplumun vazgeçilmez bir ferdidir ve önemli role sahiptir.

Türk Kadını da tarihin her döneminde çok büyük roller üstlenmiştir . Kurtuluş savaşımızda kurtuluş mücadelesi verirken Cumhuriyetimizin temelleri atılırken zor şartlarda yokluk içerisinde düşman işgali altında emek emek güzel Anadolu'muzu güzel Vatanımızı dokumuştur.

Dünyada  bir çok ülkede büyük mücadeleler sonucunda kadın hakları  elde edilmeye çalışılırken Türk kadını diğer ülkelerdeki kadınların mücadelesi gibi bir mücadele gerektirmeden haklarına kavuşmuşlardır.Aslında bizim kadınımız dünyanın en büyük mücadelesini Vatanını emek emek dokurken yedi düvele karşı kurtuluş savaşında yokluk içinde kağnısında askerine ekmek taşırken  silah taşırken vermişti.

Gazi mustafa kemal Atatürk dememiş miydi 

Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”.

Bu düşünceyle :

Türkiye'de kadınlar 20 Mart 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933'te Köy Kanunu'nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935'de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler.

Unutulmamalıdır ki elde edilmiş olan hakların daha yukarıya taşınması yine Kadınların onurlu mücadeleleri ,toplumun bilinci  ,Devlet politikaları ile olacaktır .

Türk kadınına dünyanın bir çok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Gazi Mustafa Kemal  Atatürk ve o dönem Meclis üyelerini saygı ve rahmetle anıyor ; 

Türk Kadının seçme ve seçilme hakkının veriliş yıldönümünü kutluyoruz

Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık, Kadın Hakları günü olarak kutlanıyor. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma gündür.

KADIN HAKLARI GÜNÜ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıdı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934'de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupadaki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. 

Fransa'da 7 Mayıs 1748'de dünyaya gelen Olympe de Gouges, 1789'da Fransız Ulusal Meclisi'nde okunan ve günümüzdeki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin esin kaynaklarından biri olan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ne karşı, bu metinde geçen "insan" (homme) sözcüğünün yalnızca erkeği kastetmesi nedeniyle 1791 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni yayımlar. Bu insanlık tarihindeki ilk kadın hakları bildirgesidir. İlk aşamada desteklediği Fransız Devrimi'nin bilhassa kadınlara yönelik duyarsızlığına karşı devrimin en önemli ismi olan Maximilien Robespierre'e yönelik eleştiriler kaleme alan de Gouges, yazılarındaki üslubunu her geçen an daha da sertleştirir. Nihayetinde devrim sonrasında yaşanan terör ve kaos döneminden kurtulmak için bölünmez bir cumhuriyet, federal bir hükümet ya da anayasal monarşi arasında bir seçim yapılması için halk oylamasına gidilmesini önerdiği bir yazısı nedeniyle 1793 yılının Temmuz ayında tutuklanır. Tutukluluk sürecinde kendisine avukat tutma hakkı verilmediği için kendi savunmasını kendisi yapan de Gouges, hakkında verilen idam kararını engellemek için hamile olduğunu iddia etse de, yapılan kontrol sonucunda bu iddiasının doğru olmadığının anlaşılması üzerine 3 Kasım 1793'te giyotinle idam edilir. Olympe de Gouges, günümüzde kadın hakları konusunda mücadele veren pek çok isim tarafından öncü biri olarak kabul edilir.

Türkiye'de ise Kadın Hakları Günü, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanındı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934'de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupadaki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa'da kadınlar 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum