Yapay zeka avukatlara karşı

ABD'nin en başarılı avukatları, kontratlardaki hataları bulmak için yapay zekayla yarıştı ve yenildi.

Yapay zeka avukatlara karşı
22 Şubat 2023 - 10:46
Yasal yapay zeka platformu LawGeex ile Stanford, Duke ve Güney Kaliforniya Üniversiteleri’nde çalışan hukuk profesörleri iş birliğiyle gerçekleştirilen yeni bir çalışmada, 20 tecrübeli avukat sözleşmelerdeki hataları bulmak üzere eğitilen yapay zekayla yarıştı.
Yarışmacılara gizlilik anlaşmalarını inceleyip aralarında tahkim, ilişkinin gizliliği ve tazmin gibi çeşitli konuların bulunduğu 30 yasal sorunu tespit etmeleri için dört saat süre verildi. Daha sonra her bir sorunu ne kadar doğru şekilde tespit ettiklerine bakılarak puan aldılar. Avukatlar ortalama yüzde 85 doğruluk payıyla yarışmayı tamamlarken yapay zekanın doğruluk oranı yüzde 95’ti. Yapay zeka görevi 26 dakikada tamamlarken avukatlar ortalama 92 dakikada tamamladı. Ayrıca yapay zeka bir kontratta yüzde 100 oranında doğruluk yakalamasına rağmen avukatların tek bir kontratta elde ettiği en yüksek başarı oranı yüzde 97 idi.
Yapay zekaya karşı yarışan avukatlardan fikri mülkiyet avukatı Grant Gulovsen araştırma kapsamında verilen görevin birçok avukatın her gün yaptığı işlerle büyük bir benzerlik gösterdiğini söyledi.



Genç avukatlar yapay zeka araçlarını iyi tanımalı
Peki bu durum insanlığının sonunun geldiğine mi işaret ediyor? Hiç de değil. Aksine yapay zeka kullanımı avukatların işlerini hızlandırmalarını, insan beyni gerektiren işlere daha fazla odaklanacak vakit bulmalarını sağlayabilir. Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Erika Buell “Bir gizlilik anlaşmasını ilk olarak yapay zekaya inceletmek, avukatların müvekkil danışmanlığı ve daha önemli işler için daha çok vakit ayırmasını sağlayabilir.” diyor.



Bu teknoloji hiçbir zaman bir insan avukatın yerini tamamen alamayacak ancak konunun önemli kısımlarını ön plana çıkararak işleri hızlandırabilir. Mashable ile görüşen Buell “Hukuk öğrencilerinin ve stajyer avukatların kendilerini daha iyi birer avukat haline getirecek ve yasal uygulamaların geleceğini şekillendirecek yapay zeka araçlarını ve diğer teknolojileri özümsemesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum