Yeni asgari ücret açıklandı: Net 8 bin 506 lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti kamuoyuna duyurdu. Erdoğan asgari ücretin net 8 bin 506 lira olduğunu belirtti.

Yeni asgari ücret açıklandı: Net 8 bin 506 lira
23 Aralık 2022 - 10:52
Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
Taraflar ortak bir rakam üzerinde anlaşamadı.
Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de işverenlerimizin üzerine altından kalkamayacakları bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz.
2002 yılında ülkemizde 184 lira olan asgari ücret, bizim dönemimizde, nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında arttı.
Bu ay ile birlikte enflasyon oranları hızla aşağı düşecek.
2023 yılı asgari ücreti net 8 bin 506 lira oldu.
Beklenmedik bir tabloda ara zam yapmaktan kaçınmayız.
Devlet desteği 250 TL'ye yükseltildi
Asgari ücretle birlikte işverene destek miktarı da arttı. Verilen asgari ücrette işçi başına devlet desteği, 100 TL'den 250 TL'ye yükseltildi.
Brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olacak açıklanan asgari ücrete temmuz ayında yapılan zam sonrası yüzde 54.66'lık bir zam yapılmış oldu.
Bakan Bilgin: Kademe kademe ayarlanacak
Bakan Bilgin ise açıklamasında, "Asgari ücretin üzerindekiler kademe kademe yeniden ücretler ayarlanacak. Bu rakam onun üzerindeki çalışanların da refahtan pay alacakları bir ücret skalasına onların taşıyacaktır" diye konuştu.
Türk-İş basın toplantısına katılmadı
Resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirten Türk-İş, asgari ücretin karara bağlandığı toplantıya katılmadı.
Türk-İş Başkanı Atalay, asgari ücret teklifini "9 bin lira" olarak açıklamış, "Verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" demişti.
Asgari ücret zammı belirleme süreci nasıl gelişti?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Aralık'ta da üçüncü kez bir araya gelmişti.
Üçüncü toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay işçi tarafının asgari ücret teklifini "9 bin lira" olarak açıklamış, "Verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" demişti.
TÜRK İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da "9 binden aşağı inme şansımız yok" ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum