1 Ocak 2021'de sona erecek Ankara anlaşması vize başvuruları rekor kırıyor

İngiltere 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmış olacak. Ankara Anlaşması ile bu ülkede iş kurabilen Türk vatandaşlarının aklında ise Brexit sonrası bu anlaşmanın devam edip etmeyeceği var.

1 Ocak 2021'de sona erecek Ankara anlaşması vize başvuruları rekor kırıyor
15 Aralık 2020 - 12:10

Türk vatandaşları 31 Aralık 2020 olan geçiş süreci sonuna kadar Ankara Anlaşması’na başvuru yapabilecek. İngiltere bu tarihten sonra başvuru kabul etmeyecek. 31 Aralık 2020 sonuna kadar başvuru yapan kişilerin hakları devam edecek.

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) Türk vatandaşlarına İngiltere’de iş kurarak yerleşme imkanı tanıyor. Son yıllarda binlerce Türk vatandaşı Ankara Anlaşması yoluyla bu ülkeye geldi.

Brexit’ten sonra Ankara Anlaşması, İngiltere açısından sona erecek. Türk vatandaşları artık iş kurup İngiltere’ye yerleşmek için uygulamadan yararlanamayacak. İngiltere’nin AB’ye yükümlülükleri 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam ediyor. Bundan dolayı Ankara Anlaşması da bu tarihe kadar yürürlükte kalacak. 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurular kabul edecek. 1 Ocak 2021’den itibaren ise başvuru alınmayacak. Yeni bir değişiklik olmazsa 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurularını yapmış olanların başvuruları değerlendirilecek.

Ankara Anlaşması’ndan yararlananların durumu

Son birkaç yılda binlerce Türk vatandaşı bu anlaşmadan yararlanarak İngiltere’ye geldi. Bu kişilerin kalıcı oturum almaları için en az 5 yıl İngiltere’de faaliyet gösteriyor olmaları gerekiyor. Bu kişiler Brexit’ten önce Ankara Anlaşması vizesi alanların durumunu merak ediyor.
“İngiliz hükümeti, Ankara Anlaşması’nda bulunanların Brexit sonrasında haklarının ne olacağına dair geçtiğimiz ocak (2019) ayında bir niyet açıklamasında bulundu. Bu açıklamaya göre, Brexit tarihinde ülkede Ankara Anlaşması ile bulunanların hakları korunacak. Vize uzatımları ve kalıcı oturum başvuruları şu anki yasaya göre işleme alınacak.”

2020'nin ilk dokuz ayında ülke dışından yapılan başvurular 10 bini aştı.

İlk çeyrekte 1.877 kişi başvururken ikinci çeyrekte pandeminin etkisiyle bu sayı 442'ye geriledi. Üçüncü çeyrekte ise büyük artışla 6 bin 913'e çıktı.

Böylece 2020'nin yalnızca üçüncü çeyreğinde İngiltere dışından yapılan başvurular, 2020 öncesindeki 10 yılda yapılan başvuruların toplamını aştı.
 

İngiltere İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2020'nin üçüncü çeyreğinde 1.428 kişinin başvurusu reddedildi. Bu, son 10 yıldaki toplam retlerin üçte birinden daha fazlasını oluşturuyor.

Her çeyrekte yapılan başvuru ve ret oranları ise değişkenlik gösteriyor. Başvurunun yapılması ile sonuçlanması arasında üç aya yakın süre geçtiği için başvurular sıklıkla bir sonraki çeyrekte reddediliyor.
 

İnsanların Ankara Anlaşması'na başvurarak ülke değiştirmelerinin arkasındaki en büyük nedeni sorulduğunda ise ilk nedenin "daha mutlu bir hayat" olduğunu anlatıyor:

"Profesörler, çok büyük şirketlerin genel müdür yardımcıları Ankara Anlaşması ile İngiltere'ye gidiyor. Türkiye'deki rahat hayatlarını bırakıp yeni bir hayata adım atmalarının en büyük nedenlerinden biri çocuklarının eğitimi.

"Çocuklarının okullarına yıllık 70-80 bin TL para veriyorlar Türkiye'de. O parayı oraya harcamaktansa İngiltere'de Ankara Anlaşması ile oturup çocuklarını okula ücretsiz göndermek daha mantıklı geliyor.

"Türkiye'de iyi para kazanan, iyi eğitim almış insanların temel amacı çocuklarının eğitimi.

"Bazı insanlar da yeni iş imkanları için Ankara Anlaşması'na başvuruyor."

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum