'Yeşil altına' hücum artıyor

Avokadoya olan küresel talep artarken üreticiler kendilerine yeni pazarlar yaratmak için çalışıyor.

'Yeşil altına' hücum artıyor
12 Aralık 2020 - 22:55

Avokadoya olan küresel talep, Latin Amerika’nın bazı şehirlerinde meyveyi 'yeşil altın' haline getirdi.

Meksika, açık ara farkla avokado ihracatında birinci olsa da Peru ve Kolombiya gibi ülkeler üretimi artırarak geleneksel üretici konumundaki Şili ve Kaliforniya’ya katılıyor. Meyveye olan talebin ise Avrupa yanında gelecekte Asya bölgesinde de artması bekleniyor.
 

Milenyum nesli ve çocuklarıysa farklı şekillerde ve her zamankinden fazla avokado tüketerek küresel arzdaki artışı tetikliyor. Chipotle gibi restoran zincirleriyse özel Meksika yemekleri için tonlarca avokado kullanıyor.

Suntrust analistlerine göre, Chipotle’nin sattığı tüm yiyeceklerin maliyetinin yüzde 5-10 civarını avokado oluşturuyor fakat son yıllardaki fiyat dalgalanmaları şirketin marjlarında yıkıcı bir etkiye neden oldu.

Geçen yıl arz dengesizliğinden dolayı fiyatlar rekor yüksek seviyeye ulaşarak tüketicileri şaşırtmıştı. Meksika ve Kaliforniya’da artan üretim ise fiyatların bir miktar geri çekilmesinde önemli rol oynadı.

Haas cinsi avokadoya olan talebin önümüzdeki beş yıl içerisinde her yıl yüzde 5 artması beklenirken, ülkeler büyük bir potansiyel barındıran Çin pazarına erişmek için uğraşıyor.


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum