Yeşil alanda büyüyen çocuklar daha zeki ve uslu oluyor

Plos Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, çocukların daha yeşil kentsel alanlarda büyümesi IQ’larını yükseltiyor. 10-15 yaş arası 600’den fazla çocuk üzerinde yapılan analiz, bulundukları bölgedeki yeşil alanlardaki % 3’lük bir artışın IQ puanlarını ortalama 2,6 puan artırdığını gösterdi. Bu etki, hem daha zengin hem de daha yoksul bölgelerde de görüldü.

Yeşil alanda büyüyen çocuklar daha zeki ve uslu oluyor
26 Ağustos 2020 - 15:24
Yeşil alanların çocukların bilişsel gelişiminin çeşitli yönlerini iyileştirdiğine dair halihazırda önemli kanıtlar vardı. Ancak bu analiz, yeşil alan-IQ ilişkisini inceleyen ilk araştırmaydı. Uzmanlar bu doğrusal ilişkinin daha düşük stres seviyeleri, daha fazla oyun ve sosyal temas veya daha sessiz bir çevre ile bağlantılı olabileceğini belirtiyor.
Çalışmanın yapıldığı Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nden çevresel epidemiyoloji profesörü Tim Nawrot, “Daha yeşil çevrenin, hafıza becerileri ve dikkat gibi bilişsel işlevlerimizle ilişkili olduğuna dair giderek daha fazla kanıt sahibi oluyoruz,” dedi ve ekledi: “Şehir planlamacılarının yeşil alanlara yatırıma öncelik vermesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü çocukların tam potansiyellerini geliştirmeleri için en uygun ortamı yaratabilmek gerçekten değerli.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum